Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Волен Сидеров
Волен Сидеров

За 3 месеца ще ликвидирам престъпността в София

- Г-н Сидеров, такава кампания ли очаквахте?

- Кампанията е по-скоро никаква. Нямаше дискусия между кандидатите. Аз имам какво да дискутирам и с Фандъкова, и с Манолова, и с Джамбазки, и с Игнатов. Но дискусия не се получи, защото по един манипулативен начин беше предопределено, че според социологията тези ще бъдат в студиото, тези - не. Значи има отбор А и отбор Б, което не е коректно спрямо избирателите. Нещата са динамични. Ако в края на септември и началото на октомври са били едни измерванията, то сега са други. Аз влязох в кампанията в последния момент, а някои се подготвяха месеци преди това. Тръбеше се, че ще бъдат кандидати. В момента има вече данни, които сочат, че сме почти еднакви с Джамбазки и двамата разделяме патриотичния вот в София. Това не е ли повод да бъдем поканени за дискусия? Оказа се, че не. Така наречените големи телевизии, през които минава всичко, наричам ги монополни, отказват дори да ме поканят. За БНТ вече е ясно, там бях забранен. Говорим не за платени форми, а за студиа, в които участието не се плаща. В тези форми не съм канен нито веднъж. Участията на Игнатов са 9 пъти повече от моите, тези на Джамбазки са 7 пъти. Това е да тръгнеш със 7 обиколки и след това да кажеш, че сме равнопоставени. Всичко това означава, че кампания нямаше. Аз съм може би единственият, който направи истинска кампания с ясни послания, с пропагандното си присъствие - плакати, флаери, както се прави. А някои от кандидатите как ги носеха на носилката на медийно-социологическата хипноза.

- С какво се отличавате от останалите кандидати и защо хората трябва да гласуват за вас?

- Ако излезете на площад “Славейков” и питате, всеки ще каже, че съм различен от другите по много качества. Тъй като става дума за кампания за кмет на София, ще посоча посланията, с които съм различен и за които не се говори. Имам предвид стотиците милиони, които се отделят за чистота и ремонт. Това са 700 млн. лв. 206 млн. са за чистота всяка година и още 500 млн. за ремонти. Тези 700 милиона отиват в касата на определени фирми. Много е ясно, че това са фирми, близки до управляващите. Този модел трябва да се промени. Тези пари да се върнат в общински ръце. Общината да върши тези дейности чрез свои фирми, не да ги дава на фирмата Х и тя да почисти или да не почисти, а след което да заведеш дело срещу нея след 2 години, да чакаш още 3 за резултата от делото. Не! Общинска фирма с добре платени мениджъри трябва да се занимава с това, за да може веднага да се търси отговорност, да се налага санкция. Това е моят модел, който в доста западни столици беше наложен. Същото е с концесията на “Софийска вода”. Тя беше дадена на английска, сега на френска фирма, която буквално ни ограбва. Тя не влага пари за подобряване на качеството на услугата. Купува за 2 ст. кубик вода, продава ни го за 2 лв. - 100 пъти надценка. Тази печалба се изнася от България. Веднага ще прекратя тази концесия като кмет. Сигурно ще водят дела. Латвия и още няколко държави изгониха същите тези “Веолия” заради лоша услуга и неизгодни договори. Дори френски градове се отказаха от тази фирма. България остава като някаква удобна територия, която подобни компании да ограбват.

Другата моя важна тема е справянето с наркоразпространението. Никой не говори за това. Наркодилъри спокойно продават дрога около или в училищни дворове в София, в столица, която е европейска и би трябвало да е добре контролирана. Аз предвиждам създаване на истинска общинска полиция. Сега няма такава. Има дирекция, която се занимава да очертава с ленти откъде ще мине гейпарадът. Трябва

да има истинска

общинска

полиция, която

ще действа

безогледно спрямо

наркодилърите,

спрямо апашите, които обират домове, офиси и го правят все по-нагло. Всеки пострадал, с когото говоря, казва, че има чувството, че МВР не ги разкрива, а ги прикрива. В полицията работят много честни и достойни хора, но очевидно има пробиви. На всичко това може да се сложи край буквално за месеци. Добавям още 1-2 неща, които ще направя - безплатен транспорт за пенсионери, инвалиди и ученици, както и безплатни детски градини. Изчислих го, става дума за 20 млн. лв. на година. При 206 млн., които даваш за чистота, нима не може да отделиш 20 млн., за да бъдат детските градини достатъчно на брой и общината да каже: заповядайте, български деца, няма да плащате такси.

- Откъде пари за безплатен транспорт за пенсионери и ученици?

