Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кои са тайните кодове в песните на групата?

През пролетта на 1969 г. мъничък слух е на път да се превърне в световна мистерия. Съобщението "Пол е мъртъв" продължава да тормози феновете и до днес. Според информациите вокалистът и басист на "Бийтълс" напуснал пределите на този свят още през 1966 г. след катастрофа, а останалите членове на бандата, притеснени от ефекта, който трагедията може да причини на кариерата им, веднага откриват негов заместител. Късметлията, който получава възможността да заживее като един от най-обичаните музиканти в света, е Уилям Кембъл, сирак, който печели конкурс за двойник на МакКартни в Единбург.

Мистерията се подсилва, тъй като в една от песните на "Бийтълс" се чува гласът на Ленън, който казва: "Пол е мъртъв и ми липсва много, много."

Скритите нашепвания в Strawberry fields Forever също подклаждат огъня. Там освен морзовия код, който спелува, са J и L, тоест Джон Ленън, се чува и фрапиращото I buried Paul (Погребах Пол).

Но как тръгва слухът? На 9 ноември 1966 г. множество вестници и списания започват да тиражират версията, че Пол е загинал в катастрофа.

"Засега знаем, че Пол или е жив, или е мъртъв", казва известният журналист Джон Чанселор в своята емисия новини и не дава категоричен отговор на мистерията. Това и до ден днешен дава повод за съмнение на любителите на конспирации, че мениджърите на "Бийтълс" са имали нужда от време, за да решат какво да правят.

Самият МакКартни подсилва слуха, като дълго време не се появява публично, за да отрече тиражираната история. Докато след седмици фотографът на списание "Лайф" го открива и публикува негова папарашка снимка, мислейки, че това ще сложи край на слуха. Всъщност греши. Феновете са убедени, че през седмиците, в които Пол не е под светлините на прожекторите, екипът просто е търсел негов двойник-заместник.

Следващите албуми и песни на групата допълнително засилват истерията. Освен репликите, които скриват в песните си, те оставят и кодирани съобщения на обложката на албума си Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Тя е сред най-цветните и изобразява сцена на погребение. Името на бандата е изписано с червени цветя, а с бели в дъното се вижда малка, левичарска бас китара.

Такава, на каквато именно Пол е свирил. В единия ъгъл се вижда малък Астън Мартин, в какъвто се предполага, че е загинал Битълът. А над главата му има протегната ръка, която в някои религии е мистичен символ за смърт. На рамото си Пол има обшивка с абревиатурата OPD, което преведено от английски означава "Официално признат за мъртъв".

На обложката на "Аби Роуд" единствено Пол е бос, което според някои е сигнал, че той е погребан по източен обичай. Прочутата "Аби роуд" се смята за улицата, на която загива МакКартни. Освен това на снимката басистът държи цигарата си с дясната ръка, което е абсурд, защото е левичар. Затова много от феновете решават, че на снимката не е той, а неговият двойник.

Дали "Бийтълс" наистина скришно са казали на почитателите си, че Пол е мъртъв, или са използвали ситуацията, за да припечелят повече пари и слава, не е неясно. Това, което виждаме днес, е, че МакКартни все още жъне успехи на сцената.

Момчетата от "Бийтълс" постоянно се заиграват с феновете си, оставяйки им скрити послания в песните си.

Една от първите прояви на атоналност изобщо в музиката е в песента им "Дъжд". Битълманяците твърдят, че в края на Baby You're A Rich Man (Скъпи, ти си богат човек), Джон Ленън измърморва Baby you're a rich fag Jew (Скъпи, ти си богат, шибан евреин). По това време техен мениджър е Браян Епстайн - изключително богат човек и също така евреин. Такъв е и създателят на песните им Теодор Адорно. Момчетата никога не отричат, но и не признават съществуването на лириката в текста, но скоро след излизането на песента това губи значение. Епстайн умира от свръхдоза приспивателни месеци след излизането й на пазара.

В много от песните се чуват странни фонови гласове и нашепвания

В All Together Now се чува тихото Help...Me (Помогнете ми), докато момчетата пеят. В Yellow Submarine пък тоновете на китарата звучат някак грешни, сякаш Ленън е сбъркал нещо. Оказва се, че намеренията му са били напълно осъзнати. На фона на песента се чува prosime, nedychat на чешки. В превод тази малка фраза означава "Моля те, не дишай." А под музиката на Revolution №9 се чуват не просто странни изречения, а цял разговор. Пуснати на обратно, може да се чуе репликата: "Възбуди ме, мъртвецо."

Неразгадана остава и мистерията кой пее последното She Loves You в All You Need Is Love. Едни чуват Пол, други Джон и всъщност никой не може да определи кой е изпял точно тази лирика. А може и да е нито един от Четворката.

Едва ли някой може да си припява за Lucy in the Sky Whit Diamonds, без да се сети за абревиатурата LSD и скандалът, който песента предизвика. Ленън не крие, че тя е написана, докато е бил дрогиран. Но момчетата не прибягват само към наркотици.

В по-късен етап от кариерата си "Бийтълс" започват да правят и психеделична музика, стил, най-често вдъхновен именно от използването на опиати и считан за опиат сам по себе си. Най-ясният пример за това е I Am The Walrus, като в нея са скрити реплики от "Крал Лир" на Шекспир.

В последния сингъл, който останалите членове на "Бийтълс" пускат след смъртта на Ленън - Free As A Bird, момчетата завършват своята игра с феновете. На фона на песента може да се чуе гласът на вече починалия Джон, който казва: "Направено от Джон Ленън", но ако се пусне на обратно, изречението е много по-разчувстващо: "Отново се получи добре."