Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скотланд ярд открива, че актьорът е роден в гето край Бирмингам, а леля му е “циганска кралица”.

Чарлз Спенсър (Чарли) Чаплин. Това име се свързва с огромен талант и запомнящи се филмови продукции. Но както всеки успял човек, най-разпознаваемата звезда на "сребърния екран" имала мрачни тайни зад гърба си. Срещу Чаплин неведнъж са завеждани дела за сексуално посегателство и дори за "бяло робство".

През 40-те години в леглото на Чарли Чаплин се мотаели много жени. Но една конкретна вгорчила живота на актьора. Джоан Бери, която на крехка възраст забременяла от звездата, докато очаквала да получи главна роля във филм, повдигнала обвинение срещу него.

А действията й предизвикали недоволството на цяла Америка, която започнала анти-Чаплин кампания. От своя страна комикът отказва да признае детето и твърдо заявява, че то не е негово. Признание, което не се харесва на публиката и тя все повече започва да мрази любимия си актьор. От своя страна ФБР се задейства бързо и повдига обвинения срещу него.

Те получават доказателства, които показват, че Чаплин е платил на Бери билета й за влака от Лос Анджелис до Ню Йорк и обратно. Но не резервирал стая. Това било червена светлина за разследващите, които директно го обвинили в "акт на бяло робство", твърдейки, че той е платил пътуването й, за да има сексуален контакт с нея и тя да остане да живее при него като негова любовница.

Съдът го осъжда на 10 години затвор и 1000 долара глоба, които по-късно са отхвърлени, защото Чаплин успява да докаже, че не е баща на детето. Но реномето му вече е сринато. Влечението му към малки момиченца има тежки последствия.

Чарли определено не е бил любимец нито на ФБР, нито на МИ5. Те всячески се опитват да го уличат в подкрепа на комунизма, шпионство и какво ли още не. Оказва се, че благодарение на тези съмнения Скотланд ярд погва великия актьор и достига до шокиращо разкритие. Всъщност никой не знае истинското име на Чарлз Спенсър (Чарли) Чаплин. И явно никой не е наясно коя страна е напуснал Чаплин, за да се пресели в Америка.

Разгневените американци търсели начин да изгонят Чарли Чаплин от територията на страната си. Историята знае, че в крайна сметка успяват и той става персона нон грата. ФБР твърди, че актьорът не е роден в Лондон, както гласи официалната версия, а във Франция. Британският сър всъщност бил руски евреин с името Израел Торнстейн. Тези сведения обаче така и не се потвърдили. Това, което станало ясно обаче, било, че "изглежда, Чаплин не е роден в тази страна или че е роден с различно име", защото МИ5 така и не открива акт за раждане на посочената дата и място.

Информацията за ранните години на Чаплин е доста противоречива. Скотланд ярд открива версия, в която актьорът се оказва роден в гето край Бирмингам, а леля му била "циганска кралица". Стига се дотам, че британските спецслужби търсят корените на Чарли чак в Русия. Не се позовават на доказателства, а само на съмненията, породени от реплика на комика, която гласи: "Смятам да се върна в Русия."

В крайна сметка удрят на камък. За тяхно съжаление Чарлз Чаплин не е руски евреин.

“В комунизма има много хубави неща” е репликата, която печели на Чаплин честта ФБР още по-ожесточено да търси доказателства срещу него. Откриват само една телеграма, отправена към кинокритика Айвор Монтегю. "Не мога да те посрещна на летището," гласи тя, но е достатъчна за разследващите хрътки, защото Монтегю впоследствие се оказва шпионин.

В преследването огромна роля е изиграл Джордж Оруел. Авторът на "1984" не само бил гениален литератор, но и перфектен доносник. Той предал на ФБР списък с 35 души, които по негово мнение били “лакеи на комунистите". Без никакви доказателства срещу Чаплин Оруел включил и неговото име в списъка.

След дългогодишно търсене на солидна причина, която да изгони Чаплин от САЩ, ФБР и британските спецслужби са принудени да признаят, че комикът не представлява никаква опасност. "Антикомунистическата параноя" обаче не свършва с признатото поражение.

През 1952 г. Чарли Чаплин отпътува за Лондон за премиерата на филма си "Светлините на рампата". През това време тогавашният шеф на ФБР Едгар Хувър без солидна причина издава пълна забрана за завръщането на актьора на американска земя. От този момент до смъртта си през 1977 г. Чарлз Спенсър (Чарли) Чаплин заживял в Швейцария, а зад себе си оставил множество гениални ленти и 2 хил. страници абсолютно безполезно досие в архивите на ФБР.