Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малчуганът излезе от комата на 13 февруари, пак му търсят приемно семейство

Двегодишният Васко е бил пребит и през 2015 г. от майка си, тя си е признала, но прокуратурата не е успяла да събере доказателства, за да я подведе под отговорност.

През 2015 година Ангелина Цонева смазва от бой детето в пазарджишката болница, когато то е само на 6 месеца и е прието за лечение на пневмония в Първо детско отделение.

Оттам веднага подават сигнал в районна прокуратурата в Пазарджик, но разследващите не успяват да съберат достатъчно доказателства за деянието на младата ромка и тя не е подведена под съдебна отговорност.

На 9 февруари 2017 година 22-годишната Ангелина сама отвежда малкия Васил в МБАЛ – Ихтиман, в изключително тежко състояние. От местната болница предприемат спешни мерки по транспортирането на детето в "Пирогов".

Там то е настанено в противошокова зала – в кома, с три сериозни черепно-мозъчни травми. Лекарите веднага подават сигнал в районното управление на Ихтиман с информация за ясни белези от насилие по тялото на момчето и умишлено причинени травми.

Първоначално майката умело поддържа версията, че Васил е паднал от леглото и вследствие на това е получил нараняванията.

По-късно обаче ромката е направила пълни самопризнания пред прокуратурата и разказва как точно е блъскала детето в стената, защото е искало да излезе навън в неподходящо за нея време.

Проведени са две обстойни експертизи, назначени от следствието. Резултатите от тях са категорични, че младата жена е психически здрава и напълно е съзнавала какво върши в момента на деянието си.

След разпити в районната прокуратура в Ихтиман, където Ангелина и Васил били на гости в ромската махала, на нея й е повдигнато обвинение в опит за убийство. Временната й мярка за неотклонение е променена от 24 часа на 72. Възможно е съдът да я прати в сливенския затвор за между 2 и 10 години.

Бащата на детето – Йордан Янкулов, е категоричен, че не иска да вижда Ангелина и по никакъв начин няма да я защити в съда.

Той е твърдо решен да се бори за детето, за да не бъде отново отнето от него и настанено в приемно семейство, както преди повече от година.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха пред "168 часа", че това се е случило през юли 2015 година. Тогава в отдел "Закрила на детето" – Пазарджик, и в районната прокуратура е получен сигнал от МБАЛ – Пазарджик, в който се съобщава за насилие от страна на майката Ангелина над малолетния Васко.Тя признава за своята постъпка, но от местната прокуратура не смятат това за достатъчно и отказват образуването на досъдебно производство.

След тогавашния инцидент социалните предприемат временна мярка за закрила и детето е настанено в професионално приемно семейство във Велинград, където е отглеждано 15 месеца.

През този период биологичните родители на Васко са депозирали заявление, че желаят да се грижат за сина си в семейна среда и започват да посещават социална услуга за реинтеграция.

Там в продължение на пет месеца с помощта на социалните работници полагали усилия за придобиване на повече знания относно отглеждането на детето.

В началото на септември 2016 година е взето решение момчето да бъде върнато в семейна среда на база положителните промени, настъпили при родителите му и в семейното им жилище.

След завръщането на детето в дома му в град Септември от страна на социалните работници е имало периодични посещения в дома на семейството. Те не установяват никакви нередности в бита и отглеждането на Васил, твърдят пред "168 часа" от Агенцията за социално подпомагане.

Ще върнат ли Васко на майка му, четете в хартиеното издание на "168 часа".