Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проект за създаване на Национален координационен механизъм за ефективно изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), конкретни мерки за изпълнение на решенията на Съда, изискващи ефективна защита на правата на уязвимите групи, подпомагане на юридическите факултети в преподаването на „Права на човека“.

Това са част от резултатите, постигнати от екипа на Дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ към Министерството на правосъдието. Дейностите са изпълнени с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм по проект „Засилване на националния капацитет за ефективно изпълнение на решенията на ЕСПЧ“.

По време на заключителната конференция по проекта министърът на правосъдието Мария Павлова заяви, че Министерството на правосъдието продължава целенасочено и усилено да работи за утвърждаване на върховенството на правото, защита правата на човека и равния достъп до правосъдие, въпреки динамичната политическа обстановка през последните години, свързана със смени на ръководството на институцията.

Тя отбеляза, че проектът е специфичен с това, че е изготвил проект на решение за справяне с негативната класация, която поставя страната ни на челно място по висящите дела пред ЕСПЧ в засилена процедура на изпълнение.

„България е на челните места в негативните статистики по брой неизпълнени решения и тази тенденция се задълбочава. За това свидетелства и последният доклад за 2023 г. на Комитета на министрите към Съвета на Европа, който бе публикуван преди дни. Страната ни е на четвърта позиция, след  Турция, Румъния и Украйна по брой дела в засилена процедура“, подчерта правосъдният министър.

Статистиката е силно тревожна, защото осъдителните решения на ЕСПЧ залагат минимален стандарт за защита на основните права, а неосигуряването му в националното законодателство поставя под сериозно съмнение ефективната защита на правата на българските граждани. Същевременно бездействието на институциите нанася сериозни репутационни щети на страната ни.

Ръководителят на проекта Милена Коцева и екипът ѝ представиха подробно резултатите сред които са и обучения на експерти, осигуряване на учебници и други материали по права на човека, превод на решения срещу България и ключови решения срещу други държави.