Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е повече от малария, СПИН и грипните епидемии, взети заедно

В края на изминалата 2015 г. 195 страни подписаха в Париж споразумение,с което се задължиха драстично да намалят въглеродните емисии, определено от мнозина като историческо. За милиони страдащи хора по света и техните близки то е безвъзвратно закъсняло. Защото човешката дейност отдавна вече е превърнала въздуха в най-масовия убиец на нашето време. Според Световната здравна организация (СЗО) неговите жертви са 3,3 милиона всяка година, главно в големите градове.

И въпреки че Пекин стана синоним на проблема за българските и световните медии, всъщност той съвсем не е най-замърсеният град на Земята. Базата данни на СЗО относно замърсяването на въздуха с фини частици с диаметър под 2,5 микрометра(ФПЧ 2,5) е считана за най-пълната на света. Тя

посочва Индия като държавата с най-мръсен въздух

- 13 от 20-те най-замърсени градове, включително тези на първите 4 места в класацията, са индийски. На първо място е близо 18-милионната столица Делхи. Половината от децата, живеещи в Делхи, са чули жестоката лекарска прогноза, че белите им дробове никога няма да се възстановят напълно от уврежданията, причинени от изпаренията на 8 милиона автомобила и окръжаващите града топлоелектрически централи и дизелови генератори. В Топ 20 са още: 3 града в Пакинстан, включително Карачи, по 1 в Иран, Турция и Бангладеш, както и Доха, Катар. Пекин не е дори в Топ 50. Учените виждат и положителното в тези данни - фактът, че въобще са достъпни. Защото наличието на системи за мониторинг и огласяването на данните от тях е въпрос на политическа воля и ресурси, а оказва се в големи част от света липсва едното, другото, или и двете. Огромна част от населението на планетата

диша токсичен въздух,

без да го знае

А очевидно осъзнаването на опасността е първата крачка към подобряване на положението. В действителност на картата на СЗО, на която учените разчитат като на най-достоверен източник, има бели петна с размера на континент, което прави невъзможно за тях да кажат къде хората са най-засегнати. СЗО взема информация от станции за мониторинг, разположени в повече от 1600 града на всички населени континенти.

Това звучи всеобхватно, но всъщност включва по-малко от една трета от градовете с население над 100 000 души.От 1622 града, покрити от данните на СЗО, 510 са в две държави - САЩ и Канада. Само 16 са в Африка (половината от които в относително богатите Южна Африка и Египет). Това е 0,75% от наблюдението за 15% от световното население.

Населението на Латинска Америка от 604 милиона души е сред най-силно урбанизираните в света. Въздухът, който то диша, се измерва само в 109 града. Из целия Близък изток данни се събират само в 24 града. А на практика извън полезрението на СЗО остават малките градове. Но не е задължително един град да е голям, за да бъде замърсен. Това много добре знаят например в Ла Ороя, Перу,с население от 33 00 души, където 99% от децата показват признаци на отравяне с олово.

Правят се опити недостатъците на наземната система за мониторинг да се преодолеят с помощта на

сателитни наблюдения, които да идентифицират градовете с висок риск

Това е целта на проекта СПАРТАН (Surface Particulate Matter Network. Според едно от сателитните проучвания 96% от хората в Западна Африка живеят при замърсяване над нормите на СЗО. Там замърсителите, причинени от човешка дейност, се смесват с прах от Сахара и морска сол, като всички те са опасни за белите дробове, обяснява пред британския вестник "Гардиън" проф. Рандал Мартин, ръководител на проекта.

Какво се е случило в Лагос в началото на 2015 г. и защо в едни и същи квартали има засечени огромни отклонения, четете в хартиеното издание