Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"27 пъти по-бърза от звука!" Така руската телевизия „Звезда“  похвали успешно изпитаната  ракета „Авангард“.

На 26 декември Русия тества новата хиперзвукова ракета, която може да носи ядрени бойни глави, а далекобойността й е 6 000 километра. Успешният пуск на ракетата инспектира лично руският президент Владимир Путин, който нарече ултрамодерното оръжие "отличен подарък за Новата година".

Но точно заради обявените свръхвъзможности на ракетата в социалните мрежи тръгнаха слухове, че обявените параметри са несъвместими със законите на физиката.

Основният проблем е, че скорост от 27 мах се равнява на 9,2 км / сек, т.е. повече от първа космическа скорост.

В последното си съобщение Путин каза, че "Авангард" е проектирана от композитни материали и е в състояние да устои на температури до 2000 градуса по Целзий.

А според общодостъпни данни аеродинамичното нагряване на ракета в атмосферата при първа космическа скорост достига 8000 градуса. В същото време дори най-огнеупорният материал, създаден някога от човечеството - хафниевият карбид, по данни от 2016 г., има точка на топене от + 3959 ° C.

"В случая са възможни два варианта - или доблестни служители на ЦНИИмаш, получаващи заплата от 20 хиляди рубли са могли да измислят невероятни извънземни ракетни технологии, или авангардната ракета не е нищо повече от красив фойерверк, в който тя се е превърнала в стратосферата с тази скорост", пише по този повод блогър.

"И най-накрая мрачна сянка върху темата за "Авангард" хвърля следната информация:  на 26 декември американските разузнавателни спътници не са регистрирали нито изстрелване на ракети от територията на Оренбург, нито “унищожаване на мишени” на Камчатка", се е изказал друг подигравчия в социалната мрежа.

"Събитията просто не съществуват. Поздравяваме ви с новогодишните хипер-анимации, мили руснаци! ” - иронично пишат украински потребители във фейсбук.

Всъщност официалните американски реакции, показват, че в САЩ гледат сериозни на изпитанията. 

Така например американското министерство на отбраната реагира на руското съобщение със следната позиция:

„Въпреки че Съединените щати са световният лидер в изследванията на свръхзвукови системи в продължение на много десетилетия , ние не сме създали такива оръжия. Решението да се създаде свръхзвукови ракети от Русия създава дисбаланс, с който трябва да се справим и Съединените щати обмислят " възможности ", за да отговорят на новите оръжия."

Независимо от тези изявления военни експерти смятат, че САЩ, Русия и Китай имат разработени хиперзвукови оръжия.