Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За сметка на това Алпите се издигат.Вулкан с мощта на Везувий се събужда близо до Рим.

В бъдеще земетресенията в Италия ще станат част от ежедневието на хората. Според учените Апенините са бомба със закъснител, която е способна да нанесе огромни щети на цяла Италия. Земята на древните римляни е застрашена и от вулкани с огромна сила, които са способни да причинят глобални кризи.

Апенините преминават през почти цяла Италия, оформяйки "ципа" на "ботуша". Веригата е формирана преди 20 млн. години, след като Африканската тектонска плоча е покрила Евразия като килим. Така планинската верига се превръща в граница. Сега обаче започва обратният процес.

Кората на северната страна на диапазона се отдръпва от южната с три милиметра годишно. Постоянното им движение причинява вулканично напрежение, което е причината за наличието на толкова много вулкани като Етна, Везувий и Стромболи.

Двете големи земетресения, които удариха Италия причиниха изключително големи материални щети. Историческото градче Аматриче беше сринато до основи по време на първото земетресение през август, а вторият трус, отпреди няколко дни, засегна дори и на Вечния град. Колизеумът се напука,а катедралата "Свети Павел" беше затворена за посетители.

Щетите обаче имат и още по-голям мащаб. По-ранното земетресение, което унищожи Аматриче, издигна Апенините с 4 см. Вторият трус обаче и множеството последвали го вторични понижиха планината с 40 см. А земята в обсег 130 квадратни метра около зоната на труса е потънала със 70 см. Според Алесандро Амато, учен от Института по геофизика и вулканология, за сметка на потъващите Апенини Алпите се издигат.

Но ако се вгледаме по-отблизо в спецификата на всяко земетресение, процесите под земната кора са далеч по-сложни от просто разместване на земните плочи. Тиренският басейн, който се намира под западната част на Средиземно море, се отваря бавно - с 3 мм за година. Този процес е усложнен от движението в посока, обратна на часовниковата стрелка в Адриатическата плоча, която стои като граница между евразийската и африканската плоча.

"Италия е буквално издърпвана и бутана всеки ден" обяснява явлението британският учен Джонатан Eймъс. Сеизмолози от Американския геофизичен институт обясняват, че освен разместването на плочите по цялото протежение на Апенините има "повреди" или по-точно места, които могат да предизвикат от умерени до големи земетресения. Те могат да ударят на различни места в необятен диапазон от време. "Прилича на игра на дартс.

Не можеш да предвидиш къде ще удари стреличката", казва Сюзън Хъф, професор от института.

Преди седем години една от тези "повреди" причинява земетресението в L'Aquila. То убива близо 300 души. През 1703, трус убива поне 10 хил. души, а точно век е изминал от земетресението в Авезано, което отнема живота на 30 хил.

Големи трагедии около Апенините са се случвали и през средновековието, а записки от онези времена ги описват като "мощно разтрисане на планината, а камбаните биеха толкова силно, че ги чуваха чак в Рим".

"Земетресенията са опасност, която постоянно дебне тези, които живеят около Апенините", добавя още към изследването си Джонатан Еймъс. Той не е единственият, който е притеснен от бъдещите последствия. Множество изследователи определят земята под Апенините като "тектонски и геологически сложна".

Всичко това, което се случва под земната повърхност, може да доведе до хаос и смърт из цяла Италия. Не само защото повечето от сградите са древни, но и защото предсказването кога ще се случи следващото бедствие е почти невъзможно.

Земетресения с магнитут от и над 6 по Рихтер се случват непрестанно. Причината обаче случлото се в Италия да доведе до подобна трагедия е фактът, че трусовете там са често близо до повърхността, а не на километри дълбоко в земните недра. Най-смъртоносните от тях са били точно под земната кора.

Какви са другите опасности, дебнещи Италия, четете в хартиеното издание на "168 часа".