Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иран атакува Израел тази вечер КАДЪР: Екс/@itsViikii
Иран атакува Израел тази вечер КАДЪР: Екс/@itsViikii
  • "Хизбула" стартира сухопътна операция срещу Израел
  • Пентагонът е уведомен за атаката. Иранските дронове се прихващат от американски, йордански, британски и израелски военни 
  • САЩ ще подкрепи Израел, обяви президентът Байдън. Британският премиер Риши Сунак също осъди атаката
  • Иран плаши с нападение и страните, които отворят въздушното си пространство за израелски военни
  • Пред израелските бензиностанции се извиха опашки минути след съобщението за атаката 

Иран атакува Израел, съобщават от израелската армия. 

Иран е изстрелял 50 военни дрона "Shahed" към различни части на Израел малко след 23 ч. българско време в събота вечер. Военните машини се движат много бавно и се очаква да ударят в следващите часове. Освен дронове, Иран е изстреляла и крилати ракети. 

По изчисления на израелските военни към страната вече летят над 100 дронове и ракети. Някои от тях са били поразени във въздушното пространство над Сирия и Йордания, съобщиха Израелските сили за отбрана, цитирани от Джерусалем Пост.

"Зловредният ционистки режим ще бъде наказан", написа върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей в профила си в социалната мрежа Екс, с което потвърди за атаката. По-късно това съобщи и иранската държавна телевизия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е свикал военния си кабинет, съобщиха пък от пресслужбата му. Той е събрал служителите във военния щаб в Тел Авив, пише "Скай нюз".

„Който ни нарани, ние ще го нараним обратно", предупреди по-рано днес Нетаняху.

„През последните години, но най-вече през последните седмици, Израел се подготвя за директна атака от Иран. Всичките ни системи за отбрана са активирани. Готови сме за всички сценарии – и дефанзивни, и офанзивни. Израел е силен. Израелската армия е силна. Израелският народ е силен", каза още Нетаняху в изявлението си.

„Имаме един ясен принцип – който ни нарани, ние ще го нараним обратно. Ще се защитим срещу всяка заплаха", допълва още той.

По-рано днес пък Йордания затвори въздушното си пространство. Международните издания сега съобщават, че страната е дала достъп на израелските ВВС, които започнаха да прихващат дроновете на Иран минути след полунощ. Иранските дронове се отблъскват и от американски, британски и йордански бойни самолети.

Пентагонът е уведомен за атаката.

Всяка страна, която отвори въздушното си пространство за Израел, ще посрещне нашия отговор, заплашиха иранските власти, съобщава Си Ен Ен.

Междувременно пък Ливан затвори въздушното си пространство. А Руската федерална агенция за въздушен транспорт забрани на руските авиокомпании да използват въздушното пространство на Ирак и Израел до 07:00 ч. московско време на 14 април, съобщи ТАСС.

Военното напрежение в Близкия изток се увеличи значително след предполагаемия израелски въздушен удар по комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск в началото на април, при който загинаха двама бригадни генерали. А държавното ръководство в Техеран заплаши да отвърне на удара.

Едновременно с въздушната атака на Иран, "Хизбула" обяви начало на сухопътна операция против Израел. Проиранската групировка, както и движението Хашд аш-Шааби, започнаха да изстрелват ракети по Израел, като към 23:20 в събота във въздуха е имало до 200 обекта - дронове и ракети. На практика Израел е атакуван от територията на Иран, "Хизбула" от Ливан, хуситите от Йемен, групировки от Сирия и Хашд аш-Шааби, която оперира в Ирак.

Британският премиер Риши Сунак бе сред първите, които осъди категорично нападението на Иран срещу Израел. В изявление, публикувано в профила му в социалната мрежа Екс, министър-председателят на Обединеното кралство пише, че иранската атака с дронове и ракети е безразсъдна и Обединеното кралство ще продължи да защитава сигурността на Израел.

Нападението на Иран срещу Израел само ще изостри допълнително напрежението в Близкия изток, предупреди пък външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерин. В своя публикация в социалната мрежа Екс той повтори призива на Обединеното кралство към Иран да спре да нагнетява напрежението.

"Съединените щати ще подкрепят народа на Израел", пише пък в изявление на Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Иран е започнал въздушна атака срещу Израел. Екипът по национална сигурност редовно информира президента Байдън за ситуацията и ще се срещне с него днес в Белия дом. Екипът на Байдън му е в постоянна връзка с израелски официални лица, както и с други партньори и съюзници.

"Президентът Байдън е категоричен, че подкрепата ни за сигурността на Израел е непоклатима. Съединените щати ще подкрепят народа на Израел и ще подкрепят защитата му срещу тези заплахи от страна на Иран", пише в изявлението на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън, цитирано от "Гардиън".

Отново в социалните мрежи, българка, която живее в Израел, съобщи, че се чуват прелитащи дронове и самолети, а въздушното пространство на страната ще бъде затворено за граждански полети.

За опашки по бензиностанциите в Израел минути, след като се разбра за атаката, съобщава пък друг българин - Емил Георгиев, отново в социалната мрежа "Екс".

Очаквайте подробности!