Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мафиотът спокойно четял книга, докато полицията нахлувала в дома му.

“Днес е чудесен ден за Италия: Марчело Пеше - една от най-влиятелните фигури в мафията, беше задържан.”

Така полицията обяви ареста на един от най-опасните престъпници на Апенините. Пеше е обявен за издирване още през 2010 г., но успява да се изплъзва на органите на реда и в продължение на шест години играта на котка и мишка между него и полицията е непрестанна.

Марчело Пеше или Танцьора, както е по-популярен, е глава на най-кървавата групировка в Италия - Ндрангета. Твърди се, че именно тя се слави и като най-успешния клон на италианската мафия, който оперира извън пределите на Ботуша.

Организацията пренася кокаин от Южна Америка през Африка, има връзки с картелите в Колумбия, мексиканските банди и мафиотските семейства в САЩ. И въпреки че успява да измести сицилианската Коза ностра и неаполитанската Комора като най-влиятелна в трафика на кокаин,

Ндрангета запазва твърдо и своите територии в планинските райони на Калабрия. Именно там се намира и родният град на Пеше, където той бе заловен от полицията.

Италианският прокурор Геатано Паци описва Марчело Пеше като интелигентен и много образован човек. При ареста Танцьора не се съпротивлява, нито насочва оръжие срещу служителите на реда. Напротив, дори признава успеха на задържалия го Рафаеле Граси. По-късно по време на обиска в апартамента му са открити множество книги на френския писател Марсел Пруст, на философа Жан-Пол Сартър и на Лев Толстой. Пеше настоява те да бъдат занесени в килията му, която ще бъде негов дом в следващите 16 години.

Казват, че Пеше е човек, който съчетава жестокостта, характерна за мафиотския му клан, с голямата си култура. Перфектен стратег говори френски и други езици със същата лекота, с която и италиански. Лекотата е в основата и на прякора му. “Танцьора” е прозвище, което получава не само заради слабостта си към дискотеките и танците, а заради способността му да се движи плавно и незабележимо из Италия и в чужбина, докато се крие от полицията. Разследващите установяват, че през 6-те години нелегалност Пеше няколко пъти е бил на почивка във Франция.

Влиянието на Марчело Пеше наистина е голямо. Според полицията той контролира доставките на кокаин през пристанището Джоя Тауро в Калабрия, за което се твърди, че е “взето на концесия” от Ндрангета. За работници Танцьора е наемал само незаконни имигранти, нещо, което добавя още месеци към присъдата му.

Но най-големият камък, хвърлен в градината на Пеше, са показанията на негови бивши съучастници. Според тях Танцьора многократно е поръчвал убийства.

Една от тези поръчки била срещу наемен убиец. Той отказал да ликвидира човека, причинил катастрофата, в която умира жената на Пеше.

Сред някогашни приятели на Ндрангета е фамилията Белосо, която дълго време си сътрудничи с Пеше и хората му. Но настъпва раздор и между клановете започват кървави сблъсъци с множество убити.

Първата жертва е Доменико Сабатино, следват Винченцо Асконти и братовчед му Алдо Наксос. В засадата на Сабатино е ранен и Микеле Асконти. Пеше организира среща на високо ниво, която да помири двете враждуващи фамилии и да възпре разпространяващата се като огън вражда. Но така и не успява.

Според полицията залавянето на Пеше е ключово в борбата с мафията и най-вече предпоставка за възстановяване на реда в областите, контролирани от Танцьора и хората му. “Арестът на Марчело Пеше бележи края на една епоха на безнаказаност”, казва прокурор Паци и добавя, че сега ще е много трудно за обезглавената Ндрангета да открие нов главатар.

“Мафиотите вече не се крият в бункери, не живеят като изгнаници. Това е благодарение на факта, че Пеше е образован, това показват книгите, които открихме в апартамента му. На клана ще му липсва изключителната подвижност, стратегията и гъвкостта на Марчело”, допълва прокурорът. Той разкри и лек детайл от ареста на мафиота, а именно - Пеше е хапвал риба и четял спокойно, докато полицията нахлувала в жилището.