Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Митичните фигури Косьо Самоковеца, братята Георги и Любен Пехливанови и Фатик Шабан са спирани и проверявани наказателно за по няколко часа в акции на полицията в сряда и четвъртък.

Операцията в столицата е срещу лидери на групировки, които се държат арогантно на обществени места. Тя е заповядана миналата седмица от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Поводът е сигнал до МВР от хотел "Кемпински Зографски". Негови служители и гости се оплакали, че честовъв фоайетата и в заведенията се разминават с въоръжени мъже, които пазят други мъже.

Около 19 часа в сряда полицаи заели позиции около хотела. След 30 минути пристигнала автоколоната на Пехливанови. От 5 джипа G 500, включително двата черни на покойния Поли Пантев излезли 7 души.

Компанията влизала обикновено от задния вход, където е еротикбарът. Охраната на Георги Пехливанов се разполагала през няколко метра до спортния комплекс на хотела. Двама седяли пред залата, докато шефът им се потял под тежестите. Наскоро съпруга на посланик се обадила на български министър, за да го пита кого от правителството пазят във фитнеса на хотела. Собственици на къщи в уличка зад "Кемпински" депозирали молба в РПУ, че не могат да паркират в дните, когато хората с черните джипове имат час за фитнес. В сряда хората на Пехливанов влизат в "Кемпински", някои от страничния, някои от централния вход, но виждат полицаите. обърнали бързо назад. Навън обаче ги пресрещнали още униформени и цивилни служители на СДВР.

Седмината от групата на Пехливанови били повалени на земята, закопчани с белезници и подложени на обстойна проверка. Запознати с акцията твърдят, че задържаните са били силово респектирани.

От групата от 7 души - четирима се оказали бодигардове - и четиримата бивши служители на печално известното полицейско поделение за борба с масовите безредици. Всички те имали законни разрешителни за носене на оръжие. Точно когато започнала светкавичната акция, до хотела спряло и "Пежо 608", в което пътувал мъж, много близък до Пехливанови, придружен от охранител. И те двамата били изкарани от колата, проснати на земята и обискирани.

Малко след началото на операцията на място пристигнал с "Ауди А8" и бизнесменът Фатик Тюркмен Шабан. Той е син на известния търговец на оръжие и каптагон преди 1989 г. Исмет Шабан, който фалира с тежък кредит Ямболската търговска банка. Полицаите процедирали с Фатик по същия начин, както и с групата на братята Пехливанови. Операцията продължила и на следващия ден (четвъртък). Тогава от подобна акция на косъм се разминал известният бизнесмен, свързван публично с ВИС, Мето Илиянски.

Точно в 10 часа на 6-и обаче полицаи задържали за проверка и черния джип, също G 500, на Косьо Самоковеца. Той е засечен на бул. "Патриарх Евтимий". С бизнесмена, набеден за контрабандист, пътували четирима бодигардове. Единият от тях се оказал известна бивша барета. И четиримата мъже носели пистолети с надлежни разрешителни от София и от Самоков.

Гeорги Пeхливанов (вдясно) носи ковчeга на Поли Пантeв на погрeбeниeто му.