Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Мария Габриел направи така, че да има кабинет, който да може да управлява, ние ще ѝ дадем 69 гласа, заяви лидерът на ГЕРБ

„В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод предстоящото връчване на мандат на неговата партия. Тя ще получи папката от държавния глава в понеделник по обяд.

Борисов е категоричен, че след това няма да се водят повече преговори за съставяне на правителство.

По думите му няма да има никакви преговори извън понеделник(18 март). "Ако се разбере Мария Габриел с пълен мандат папка - отиваме на гласуване. Ако не се разбере - повече разговори няма да има", категоричен бе Борисов.

"Нищо няма да коментирам нищо за преговорите с ПП-ДБ. Не има прави чест на колегите през техните медии да пускат част от преговорите", допълни той.

По-рано Борисов съобщи, че Международният валутен фонд препоръчва на България промяна на данъчната система.  "Преди 3 години благодарение на нашата консервативна финансова политика България беше приета в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната и щяхме да сме вече там с Хърватия. Това не им хареса (на управляващите след ГЕРБ - б. р.) , а сега изведнъж това го слагаме като страшен приоритет. Ама ние бяхме там! Какво ни казва вчера МВФ? Това са препоръки, но който не ги изпълни, те стават задължителни. България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече постъпления в бюджета. Необходимо е да се възстанови 20-процентната ставка на ДДС за всички сектори, да се премахне плоският данък от 10% за доходите на физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. Честити ви нови данъци, българи!", каза Борисов. Той добави, че няма безплатен обяд, което не той е измислил.

„Пригответе се да плащате по-високи данъци, защото безумната политика която се води – да се раздават пари масово, за да си готин, добър, френдли, сега всички ще бръкнем в джобовете си и ще платим скъпо за всичко това. Тежко му на следващия финансов министър, на следващия премиер, които трябва да вкарат в парламента тези данъчни закони, тежко и на депутатите, които трябва да гласуват всичко това. Това ни очаква. Кой е работил повече, ще плати повече - истинският принцип на социализма. Работиш много, плащаш много. Нищо не правиш, получаваш дарения, социални и т. н. Много красиво звучи, но тези, които теглят икономиката, ще плащат дебело", предупреди Борисов.

Той добави, че на финансовия министър няма да му бъде трудно да предложи данъчните промени. "Ще е трудно на парламентарните групи, които трябва да го подкрепят, и на лидерите, които трябва да отидат на среща с бизнеса и да обяснят защо толкова години ние държахме плоския данък, а сега отиваме на високите нива. Да обясним на бизнеса, който пострада от ковида, защо връщаме ДДС на 20% за тях. Тежко на тези лидери. Финансовият министър виждате, че не се интересува много-много какво мислят за него", отсече лидерът на ГЕРБ.

Борисов отказа да обсъжда преговорите за кабинет. "Аз не участвам и не коментирам. Ние сме дали мандат като партия на преговорен екип начело с Мария Габриел. Ако тя направи така, че да има кабинет, който да може да управлява, ние ще ѝ дадем 69 гласа", заяви Борисов. Той се обърна към другите партии, като каза, че не е честно да разгласяват части от преговорите, "които ги устройват". "Ние спазваме ангажимента, докато всичко не е договорено, нищо да не е договорено и да не се коментира", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Той посочи още, че вариантите в понеделник са два - или папката е изпълнена, или отиваме на нови избори.

"Ако Мария Габриел може да работи с Тагарев, аз ще го гласувам. Ако не може, нейна работа. Тя ще е премиер и трябва да си представи ясно какво се случва с Министерския съвет, с управлението му, с чужди министри - нейна работа", каза Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е в Пловдив за участие в конференцията "Eвропейска сделка за фермерите – визията на ЕНП за земеделието в Европа".

Тежкият труд на фермерите трябва да им се отплаща и Европейската народна партия винаги ще бъде на тяхна страна, заяви той. "Украйна беше нападната вероломно от Русия, затова ние по посока военна помощ от ГЕРБ сме безкомпромисни и всичко, което се направи до момента, е благодарение на нас. Когато обаче става въпрос да защитим здравето на нашите потребители и бизнеса на нашите фирми, важат европейските условия и ние не можем да допуснем продукция с различни пестициди и третирания или сухо мляко да наводнят нашия пазар. Ясно и точно – нищо срещу Украйна нямаме, важното е военната помощ, другото е пазар и защита на потребителите", каза още Борисов. Той добави, че е оптимист след последния конгрес на ЕНП.

Лидерът на ГЕРБ на форума на ЕНП в Пловдив
Лидерът на ГЕРБ на форума на ЕНП в Пловдив

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Пловдив за конференциця на ЕНП по земеделската политика.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Пловдив за конференциця на ЕНП по земеделската политика.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 15 март 2024 г.