Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Aтентатът срещу боса от бившата групировка ВИС Димитър Димитров-Маймуняка е поръчан от среди в самата групировка, която от няколко години е разпокъсана, съобщиха източници от МВР.

Убийството със сигурност няма да предизвика ответни терористични удари и разпалване на гангстерска война в страната. Заради атентата дори ще се успокои напрежението, натягано от известно време в някои среди от бившата ВИС, категорични са експерти от вътрешното министерство.

Те твърдят, че със смъртта на Димитър Димитров

умира "ерата на

толерантност във ВИС"

Този маниер за по-умерена политика на групировката бил наследен от убития в края на април 1995 г. създател на империята ВИС Васил Илиев. "Маймуняка беше изключително близък с него, но същото не може да се каже за брат му Георги", твърдят запознати с взаимоотношенията по върховете на групировката.

Вицепрезидентът на ФК "Беласица" Димитров винаги е бил за безконфликтно развитие на бизнеса на бившата застрахователна компания. Той дори често е посредничел активно в туширането на напрежение между ВИС и други силови групировки, свидетелстват оперативни работници.

Като изключим инцидента през 1995 г., когато барети пребиха бригадата на Маймуняка в столичния кв. "Иван Вазов", в последвалите 7 години до смъртта му името на Маймуняка не бе замесвано в драстични инциденти.

В края на февруари 2000 г. с изстрел във въздуха Димитров прекрати сбиване в механа "Стражите" в Банско. По време на инцидента той бе с бившата си приятелка, фолкзвездата Лия. Неслучайно тя бе и на погребението му на 3 февруари в София. На опелото на централните гробище обаче не дойде последната му приятелка Надя. Точно във входа на блока й, номер 27 в кв. "Стрелбище", стана покушението срещу Маймуняка на 28 януари 2002 г.

Бомбата, убила Димитър Димитров, е истински шедьовър, толкова перфектно покушение с експлозив не е имало в България през последните 12 години, твърдят експерти по взривовете. Според тях атентатът срещу Маймуняка е много по-добре подготвен дори от убийството на Йордан Марков, който беше взривен в асансьор във Варна на 21 ноември 1996 година.

Изпълнителите на поръчката срещу Димитър Димитров са използвали бомба с около 500-грамов тротилов еквивалент. В адската машина

има тротил и

друг експлозив

Бомбата е била поставена в пощенска кутия точно на височината на главата на жертвата. Това показва, че атентаторите са се подготвяли дълго и много добре са проучили мишената.

Терористите са наблюдавали съвсем отблизо как мерцедесът на Маймуняка спира пред входа. После как вътре влиза единият бодигард, после вторият. Димитров прекрачва прага трети, след него се шмугва шофьорът. Точно в момента, в който босът от ВИС преминава до пощенската кутия, атентаторите натискат копчето и взривяват експлозива. Димитров издъхна на втория ден след атентата, като не успя да излезе от кома.

Текстът е публикуван на 14.02.2002 г., но го предлагаме на читателите заради големия интерес.