Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов е разговарял с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер преди участието си в срещата на Вишеградската четворка.
Премиерът Бойко Борисов е разговарял с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер преди участието си в срещата на Вишеградската четворка.

България няма да подкрепи изолирането на Гърция чрез своеобразна карантина заради бежанците. Това ще обясни премиерът Бойко Борисов в понеделник на срещата на Вишеградската четворка.

Борисов бе поканен за срещата на премиерите на Чехия, Словакия, Унгария и Полша в Прага заедно с премиера на Македония Георги Ивановски. Причината е желанието на Вишеградската четворка да превърне България и Македония във втора фронтова линия срещу бежанската вълна, тъй като Гърция не може да се справи с наплива. Четирите централноевропейски държави искат по границите на България и Македония с Гърция да бъдат издигнати огради, за да се попречи на бежанците да влизат нелегално от Гърция.

Поканата до Борисов да участва в разговорите бе предадена от премиера на Унгария Виктор Орбан.

Създаването на прегради между страните от ЕС и изолирането на Гърция няма да реши проблема с бежанците, гласи обаче българската позиция. Борисов ще се опита да убеди премиерите от Вишеградската четворка, че е по-добре всички европейски държави да помогнат на южната ни съседка, за да успее да пази добра външната граница на ЕС и да регистрира всички навлизащи бежанци. България вече участва в операция в Средиземно море, като в граничните води между Турция и Гърция патрулира български граничен кораб.

България обаче подкрепя затварянето на външните граници на ЕС за икономически имигранти и въвеждането на квота за прием на бежанци по подобие на САЩ.

Българската позиция е била съгласувана и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в края на миналата седмица. По неофициална информация той помолил Борисов да успокои страстите на колегите си от Вишеградската четворка, за да не се допуска разделение на групи в ЕС. Такава е позицията и на Германия. От правителствената информационна служба потвърдиха пред в. “24 часа” за проведения разговор на Борисов с Юнкер, но не съобщиха подробности от него.

В Прага освен участие в срещата на Вишеградската четворка Борисов ще има и среща на четири очи с премиера на Чехия Бохослав Суботка. Заедно с премиера за Прага ще пътува и външният министър Даниел Митов.