Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възрастна жена влиза в красив зоомагазин, забелязвайки още от витрината пухкава персийска котка.
Самотната дама моментално се влюбва в мекото четириного и е готова да даде последните си пари за него. Мечтата за нов приятел я води до клетката на котето, където идва и разочарованието. Цената на животинчето е 450 лева.
"Няма проблем, може да я вземете на лизинг. За една година ще я изплатите, а вноските ще са толкова ниски, че няма да ги усетите", бърза да каже продавачката, преди клиентката да си е тръгнала. Старата дама, без да се замисля,
приема офертата,
сключва договор и след десет минути си тръгва щастлива с нов домашен любимец.
Котки на кредит е нова услуга за родните зоомагазини. Безбройните кампании за осиновяване на животно от улицата ги подложиха на изпитание, но те не се предават и измислиха нов начин да пласират стоката си. Услугата за купуване на котка или куче на кредит предизвика истински бум и накара много българи да разтворят кесийте си.
"Кризата подтикна магазина ни да сключи договор с кредитна компания, за да даваме животни на лизинг. Предлаганата оферта дойде като улеснение за много потребители. Така те могат да вземат по-скъпо животно. Ако ги принудим да платят цялата сума накуп, със сигурност ще изберат най-евтиния вариант. Тогава и ние, и те оставаме разочаровани", разказа пред "168 часа" консултант в столичен зоомагазин. За последния месец продавачът е сключил над десет сделки за лизинг.
Кредитните компании у нас вече не правят разлика между телевизор, пералня или пухкаво персийско коте. Лизинговите условия, на които получаваш стоката, са еднакви. Лихвата варира от 2 до 16 процента в зависимост от срока на погасяване. Максималният период, за който можете да изплатите харесаното от вас четириного, е 12 месеца.
"Винаги си плащам вноските навреме. Не мога да си представя, че може да ми се случи у нас да нахълтат хора, които ще ми вземат котката. Едно е да ти отнемат апартамента или телевизора, но друго е да се разделиш с живо същество", разказва клиентка на магазина.
За да не стигнете дотам кредитори да ви срещнат на улицата и насилствено да издърпат пухкавото ви четириного, помислете добре, преди да сключите договора. Ако не сте уверен в приходите си, не избирайте най-скъпата порода.
"Най-търсени на кредит са кучетата и котките. За куче са предпочитани дребни породи като чихуахуа, йоркширски териер и померан. Средната им цена е около 900 лв. Котките са по-евтини, а най-често клиентите си вземат бенгалска или персийска котка", споделя столична продавачка.
Тя е категорична, че при тази покупка правилото за въведената от Европейския съюз двегодишна гаранция не важи. Взетата дългокосместа котка може да е по-скъпа от най-новия модел пералня, но магазинът, от който сте я закупили, няма да ви я поправи при наличието на проблем. Повредени части също не могат да бъдат сменени. Гаранция ще получите, но тя е само седем дни
"Когато купувате от нас животно, то първо минава през ветеринарен преглед. Лекар уточнява здравословното му състояние и ви издава документ. Ако в следващите седем дни се установи, че животното е болно, ние ще поемем лечението му. Трябва да се знае обаче, че магазинът ни поема отговорност само ако се установи, че вашият любимец е бил болен още когато сте го купили. Ако собственикът сам му е навредил, не поемаме вина. Ако го простудите или разхлабите с лоша храна, проблемът си е ваш", обясняват от магазина. Връщането на стока до седем дни след закупуването й важи и при животните. Ако новото ви куче не оправдава очакванията ви или не показва необходимите ласки,
може да го върнете
и да си изберете нов домашен любимец.
"Досега никога не са ни връщали закупена стока, но е възможно. Обикновено преди да си купят котка, хората дълго са мечтали за нея. За да сте сигурни за здравословното състояние на котката, може да заплатите за допълнителни изследвания при купуването. Правим пълна кръвна картина, проучване за по-опасни вирусни заболявания, рентген или ехография. При нас всяко животно има направен международен здравен паспорт и поставен микрочип", споделят в зоомагазина.
С помощта на чипа ще можете да откриете домашния си любимец,
ако случайно го забравите някъде. Котката ви ще бъде намерена, за да не се притеснявате, че ще трябва да изплащате нещо, което вече не ползвате.
Освен котка на разсрочено плащане от зоомагазина може да вземете всеки мечтан от вас породист екземпляр. На лизинг се предлагат и големи аквариуми с риби. Заедно с оборудването, необходимо за тяхното отглеждане, могат да стигнат цена над 500 лв. Терариум с екзотично животно може да се намери до 400 лв. А популярният говорещ папагал
Жако струва 2500 лв.
Максималният размер на кредита, който може да вземете от зоомагазин, е 7500 лв., но ще трябва да го върнете за една година.

Клиенти пръскат луди пари за прическа на куче

Цената на закупеното животинче далеч не е най-високият разход. Грижите за породистите четириноги са още по-скъпо удоволстие. Красивият ви йоркширски териер не може да се размине без скъпа храна, сезонни дрехи и меки играчки. Дългата му козина се поддържа трудно в домашни условия, а фризьорските салони за кучета стават все по-популярни. Започнете ли веднъж с прическата му, ще трябва да я поддържате поне през седмица, а цените за кучешка фризура вървят между 35 и 100 лева. По-заможните граждани оставят домашния си любимец в салон дори за просто къпане.
"Предлагаме най-различни варианти от подстрижки и прически. Знаем от какво има нужда едно куче. Може просто да го срешем или да оформим ушите и лапите му. Най-често клиентите ни идват за рязане на нокти просто защото се страхуват да го направят сами", обяснява майсторката на кучешките подстрижки Надя.
В повечето салони в столицата, ако животното ви е буйно, ще трябва да останете с него през цялото време. Няма да имате шанс да си починете от любимеца си поне за час.

 

14 лева на вечер в хотел за домашни любимци

Хотелът за кучета от много време не е просто история от холивудски филм. В столицата ни могат да се намерят няколко новооткрити обекта, предлагащи уют и спокойствие за домашния ви любимец. Ако четириногото трябва да си почине от вас или просто няма кой да се грижи за него, когато пътувате, тогава хотелиерите са на разположение.
Цената за единична стая в новообзаведен хотел е 14 лева на ден. Освен нощувка парите включват качествено хранене и 2-3 разходки дневно. В хотела свежият и затоплен въздух се осигурява от климатизационна система, а всяка стая е оборудвана с топло легло и индивидуални съдове за храна.
През целия си престой домашният ви любимец ще бъде наблюдаван от специализиран екип.