Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Шишков в "Говори сега" по БНТ.
Георги Шишков в "Говори сега" по БНТ.

"Николай Николов - Паскал не е бил митничар. Той е бил шофьор в международния транспорт, познавам го случайно от 1993 г. Запознах се с него на сватбата на мой приятел. В Хасково и Димитровград има заселени политически емигранти от Гърция. Тези хора са интересни на хора от Държавна сигурност.

Водещият офицер е хванал Николай като младеж и им прави връзка с един от тези гръцки емигранти, и след 1990 г. създават обща фирма. На този гръцкия гражданин, който живее в България - неговите роднини започват да организират тировете с цигари от Кипър през Солун и така до България". Това заяви бившият директор на митницата в Свиленград Георги Шишков в "Говори сега" по БНТ.

 Минал през два опита за убийство, Шишков впоследствие става и депутат от ОДС. Той е от първите, за които твърдят, че прибира пари от контрабанда. Шишков обаче успява да осъди политика, който го обвинява, а на свои ред твърди, че генералската група, към която се причислява и покойния вече ген. Любен Гоцев стои зад каналите. Днес Георги Шишков е далеч от политиката.

Николай Николов-Паскал
Николай Николов-Паскал

Шишков обясни, че голямата фигура в контрабандата е Иван Тодоров-Доктора, а Паскал е бил просто един добър "изпълнител".

"Той играе големите игри, а Паскал е регионален представител, той е един добър изпълнител, не задава излишни въпроси, няма импровизации, може би затова се е запазил в годините", добави Георги Шишков.

По думите му не всеки път в подобни схеми са замесени хора от "върха на политика".

"Много често нещата опират до областно ниво. За да функционира един канал, са нужни трима човека - един митничар, който да пропусне стоката, един полицай и един магистрат, който да ги защитава. Не е задължително това да е човек от върха на политиката. Имам съмнения Петя Банкова да е замесена в подобни схеми", обясни още Шишков.