Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атаката на Иран срещу Израел
Снимка: Twitter/@DD_Geopolitics
Атаката на Иран срещу Израел Снимка: Twitter/@DD_Geopolitics

За първи път Иран атакува Израел с 300 дрона и ракети - 99% са били прехванати

С първата си досега директна атака срещу Израел Иран изнесе враждата между двете страни извън сенките и разпали допълнително напрежението в Близкия изток.

Техеран, който обикновено използва проксита като групировката “Хизбула” за военни нападения, този път смени стратегията, като атакува Израел с над 300 дрона и ракети късно в събота. Според Ислямския революционен гвардейски корпус операция “Истинско обещание” е отговор на “престъпленията на Израел”. Освен Иран в бомбардировката се включиха Ирак, Сирия и Йемен.

Атаката беше очаквана. След като на 1 април консулството на Иран в сирийската столица Дамаск беше унищожено при въздушен удар, Техеран посочи Израел за извършител, а оттам нито потвърдиха, нито отрекоха. При нападението тогава загинаха около 16 души, сред които двама генерали от гвардейския корпус.

Постоянната мисия на Иран в ООН обяви в неделя, че военната операция “може да се счита за приключена”. Обясни, че действията, “проведени въз основа на член 51 от Хартата на ООН, който се отнася до законната отбрана, бяха в отговор на агресията на ционисткия режим срещу дипломатическите ни обекти в Дамаск”. Оттам предупредиха обаче, че “ако израелският режим допусне нова грешка”,

отговорът ще бъде по-суров

Мисията категорично призова САЩ да не се намесват, тъй като “това е конфликт между Иран и измамния израелски режим”. Командирът на революционния корпус Хосейн Салами беше ясен в позицията си от неделя, че “оттук нататък, когато Израел атакува иранските интереси, ние ще атакуваме директно от Иран”. Президентът на страната Ебраим Раиси също отправи предупреждение към Тел Авив: “Ако ционисткият режим или неговите поддръжници демонстрират безразсъдно поведение, ще получат решителен и много по-силен отговор”.

От своя страна властите в Израел обявиха, че отбраната им е прехванала 99% от изстреляните обекти, преди да навлязат на територията ѝ, като пораженията не са значителни, предаде Си Ен Ен. Съобщено бе за 12 ранени, включително 7-годишно момиче в тежко състояние.

Според говорител на израелската армия единствено няколко балистични ракети са нанесли щети по военновъздушна база в пустинята Негев. Освен известната ПВО система на Израел “Железен купол” при нападението са били задействани и системите “Пейтриът” и “Стрела”. Според различни военни канали в телеграм

отблъскването на атаката е струвало половин милиард долара

Похвали за израелската армия имаше от президента на страната Исак Херцог, по чиито думи “доброто ще победи силите на злото”. Военният министър Йоав Галант обаче посочи, че Израел трябва “да остане нащрек”. Един от тримата най-важни членове на израелския военен кабинет - Бени Ганц, предупреди, че “Иран ще плати правилната цена по начин и време, подходящи за нас”.

В обръщение към нацията премиерът Бенямин Нетаняху увери, че страната е “готова за всякакъв сценарий”, като благодари на съюзниците, включително САЩ и Великобритания, които “застанаха до Израел”. “Определихме ясен принцип: който ни навреди, ще му навредим и ние, ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го правим с твърдост и решителност”, каза още Нетаняху и допълни: “Заедно с Божията помощ ще победим всички врагове”.

След иранската атака Нетаняху проведе 25-минутен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, като според високопоставен служител в Белия дом той определил Израел за победител, а мисията на Иран за неуспешна. Байдън обаче ясно заявил, че

САЩ няма да участват в нападение срещу Техеран

По-късно в изявление президентът уточни, че отбранителни средства на САЩ са били разположени в региона преди около седмица, като те са помогнали на Израел “да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети”.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак потвърди, че страната е участвала при свалянето на ирански дронове, като осъди нападението, наричайки го “опасна и ненужна ескалация”. Сунак обяви, че Кралските военновъздушни сили са изпратили още самолети в региона, които са част от вече съществуващите операции за “противодействие на “Даеш” (“Ислямска държава”) в Ирак и Сирия”.

Действията на Иран предизвикаха остри реакции и бяха осъдени като неприемливи от световните лидери, ООН, НАТО, ЕС, както и от страни по цял свят. Вероятно поради опасения от

задълбочаване на регионалния конфликт

дори арабските държави, които считат Израел за враг, призоваха за сдържаност. Освен от западните си съюзници Израел получи и подкрепата на Йордания при свалянето на ирански дронове. Според местни медии Техеран следи движенията на Йордания по време на атаката и “ако се намеси, тя ще бъде следващата ни цел”, гласи информация от иранските въоръжени сили.

В неделя бяха свикани извънредни срещи на Г-7 и на Съвета за сигурност на ООН, а върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова за “извънредна среща” на външните министри на съюза във вторник.

Ислямският корпус плени товарен кораб в Ормузкия проток

Часове преди въздушната атака на Иран по Израел Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРН) на страната плени товарен израелски кораб, плаващ под португалски флаг, съобщи Би Би Си.

Според ИРН контейнеровозът MSC Aries “е свързан с ционисткия режим”, като оттам допълниха, че плавателният съд е бил заловен по време на операция с хеликоптер на спецчастите на иранските военноморски сили. От италиано-швейцарската компания MSC потвърдиха, че техен кораб е бил отвлечен при преминаване през Ормузкия проток, като на борда му има 25-членен екипаж. “Работим в тясно сътрудничество със съответните органи, за да гарантираме благополучието на екипажа и безопасното връщане на кораба”, коментираха от компанията.

От Белия дом посочиха, че екипажът се състои от индийски, филипински, пакистански, руски и естонски граждани, като осъдиха остро отвличането и го определиха за “грубо нарушение на международното право” и акт на пиратство от ИРН. Смята се, че танкерът е свързан с израелския милиардер Еял Офер и фирмата му Zodiac Maritime, като е бил даден под наем на MSC. Ормузкият проток е един от най-важните за петролната индустрия, като над 25% от световните доставки минават именно през него. Протокът е особено значим за големи износителки, например Саудитска Арабия и ОАЕ.