Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов разговаря с председателката на Европейската комисия Урсела фон дер Лайен на конгреса на ЕНП.

СНИМКА: ФЕЙСБУК НА БОЙКО БОРИСОВ
Бойко Борисов разговаря с председателката на Европейската комисия Урсела фон дер Лайен на конгреса на ЕНП. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА БОЙКО БОРИСОВ

Без Асен Василев и други радикални промени, иначе никаква ротация

“С това си поведение днес ни пратиха в ръцете на Радев. Защо беше нужно да счупят правителството днес? Вече от президента зависи кога ще са изборите, кога ще са консултациите, колко време ще ни държи. Ако не беше джентълмен, можеше и утре да ни назначи консултации.” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избухна към ПП-ДБ от конгреса на Европейската народна партия от Букурещ.

Вбесен, че оставката на кабинета “Денков” бе гласувана в негово отсъствие и това на вицепремиера и бъдещ министър-председател Мария Габриел, Борисов всъщност разви хипотезата, описана от “24 часа” ден по-рано - че партньорите им провокират по-бързо задвижване на процедурата от страна на президента. Така Габриел ще е притисната в сроковете да преговаря и подбере екип за следващите 9 месеца.

Няма никаква надежда, рязък бе Борисов и при въпрос има ли надежда да се случи ротацията. “Ако няма радикални реформи в кабинета, регулаторите и съдебната система, няма да участваме. Без кардинални промени, включително и на Асен Василев, аз повече няма да го подкрепям (б.р. - кабинета)”, постави той условието си.

Борисов разви и втората хипотеза за бързането: “Тези хора в момента играят само една игра - да излезем ГЕРБ виновни, че отиваме на избори. Видяха социологията и че ако са разделени двата избора, те само на европейски избори ще катастрофират.” Потвърди и неофициалната информация, че след като бързаха да прокарат оставката на Денков въпреки предизвестения ангажимент на партньорите, се сепнали и умували дали да отложат. “До снощи си бяха изтеглили предложението да се гласува оставката, сутринта го внесоха пак и не виждам защо по този арогантен начин се отнесоха с всички в НС. Денков дойде, хвърли си оставката и си замина с кабинета, за да не участват в дебатите”, каза Борисов. “Така ли се отстоява правителство, така ли се отговаря на критиката. Защо бързаха да го направят, защо е това надменно отношение”, попита той. И бе категоричен, че така провокират избори и Габриел е трябвало да бъде в пленарната зала.