- Близо 2 млрд. лв. е бюджетът на София. Вече казах, 700 млн. лв. от тях отиват в поръчки, за които не може да се проследи как се изпълняват и дали не се надписват. Знаете, че една частна фирма, като вземе поръчка, обикновено надписва цените, за да може да се раздават по веригата едни пари. Това означава, че страшно много пари изтичат за рушвети. При ревизия на бюджета, което ми е основна точка, аз ще преразпределя така средствата, че те да отиват ефективно, да не потъват като вода в пясък. Пари има, но в момента огромна част от тях отиват в частни ръце. Правим няколко човека милиардери за сметка на милион и половина софиянци. Всичко това може да се обърне. Знам как и мога да го направя. Има хора, които съм събрал като екип. Ако питате досегашното управление защо дава 206 млн. лв. на фирми, които не чистят, защо дава 500 млн. лв. на тези, които уж правят ремонт, но той се разваля веднага след това, отговор няма да получим. Споменава се думата прозрачност. Това вече е клише. Отговорността е важна.

Аз напуснах Народното събрание, защото така е честно. Когато излизаш да се бориш за един пост, това не може да бъде между другото - ще си поиграя на кандидат за кмет, а после ще се върна в Европарламента, както прави Джамбазки, с 15 хил. евро заплата, а пък вие тук си продължавайте да газите в калта. Това не само не е честно, то е цинично. Между другото, Манолова постъпи по този начин, което ѝ прави чест. Тя напусна, не излезе в отпуск. Така се прави. Аз правя същото. Оттам нататък, каквото стане. По същия начин призовавам Джамбазки. Това не е заяждане, критика или обида, а принципно положение. Всички знаят, че той всъщност ще се върне в Европарламента, защото там е топлото място с голямата заплата. Хайде, ако си истински политик, браниш родината и народа си, както пише в посланието ти, напусни Европарламента, докажи, че наистина се бориш да станеш кмет на София. Може би съм старомоден, но моите разбирания за чест и достойнство са такива.

- Според вас 3 месеца е постижимият срок, в който могат да се решат проблеми като престъпност, трафик и др. Това не е ли твърде кратко?

- Даже е удължен с 1 месец заради технически подробности. Всички тези престъпници са свързани помежду си и с определени фигури в полиция и служби. Като започне да се разплита тази мрежа, единият предава другия. Трябва да започнеш да разплиташ чорапа. Те никак не са трудни за справяне, напротив, много са лесни и могат да бъдат размазани точно за 3 месеца. Ако хората искат да го видят, да заповядат - 4-и номер и готово. Както казва Кольо Фичето: Ако не го направя за 3 месеца, вземете ми главата.

- Какви проблеми ви споделят хората от кварталите?

- Различни са. Аз съм от тези политици, които свободно си ходят по улицата, а не с 10 души охрана и 2 бронирани джипа. Има хора, които са на възраст, които имат проблеми с пенсиите. Добре, обещахме минималната пенсия да стане 300 лв. Защо не го направиха моите колеги Каракачанов и Симеонов? Единият се разля в своето министерство. Оттам получавам информация за страшно много неправомерни изпълнения на поръчки. Другият вицепремиер, който вече не е, защото се самосвали, също забрави бързо това предизборно обещание. Това, което е основното за повечето българи, е свързано със сигурността и възможността за работа. Има много млади хора, които нямат перспектива, които завършват и не знаят как да си изкарват хляба. Всичко това става, защото ние се колонизирахме, станахме една територия, в която чакаме като аборигени бутилка “Кока-кола”. Ние чакаме великия инвеститор, който обикновено е някоя фирма, която идва да произвежда части за нещо тук, ангажира 400-500 души в някакъв цех и ние падаме ничком. Забравихме, че сме имали заводи, в които произвеждахме от велосипеди до БТР-и, камиони, продукти за космическата промишленост, химия, металургия. Сега някой ще каже, че жаля по социализма. Не, в момента няма политик на сцената като мен, който тогава да е бил член на дисидентски организации против комунистическия режим. Докато аз съм бил дисидент и член на дружество за правата на човека, основател на софийската “Подкрепа”, тогава моят мил бивш коалиционен партньор Каракачанов е пишел доноси до ДС. Не хваля комунизма, но беше разсипана индустрия, която можеше да ни държи в класацията на индустриалните държави. А не сега да се радваме, че някой дошъл отнякъде, открил цех за кабели. Това наистина е жалко и ако не променим този модел, което означава България да си върне икономическия суверенитет и да не чака сенатор от САЩ, който да дойде и да каже дали да правим газопровод, няма да просперираме. Знам, че повечето хора ще кажат, че сме малка страна. И Унгария е малка страна. Виктор Орбан показа как може да се прави. Защо българите не изберат своя Виктор Орбан, който да ги управлява?

- Зарекохте се да забраните гейпарада.

- Гейориентацията не ме интересува толкова, колкото демонстрацията. Нека да се събират някъде на частно парти, но не може да го демонстрират в центъра на София и това да го гледат подрастващите. Последната година бяха блокирали целия център. На 3 метра имаше полицаи. Те похарчиха толкова пари за охрана, с които можеше да бъдат вкарани в затвора поне десетина наркодилъри. Всички тези полицаи бяха командировани, за да пазят гейпарада от любовта на народа.

- Ще има ли изненади в изборните резултати?

- Има един държавник, останал в историята, казва се Сталин. Той казва: Не е важно кой прави изборите, а кой брои бюлетините. Така че очаквам всичко.

Интервю на Ярослава Прохазкова