Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Златогор Минчев
Доц. Златогор Минчев

МВР, ДАНС и Националната разузнавателна служба единствени в България имат възможност да направят професионален монтаж на скандалните записи от телефонни разговори на премиера Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов. Трите служби са единствените у нас, които разполагат със специализиран софтуер за подобна манипулация. Това твърди пред "168 часа" доц. Златогор Минчев директор на Съвместния център за обучение, симулации и анализ към Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Той е сред малкото специалисти в България, които имат могат да направят изследване на скандалните записи. Според учения това може да стане чрез т.нар. фонографска експертиза. С нея може да се установи не само дали и как са манипулирани записите, но и да подскаже

в коя служба е станало това


Такива резултати не бяха обявени в анализа на Института по криминалистика и криминология към МВР. В него единствено е посочено, че записите не са оригинални и са манипулирани. По какъв начин и кой го е направил, остана неясно.
"Елементарен монтаж на записите може да бъде направен във всяко звукозаписно студио. Той може да се установи само за няколко часа. За да станат манипулациите труднооткриваеми трябва много повече. Нужна е техника, струваща милиони левове, и специализиран софтуер", категоричен е доцент Минчев.
Самите програми за толкова висш звуков монтаж не са със свободно разпространение и няма как да бъдат купени от редови гражданин или фирма, твърди доцентът от БАН.
"За мен е абсолютно изключено

частно лице да успее да се сдобие

 с такава техника, без зад него да стоят изключително сериозни политически или икономически интереси", допълва Минчев.
Според учения българските специални служби имат въпросния софтуер, позволяващ монтаж на записи едва след присъединяването ни към НАТО и ЕС. Заради високата си цена програмите са получени като подарък от съюзниците. Те отиват при подчинените на премиера МВР и ДАНС и външното разузнаване, ръководено от президента. Там са и единствените хора, които са обучени да работят със софтуера.
"Колкото и да са добри тези програми, те имат и недостатъци", обяснява ученият. По думите му всяка една от тях оставя следи върху записите, които могат да се открият при фонографска експертиза. При нея се извършват няколко типа анализи на записите. Ако е положителна, експертизата може да установи и каква точно програма е използвана за намеса върху записите. Това според експерти може допълнително да стесни

кръга на заподозрените


"Следите от интервенцията няма как да бъдат заличени напълно. За тяхното откриване не могат да попречат и изкуствено добавяни смущения в записа като фоновия шум, описан в експертизата на МВР", допълва ученият от БАН.
Доказателства за манипулацията на записите може да бъдат получени и при изследване на звуковата динамика на разговорите.
"Най-просто казано, изговаряйки едно изречение, вие го започвате с един ритъм и го завършвате с друг. Тоест, ако вземете част от края на едно изречение и го сложите в средата на друго, това може да бъде установено. Така се нарушава мелодията на говора - обяснява доц. Минчев. - За да се заличат следите от този монтаж на тези места се добавят външни шумове. С тях може звуково да бъде прикрит монтажът, но при честотен анализ следите са видими. В този случай параметрите няма да се променят по начин характерен за живия човек. Ритъмът ще бъде изкуствен и това може да бъде установено."

 

Намеса отвън

ОСВЕН монтаж записите на премиера може да са и изкуствено създадени, обяснява доц. Златогор Минчев. Подобно нещо е възможно са да направи с няколко компютърни програми, но манипулацията лесно може да бъде открита, допълва ученият.
"Единствено в Русия, САЩ и Израел разполагат с технологии, които могат синтетично да генерират глас и това да не може да бъде открито - категоричен е доц. Минчев. - Това също е доста реална хипотеза. Особено ако експертизата покаже, че съмненията за манипулация са почти недоказуеми. Подобно заключение може да означава две неща - записите истински, независимо че премиерът отрича, или че са направени навън и внесени в страната."