Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Стоянов
 и Живко Коцев във времената, когато все още бяха екип.

СНИМКИ: 
РУМЯНА ТОНЕВА
Калин Стоянов и Живко Коцев във времената, когато все още бяха екип. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Борисов издаде: подкрепял главния секретар на МВР Живко Коцев заради Атанас Атанасов от ДБ, но предпазливо повече не коментира

Нови шокиращи подробности се прибавиха към скандала дали главният секретар на МВР Живко Коцев е имал интимни връзки с контрабандисти. Прокурорка и бивши вътрешни министри ги разкриха тази сутрин по телевизиите.

Забъркани бяха още две имена на високопоставени служители от МВР - на вътрешния министър и на заместник шеф на СДВР.

Ексвътрешният министър Иван Демерджиев хвърли бомба за настоящия вътрешен министър: "Твърди се, че има проведен разпит и с Калин Стоянов".

Демерджиев е адвокат и използва застраховката "твърди се", която го измъква от евентуални дела за клевета, щети и т.н. Но тема за евентуалния разпит на Калин Стоянов ще бъде подета от медиите днес.

Демерджиев вкара в скандала и името на зам.-шефа на СДВР Мирослав Данаилов. Запитан от "24 часа" как ще коментира, Данаилов отговори, че познава друг Паскал. И не бил контрабандист, а собственик на фитнеси.

Любопитни нюанси внесоха интервютата на градската прокурорка на София Илиана Кирилова. От едното се разбра, че тя не знае дали прокурорът по делото е разпитвал депутата от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков, за когото Живко Коцев твърди, че го е свързал с въпросните баща и син Димитрови, сочени за контрабандисти. Макар че Кирилова се явява висшестояща на въпросния прокурор. Изглежда, че разпитът на Рашков ще се състои около началото на кампанията за парламентарните избори. 

По друга телевизия Кирилова хвърли светлина за странни отношения между двама от най-видните мъже в правоохранителните органи на България. Тя съобщи, че главният секретар на МВР Живко Коцев звънял на изпълняващия длъжността главен прокурор, а Борислав Сарафов не му вдигал. Коцев продължил да звъни настоятелно и Сарафов накрая му вдигнал.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов издаде в кулоарите на парламента: "Подкрепях Живко Коцев заради Атанас Атанасов, сега вече ще се пазя да казвам кого подкрепям".

Едновременно с това той беше предпазлив и не направи обобщения: "За мен парламентът нито е разследваща институция, нито е място, където се дават присъди, нито е мястото, както и от телевизора, където се правят хората обвиняеми, и биват набедявани, каза Борисов. Така че да оставим да работят и когато има внесен обвинителен акт, ще коментираме".

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев нарече текущия скандал най-големия от последните десетилетия. Според него ПП и експремиерът Николай Денков са направили огромна грешка със защитата на Коцев, която ще има дългосрочни последици.

От ПП-ДБ на екран тази сутрен се яви само депутатът Венко Сабрутев, но за да защити ексминистъра на финансите Асен Василев за фискалния резерв. Естествено, беше запитан и за другия скандал. Историята с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев той оцени като "вече гледан филм". "Помните какво стана по време на предишните избори с "Нексо" - то бяха влизания на органите в офисите на компанията, беше голям шум. Накрая се оказа, че няма нищо за обвинение", припомни Сабрутев.

Днес съдът решава дали да остави в ареста шефката на митниците и един от обвиняемите за контрабанда, за връзки с когото изгърмя Живко Коцев.