Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-ожесточените спорове зад кулисите на голямото кино е кой всъщност е истинският Индиана Джоунс. Изигран от Харисън Форд, той е смятан за най-великият измислен герой на всички времена, изпреварен само от Шерлок Холмс. Така носи на създателите си - Джордж Лукас и Стивън Спилбърг, общо 6 статуетки Оскар и почти 1,5 млрд. долара от продадени билети, без да броим приходите от последната част.

Създаван измежду 25 издания на Джеймс Бонд, Индиана Джоунс не е супер герой, няма свръхсили и летяща кола, допуска грешки, понася удари и изпитва болка. С широкопола кожена шапка на главата и камшик в ръка, той е като всеки един от нас, но с безкрайни познания за древния свят, за да ни потопи в скритата история на най-великите, изчезнали от лицето на земята цивилизации.

Но кой е неговият прототип, наистина?

За тази чест се бори Пърси Фосет, геодезист и офицер от британската армия, работил и за тайните служби, който търси изгубения град дълбоко в джунглите на Амазонка. И през 1925 г. изчезва завинаги там. А може би Харисън Форд играе във филма истинския живот на Хирам Бингам III - американски авантюрист, летец от Първата световна война и приключенец, който според някои теории пръв достига древния град на инките Мачу Пикчу през 1911 г. Дали пък на филмовия герой не пасва повече образът на Лангдън Уорнър? И той е професор и уредник, макар и в Харвардския музей, правил е тайни доклади за САЩ през Първата световна война от Сибир и Япония и участвал в 18 успешни експедиции в Азия.

Или може би Лукас черпи вдъхновение от Рой Андрюс - стрелец, ездач и писател, директор на природонаучния музей в Ню Йорк, който събира фосили в Монголия и Китай. Често за прототип на Индиана Джоунс е сочен и Уилям Макгавърн. Офицер с тайни мисии по време на Втората световна война, но и антрополог на музей в Чикаго.

Но стига американци 🙂 Защо вдъхновителят да не е немският археолог Ото Ран, или пък словенецът Иван Шпраиц? Странно, но изследователите не казват и дума за Едгар Банкс... Американски консул в Багдад през 1989 г., в последните дни на Османската империя той изкупува стотици клинописни плочки в Централна Месопотамия и измежду тях вавилонската "Плимптън 322", която доказва, че учените в Древен Вавилон са познавали Питагоровата теорема цяло хилядолетие преди Питагор въобще да се роди. Колко интересни истории, нали?

Затова в новия "Космос" главният герой ще бъде Индиана Джоунс, но от България. Мисля, че по този въпрос няма никакъв спор и противоречиви теории - това е д-р Георги Китов (1943-2008). Същият, който откри масивната златна маска на одриския цар Терес, изработена от цели 672,5 грама чисто 23,5-каратово злато. Нали помните, че най-известната подобна маска в света, която прочутият археолог Шлиман погрешно кръщава на Агамемнон, е направена от тънко златно фолио. Но ние ще оставим встрани примамливото злато и ще ви върнем в есента на 2004 г., когато експедицията на Георги Китов в Голямата Косматка открива бронзовата глава на Севт III - последният голям владетел на Одриското царство от IV век преди Христа. Как веднага след откритието край тракийската могила идват неизвестни мутри, а след тях и цялата полиция от района и спецчасти от София ще прочетете в специален репортаж с неизвестни подробности за събитието.

В този брой ще Ви запознаем и с един беден индиец, когато целият научен свят признава за Бетовен в математиката. Ще Ви разкажем и историята на голямата измама във физиката. В тропическите джунгли на Индия ще Ви отведем към един трогателен ритуал - как слонове погребват децата си като хората. А в гъстите гори на Коста Рика ще отидем на лов за редки птици с фотографа Станислав Димитров.

В новия брой на сп. "Космос" четете още:

Астронавтите на Луната

Как слоновете погребват малките си

Сектата на Чарлз Менсън

Загадката на инспектор Стрезов

Войната на бактериите

Мистерията на хетите

Бетовен в математиката