Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на 49-ия парламент Росен Желязков
Председателят на 49-ия парламент Росен Желязков
  • Неочаквана комбинация в 12 без 5 на финала на НС
  • Пълен хаос с мотивите - от сваления шеф на касата през арменския геноцид до как се сваля служебен кабинет
  • ПП повтаря свалянето на Никола Минчев преди 2 г.

Бутане на председателя на 49-ото народно събрание в 12 без 5 - това най-вероятно ще се случи след неочаквана комбинация между “Промяната” и БСП с участието и на “Възраждане”.

На предпоследното заседание на това НС преди ваканцията на Великден и изборите първа точка в дневния ред е оставката на Росен Желязков.

80 депутати от ПП-ДБ и БСП я поискаха в сряда вечерта. А според правилника на НС гласуването е още на другия ден.

За да бъде свален Желязков, са нужни гласовете на половината от присъстващите в пленарната зала депутати. ПП-ДБ и БСП заедно имат 86. А с “Възраждане” се закръглят на 120. Хората на Костадин Костадинов също се обявиха за сваляне на Желязков. Решаващ ще се окаже вотът на 4-мата независими - Радостин Василев и отцепниците от “Възраждане”. Ако не искат да гласуват с ПП и БСП, е достатъчно поне един да не влезе в залата и гласовете стигат.

Кирил Петков и Асен Василев от ПП-ДБ в разговор с Корнелия Нинова и Георги Свиленски от БСП.
Кирил Петков и Асен Василев от ПП-ДБ в разговор с Корнелия Нинова и Георги Свиленски от БСП.

Лакмус за ново мнозинство след вота през юни видяха анализатори в това бутане на шефа на НС. ПП-ДБ и БСП вече бяха в коалиция при кабинета “Петков”.

Първи за оставка на Желязков заговори именно Кирил Петков миналата сряда. Поводът - неочакваното освобождаване на шефа на здравната каса Станимир Михайлов, който междувременно си бе оттеглил оставката. По договорка в сглобката преди 8 месеца я подадоха и той, и заместникът му, излъчен от ГЕРБ. Михайлов дойде в НС, но Желязков не му даде думата и това разгневи лидера на “Промяната”.

Във внесените снощи мотиви именно тази процедура е описана на първо място като основание за исканата оставка. После ПП-ДБ минават през злоупотреба с правото на председателя да внася извънредни точки в дневния ред на НС, нарушения при провеждането на парламентарния контрол, та чак до нарушена процедура по почитане паметта на жертвите на арменския геноцид.

Желязков немалко пъти злоупотреби със своето служебно положение, обясни и Асен Василев от Пазарджик в сряда. Цялостно показваме “червен картон” на ГЕРБ за работата в последните три месеца, допълни го Кирил Петков.

Корнелия Нинова пък поиска оставката на Желязков миналия петък, защото той забрани лични инициативи на депутатите в сградата на НС по време на предизборната кампания.

“Възраждане” пък се хванаха за отказа да се гласува вот на недоверие на служебния кабинет. Юристът Желязков обаче е категоричен - противоречи на конституцията, все едно НС да гласува нова дата за изборите.

Така историята се повтаря - също в четвъртък преди 2 г. бе свален Никола Минчев като председател на 47-ото НС (на 16 юни). И тогава след разтрогнат съюз между бившите съуправляващи - ИТН напуснаха четворната коалиция и бутнаха човека на ПП от шефския стол заедно с ГЕРБ, БСП, ДПС и “Възраждане” със 125 на 113 гласа.

Ако днес Желязков бъде свален, за оставащите 30-ина часа работа на този парламент ГЕРБ като най-голяма група ще запази креслото и в него ще седне зам.-шефката на НС Росица Кирова.