Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много месо и алкохол са станали причина за смъртта на Александър Македонски, установиха гръцки учени от университета “Аристотел”, цитирани от изданието “Грийк рипортър”.

В хода на проучването, започнало още през 1995 г., експертите щателно анализирали симптомите на болестта и последните дни на македонския цар, описани от древните историци. Той умира на 32 години в двореца на Навуходоносор II във Вавилон през 323 г. пр. Хр.

Според автора на изследването - почетния професор по медицина д-р Томас Герасимидис, причина за смъртта на Александър Македонски е станал тежък сепсис, предизвикан от остра панкреатична некроза. Заболяването се е развило заради жлъчнокаменна болест, както и заради пристрастяването на пълководеца към тежка храна и алкохол, смята професорът.

“Появата на симптомите се характеризира със силна болка в корема след обилно хранене и вино, придружена от треска и ежедневно прогресивно влошаване в продължение на 14 дни”, посочва проучването.

След като анализирал творбите на древногръцките историци, Герасимидис е отхвърлил други версии за смъртта на царя, включително малария, пневмония, коремен тиф, а също и западнонилска треска.

Александър Македонски е цар на Древна Македония (нямаща нищо общо с настоящата) от Аргеадската династия. Бил е изключителен пълководец и завоевател, създател на световна сила, която се разпада след смъртта му.

АЛЕКСАНДЪР  МАКЕДОНСКИ
АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