Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До олимпиадата в Рио де Жанейро остават по-малко от 5 месеца. Наближаващото откриване обаче буди все повече опасения, докато ентусиазмът бързо се изпарява.

А икономически експерти прогнозират, че игрите ще се превърнат в тотална финансова катастрофа за страната, която и без това е парализирана от рецесия и тежка политическа криза.

Близо 7 милиона души заляха улиците на 260 града и поискаха оставката на президента Дилма Русеф Най-масовите протести в историята на бразилската демократична система бяха провокирани от грандиозното разследване за корупция, станало популярно като операция “Автомивка”. Прокуратурата дори поиска арест за бившия президент Луис Инасиу Лула да Силва, който планира да се кандидатира отново след две години. В центъра на скандала е държавната петролна компания "Петробраз". Замесени са някои от най-богатите хора в страната, както и политици от почти всички партии. Подозренията са за милиарди долари, отклонени за незаконно финансиране на предизборни кампании. Включително и на лявата Работническа партия, чийто лидер е Русеф.

Отгоре на всичко се очаква местната икономика да се свие с 2,5% за 2015 г. Инфлацията подгони 15%, фирми масово фалират и хиляди служители се озовават на улицата, безработицата гони рекордни нива. Бразилският реал е най-зле представящата се валута на водеща световна икономика от началото на годината. На този фон милиардите, които бяха и ще бъдат похарчени за олимпиадата, са трън в очите на прогресивно обедняващата нация.

одина преди церемонията по откриването бяха завършени едва 10 процента от планираните спортни обекти.

В Лондон например 12 месеца преди игрите през 2012 г. бяха готови 80 процента.

В резултат на забавянето в медиите изтече информация, че ще се наложи бюджетът да бъде удвоен. Властите заявиха намерение все пак да се вместят във вече одобрените 3,8 милиарда долара и през октомври оповестиха безпрецедентни мерки за икономии - включително липса на климатици в стаите на спортистите.

За ужас на организаторите все още не са продадени дори и половината от

общо 4,5 милиона билети,

пуснати на вътрешния пазар. А все повече туристи се отказват от планираните посещения заради разпространението на вируса зика, който е изключително опасен за бременните жени.

Водещи бразилски икономисти вече бият тревога, че приходите няма как да покрият колосалните разходи. И припомнят какво се случи с олимпиадата в Атина през 2004 г. - провал, който според мнозина постави началото на гръцката криза.

Дилма и нейната администрация се сблъскаха с народното недоволство още през 2013 г. Тогава десетки хиляди протестираха срещу високите разходи по организацията на световното първенство по футбол. В Бразилия, където най-популярната игра е със статут на религия, уличните бунтове срещу мондиала се превърнаха в сигнална лампа за предстоящите политически сътресения.

Предшественикът на Русеф - Лула да Силва, се смята за символ на икономическия разцвет от края на миналото десетилетие. Левият активист и до ден днешен се радва на висока популярност, тъй като успя съществено да намали процента на крайно бедните, а при управлението му БВП нарастваше устойчиво с около 7 процента на година.

През 2011-а Лула да Силва предаде властта в ръцете

на своята съпартийка Русеф,

който обаче не успя да запази впечатляващото темпо.

Наближаващата олимпиада допълнително засилва усещането за криза сред бразилците. Политическите опоненти на президента я обвиняват, че използва игрите основно за лъскане на накърнената си репутация. Освен това има съмнения, че докато е оглавявала съвета на директорите на "Петробаз", от активите на петролната компания са били незаконно отклонени 2 милиарда долара. Специално съставената парламентарна комисия обаче не откри доказателства за злоупотреби, а опозицията не получи достатъчна подкрепа в парламента, за да бъде отстранена Русеф от поста. Нейният рейтинг се срина до едва 15 % одобрение, докато този на Да Силва надхвърля 80 процента.

Правителството очевидно възнамерява да използва мерките за безопасност на олимпиадата, за да сведе до минимум уличните протести. Министърът на отбраната Алдо Ребело съобщи, че

за опазване на сигурността ще бъдат ангажирани

85 000 служители на реда, включително и военни части. Според него безкомпромисното отношение към протестиращите ще гарантира гладкото протичане на най-големия спортен форум между 5 и 21 август. “Не вярвам, че ще видим бунтове като тези през 2013 г. Спомнете си, че тогава напрежението чувствително спадна по време на световното първенство по футбол. А олимпиадата ще протече още по-спокойно”, обеща Ребело, който по време на тогавашните събития бе министър на спорта. Той допълни, че подчинените му си сътрудничат активно със службите на САЩ, Великобритания и Русия, но отрече това да е свързано с кървавите нападения в Париж през миналия ноември.

Колко пари ще се отпуснат за обезпечаване на сигурността на олимпиадата и с какво е свързан един от най-шумните политически скандали в Бразилия, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"