Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама от обвинените - Галина Николова и Гюнеш Али СНИМКИ: Кралската прокуратура
Двама от обвинените - Галина Николова и Гюнеш Али СНИМКИ: Кралската прокуратура

Признаха се за виновни в най-голямата финансова измама в историята на британското социално подпомагане

Петима български граждани бяха обвинени в Англия за извършване на една от най-големите измами със социални плащания. Според разследването на Кралската прокуратура 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева са ощетили британската хазна с над 50 млн. паунда.

Патриция Панева
Патриция Панева

Престъпната им дейност е съществувала между октомври 2016 и май 2021 г., когато данъчните служби се усъмняват и проверяват дейността им. Официално някои от тях са се представяли като консултанти по получаване на национален осигурителен номер или полагащи се обезщетения, но паралелно са извършвали и незаконна дейност на базата на

стотици фалшиви документи,

включително договори за наем, фишове за заплати и писма от лични лекари. Те са оперирали със стотици банкови сметки, мобилни телефони и компютри, за да могат да кандидатстват за различен тип помощи от името на много лица, тъй като процесът става изцяло онлайн. В някои случаи са го правели от името на реални хора, на които са давали част от сумата, но в други са използвали фалшиви самоличности.

Стоян Стоянов
Стоян Стоянов

Разследващите твърдят, че българите са успели да отправят около 6000 искания за универсален кредит, по който се правят различни социални плащания, преди за първи път да бъдат арестувани и домовете им да бъдат претърсени на 5 май 2021 г. Полицията е открила у тях около

750 хил. паунда, натъпкани в

куфари и чанти, както и голямо количество фалшиви финансови документи. На едно от 900-те цифрови устройства, които са използвали за източването на помощи, е намерен и уличаващ клип. На него се вижда как те обсипват апартамент със стотици банкноти от по 20 паунда.

Цветка Тодорова
Цветка Тодорова

“Този случай е най-голямото съдебно преследване за злоупотреба с общественото подпомагане, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс. Това е измама в промишлен мащаб, извършена от организирана престъпна група. Членовете ѝ осъществявали продължителна атака срещу системата, предназначена да подкрепя най-уязвимите хора в нашето общество и я третираха като машина за пари, за да финансират собствения си охолен живот”, каза прокурорът Бен Рийд по време на делото срещу българите. Той определи случая като изключително предизвикателен, което е наложило да се търси

съдействие от българските разследващи органи

и от европейската агенция за борба с престъпността.

След първоначалното им задържане в Лондон през май 2021 г. сънародниците ни са освободени, но под условие да изчакат на територията на Обединеното кралство края на разследването. 33-годишният Гюнеш Али обаче бяга и се връща в България. По искане на британската прокуратура миналата година е екстрадиран обратно в Англия.

На започналия процес в Лондон и петимата българи се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения за неправомерно присвояване на обществени средства. Делото ще продължи през май, когато ще стане ясно и на колко години затвор ще бъдат осъдени и как ще връщат заграбеното от британската хазна. Разследващите са установили, че със значителна част от него обвиняемите са водили луксозен начин на живот. Купували са си скъпи спортни коли, часовници, дизайнерски дрехи и са ходили на екскурзии.

В продължение на близо пет години са ръководили три “фабрики за обезщетения” в северен Лондон. Един от центровете им е бил в малък магазин за български хранителни стоки, през който са минавали доста сънародници. От споделени в социални мрежи снимки става ясно, че в него е работила 38-годишната Галина Николова. Тя е пътувала и на почивка в Турция с 27-годишния Стоян Стоянов.

“Отвън магазинът изглежда законен, но ако преминете покрай рафтовете с храни и напитки и влезете в задната му част, ще откриете допълнителни помещения с бюра и компютри. Именно от тях бандата подава хиляди фалшиви искания за помощи към британското социално министерство”, разказа прокурор Бен Рийд.

Кандидатстването за социални плащания значително бе улеснено по време на пандемията, като още тогава се появиха информации, че това ще бъде използвано от организираната престъпност за източване на системата. Бяха взети мерки и се твърди, че през миналата финансова година са били предотвратени подобни финансови престъпления за 18 млрд. паунда, но и за милиони са били пропуснати.