Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Запрянов и Димитров поздравяват посланика на САЩ Кенет Мертен (с очилата).

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Запрянов и Димитров поздравяват посланика на САЩ Кенет Мертен (с очилата). СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  •  Блинкен: Путин сбърка, че съседите на Украйна ще се разединят
  •  Започваме почистването на Черно море от мини с Турция и Румъния

Служебният кабинет се готви да даде два пакета военна помощ на Украйна, но изпращането им се бави заради проблеми с логистиката, обяви в понеделник министърът на отбраната Атанас Запрянов.

“Трябва ни въздушен превоз. Невинаги всяко оборудване е подходящо за превоз с влак или с автомобил. Международният център за координация на донорската помощ също участва в тази дейност, така че това е международно усилие”, обясни той.

Двата пакета са одобрени с решения на кабинета “Денков” от ноември 2023 г. и от март тази година. Съдържанието им е тайна. Запрянов напомни, че в интернет са изтекли кадри от последната голяма пратка на БТР-ите. Така се разбра, че България праща и самоходни гаубици. Министърът настоя, че военната техника не е редно да се снима, но все пак “демокрацията” го позволява.

Изпращането на БТР-ите също бе съпроводено от проблеми с логистиката и потеглянето им закъсня значително. Това стана повод от ГЕРБ и ДПС да искат оставката на бившия министър Тодор Тагарев, чийто заместник бе Запрянов. Преди да сдаде властта обаче, Тагарев настоя, че военните са направили всичко по силите си, извади и справка, според която решенията на парламента са взети сравнително късно, а въпреки това организацията станала за малко над месец.

Началникът на отбраната адм. Ефтимов говори с първия дипломат на Украйна у нас Олеся Илашчук.
Началникът на отбраната адм. Ефтимов говори с първия дипломат на Украйна у нас Олеся Илашчук.

Турският парламент е одобрил споразумението с България и Румъния за създаване на работна група, която да чисти мините от войната между Русия и Украйна в Черно море, обяви още Запрянов. Решението се чакаше, за да може групата да заработи на практика.

Подкрепа, за да се запази мирът в Черно море, обеща държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. “Съюзниците ни могат да разчитат на САЩ, за да бъде регионът по-сигурен, по-проспериращ и по-интегриран. Путин мислеше, че съседите на Украйна в региона ще бъдат разединени, но сбърка”, каза той във видеообръщение на втората съвместна конференция между България и Украйна.

Москва подкопава мира в района вече повече от десетилетие. Тази война не трябва да се нормализира. Украйна не пази само своя суверенитет, но и мира в региона, каза пък украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той също изпрати видеообръщение.

България ще продължи да подкрепя Украйна, увери пък българският външен министър Стефан Димитров. И приветства инициативата на Швейцария за свикване на първата среща на върха за мира през юни. Очаква се тя “да постави рамка за бъдещи преговори с Русия и да определи ясна пътна карта на основата на принципите на Формулата за мир, Хартата на ООН и международното право”.