Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След убийството на Васил Илиев заведението губи славата си.
След убийството на Васил Илиев заведението губи славата си.

Построен специално за Васил и Георги Илиеви, които го ползвали като офис

Разрушиха го, на мястото му ще се издигне 10-етажна луксозна сграда

Там се женят по-малкият брат и изгората му Мая

Последният символ на застрахователната компания ВИС-2 и нейните основатели - братята Васил и Георги Илиеви - столичният ресторант "Мираж", бе разрушен безвъзвратно само преди няколко години.

"Мираж" беше разрушен преди няколко дни.
"Мираж" беше разрушен преди няколко дни.

Легендарната щабквартира на най-видните борци от гангстерските години беше продадена от последния представител на силовата групировка - Николай Цветин. След две години на мястото й ще бъде издигната чисто нова 10-етажна луксозна сграда, а за любимото заведение на силовите борци ще се чете само по книгите.

Именно в зората на 90-те години култовият ресторант "Мираж" е специално построен и обзаведен за братя Илиеви в тогавашния квартал "Емил Марков", а сега "Гоце Делчев". Той се превръща почти в щаб на застрахователната империя ВИС 2, а

за тържественото му откриване се носят легенди

Хора от политическия и бизнес елита на страната, футболисти и видни общественици, са само малка част от посетителите на митичното заведение. Най-редовни обаче си оставали именно висаджиите, чиито денонощни запои не спирали. Последните модели на БМВ и "Мерцедес" всяка нощ препълвали паркинга.

Според спомените на хора, прекарвали времето си там, "Мираж" приличал на класически мутробарок. Интериорът му бил от

мрамори, златни колони, императорски глави,

изкуствени палми и шадраванчета. Огледалните стени били истинска храна за нарцисизма. Ресторантът се използвал като офис, кръчма, концертна зала и обреден дом за сватби и кръщенета.

Именно там е празненството по случай женитбата на Георги Илиев с Мая. Слуховете и до днес са, че пияният тогава Филип Найденов-Фатик се прострелял с пистолет в ръката, а след това я бинтовал с бяла покривка от масата. Ресторантът помни и вричането във вярност на Влади Въргала.

В тузарското заведение празнували сватбата на Георги Илиев.
В тузарското заведение празнували сватбата на Георги Илиев.

По традиция всяка вечер в заведението звучала песента "О, тигре, тигре" на Радо Шишарката. Парчето било подарено от певеца на по-малкия брат на Васил Илиев.

В гангстерските години "Мираж" се превръща в митичен мутренски ресторант. Зад микрофона се изявяват куп знайни и незнайни звезди. Висаджийските босове се веселели по ритмите на песни на Тони Дачева, Сашо Роман, Еми Стамболова и македонски оркестри. Диамантът в короната била певицата Румяна, която почина в катастрофа преди години. Задължително условие било между масите винаги да играят кючекини, а черешката на веселието били тракийските народни песни.

Борческият ресторант става магнит за елита

Сред най-честите посетители са тогавашният главен прокурор Иван Татарчев, депутати и политици. Гостуват народни избраници от целия парламентарен спектър. Не пропускат веселбите мастити магистрати и полицейски шефове. Там се отбиват Любо Пенев, Христо Стоичков, Емо Костадинов, Трифон Иванов-Туньо, Боби Михайлов, Любо Ганев. Веселят се от сърце Младен Михалев-Маджо, Димата Руснака, братя Маргини, Митко Джамов и Стоил Славов.

Заради известните редовни посетители Васил Илиев издава забрана да не се гърми в заведението, защото това бил един от редовните спектакли.

Изключение имало само за Фатик, който "не можел без това". Той единствен имал право да изпразва пълнителя си отвън пред "Мираж" и всяка вечер се възползвал от привилегията.

Купонът продължавал до ранни зори, а през деня Васил Илиев използвал заведението като офис.

При него винаги гъмжало от народ. Хора се стичали всеки ден във фоайето с надеждата, че висаджийският бос ще разреши проблемите им.

