Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-голям риск от заразяване с морбили има за бебетата, тъй като първата ваксина срещу шарката се поставя на 13 месеца. Втората доза е чак на 12-годишна възраст, а има много деца и без имунизации. Заболелите от този вид шарка се увеличават.

Над 30 са вече случаите на лица с клинична картина на морбили в страната, сочат данни на МЗ. Здравните власти изследват контактни лица и проверяват имунизационен статус. На всички регионални здравни инспекции е разпоредено да бъдат издирени и установени децата от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема.

"Морбили е опасна най-вече за бебетата, които са под 13 месеца, както и за деца на около 2-3 години, които по една или друга причина също нямат ваксина – обясни професор Тодор Кантарджиев на специална пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. - Именно малките деца най-често правят усложнения – пневмония и дихателна недостатъчност. Защото при морбили обривът не е само по кожата, а и по лигавиците и по дихателната система."

 Професорът поясни, че за сравнение например с варицела – за която все още ваксината не е част от имунизационния календар на страната - морбили дава много повече усложнения и рискът от летален край е по-висок:

"Варицелата е по-лека шарка особено в детска възраст. Тя е рискова, ако човек се зарази на над 20-годишна възраст. При морбили обаче нещата не стоят така. Там има висок риск от увреждане на нервната система. Възможно е даже години след като си карал болестта да се стигне до системни неврологични прояви.

Сблъсквал съм се дори със случаи на пациенти с толкова тежки увреждания години след прекарано морбили, че са стигнали до слепота. Освен това срещу вируса на морбили няма специфично медикаментозно лечение, а за варицела съществува специален противовирусен препарат."

Съгласно имунизационния календар на страната на децата безплатно се поставя задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13-месечна възраст, реимунизация се прави на 12-годишна възраст.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че все пак няма висок риск за зрелите хора, защото те или са ваксинирани, или навремето са карали болестта и са изградили имунитет.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че морбили е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни.

Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечносъдовата система, белодробната система и централната нервна система.

При съмнения за морбили професор Кантарджиев препоръчва веднага да се посети инфекциозна болница, по възможност да не се пътува с градския транспорт и да се избягва контакт, особено с деца. От Министерството на здравеопазването призовават всички родители да проверят имунизационния статус на децата си и при установяване на пропуск да се обръщат към общопрактикуващия си лекар. Осигурени са достатъчно количества ваксини за провеждане на имунизации.