Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, служебните министри на отбраната - Атанас Запрянов, и на външните работи - Стефан Димитров на конференцията днес
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, служебните министри на отбраната - Атанас Запрянов, и на външните работи - Стефан Димитров на конференцията днес СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

“Ситуацията в Черно море не е спокойна. Северното Черноморие е морски театър на войната. Там се водят военни действия. Използването на дронове е принудило руския флот да се изтегли максимално далеч, което потвърждава това, че е театър на война.”

Това коментира днес служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той взе участие във Втората конференция по сигурността в Черно море
на Международната Кримска платформа, която България и Украйна домакинстват съвместно.

“Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава. Засегнати сме от тази ситуация, тъй като използването на морски мини от двете страни в тази война представлява заплаха за страната ни и за корабоплаването”, категоричен бе той.

Турският посланик тази сутрин е уверил министъра, че парламентът в Анкара е ратифицирал споразумението с България и Румъния за разчистване на мините в Черно море.

"Това значи, че групата има зелена светлина и можем да осъществяваме практически изпълнението на това споразумение. Досега само извършвахме предварителна координация, но вече ще започне и военно планиране. В споразумението са предвидени по две активации в година. Нашата цел е със съвместни усилия да не допуснем да се случат трагични ситуации от такива мини. Това ще е полезно и за туризма, и за корабоплаването и за рибарите, които ще могат да работят спокойно", увери Запрянов.

Инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиция в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа, категоричен бе пък служебният министър на външните работи Стефан Димитров по време на конференцията. Той също подчерта стратегическата важност на Черно море и напомни, че войната е нарушила сигурността на веригата за доставки. И освен това военните действия имат не по-малко отражение на климата в района. 

Благодарен съм на България и нейния народ за подкрепата. Москва подкопава мира в района вече повече от десетилетие. Тази война не трябва да се нормализира. Украйна не пази своя суверенитет, но и мира в региона, както и Полша и Унгария от ракетите. Русия не може да бъде партньор в решаването на проблемите, тя е проблемът, категоричен бе пък външният министър на отбраната на Украйна Дмитро Кулеба, който направи видеообръщение към участниците в конференцията. Той подчерта, че досега Москва е имал много възможности да разговаря мирно, за да се решат проблемите, но вече единственият език, който разбира, е този на силата. 

Очаквайте подробности!