Един ден обаче всичко приключва, а "Мираж" се сбогува със своята хитова слава.

На 25 април 1995 г. застрахователният бос и бивш шампион по борба

Васил Илиев си отива завинаги от този свят

Застрелян е на път за централата на ВИС - ресторант "Мираж". В същия ден, докато пътува с луксозния сребрист мерцедес, следван от двамата си гардове, висаджийският бос навлиза в кварталната улица "Луи Айер", която е осеяна с множество дупки. В близост до нея има строеж. Васил намалява скоростта, за да не потроши новата кола, която е купил от Филип Найденов-Фатик ден по-рано. В този момент от строежа изскачат двама килъри, въоръжени с картечни пистолети "Заги". Те изсипват дъжд от куршуми, които пръска предното стъкло и предния десен прозорец на автомобила. Шефът на ВИС издъхва за секунди, а гардовете му не успяват да реагират. През 2015 г. разследването за разстрела е прекратено поради давност, а убийците и поръчителят остават неразкрити.

На 25 април 1995 г. на път за "Мираж" килъри убиват Васил Илиев.
На 25 април 1995 г. на път за "Мираж" килъри убиват Васил Илиев.

Два дни след показната екзекуция 30-годишният основател на силовата групировка е погребан в родния си град Кюстендил.

Васил Илиев е погребан в родния си град Кюстендил. На снимката с кръста вдясно е Димитър Димитров-Маймуняка - също застрелян в годините на прехода, както и Константин Димитров-Самоковеца, който носи капака на ковчега отляво.
Васил Илиев е погребан в родния си град Кюстендил. На снимката с кръста вдясно е Димитър Димитров-Маймуняка - също застрелян в годините на прехода, както и Константин Димитров-Самоковеца, който носи капака на ковчега отляво.

Този атентат поставя началото на поредица от показни разстрели

на знакови фигури от бизнеса и ъндърграунда - Фатик, Илия Павлов, Емил Кюлев, Поли Пантев, Руснака, Самоковеца, Иво Карамански, Бай Миле, който твърде вероятно е участвал в организацията на убийството на Васил Илиев.

Години по-късно районът около "Мираж" е неузнаваем. Мястото, на път за което намира смъртта си Васил Илиев, доскоро беше тих ресторант, който по нищо не се различаваше от останалите квартални заведения. Името му беше запазено, като към него е добавено само едно "ъ" в края, за да звучи по-битово. Вместо ресторант се използва като механа с кладенци в двора и черги по стените.

Някогашният паркинг, наподобяващ автоизложението в Женева, бе превърнат в детска площадка.

Единственото, което беше останало непроменено до днес, са двата бора, лично засадени в двора от братя Илиеви при отварянето на ресторанта. Тогава те били високи едва метър, а сега прехвърлят покрива на кръчмата.

Мястото в последните години обаче остана пусто.

В края на миналата година стана ясно, че е купено от сериозен инвеститор с голям опит в изграждането на луксозни сгради и ваканционни комплекси.

Точно преди няколко дни мутренското заведение остана в миналото, след като беше напълно разрушено. На негово място ще се издигне 10-етажна луксозна сграда, която е изключително апетитна заради топлокацията си до Южния парк.

Новата 10-етажка луксозна сграда, която трябва да бъде построена на мястото на "Мираж".
Новата 10-етажка луксозна сграда, която трябва да бъде построена на мястото на "Мираж".

Първата копка се очаква да бъде направена следващия месец.

Апартаментите варират на цени от 119 хил. до около 200 хил. евро, като квадратният метър е между 1513 и 1627 евро. Има само 16 налични за продажба жилища - двустайни, тристайни и един четиристаен апартамент, като няколко от тях вече са купени. Това сподели пред "168 часа" Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Рroperties, която предлага луксозната сграда.

Четете още:

Криминален архив, 1997 г.: В руска кръчма в Лондон ВИС и СИК поделят бизнеса си

Криминални архиви: Притискат наказателно Самоковеца, Фатик и братя Пехливанови