Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Не съм получил никакъв меморандум. За мен - от първите 10 реда, които ми прочетоха, изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази (не)коалиция.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента в коментар на предложения от ПП-ДБ меморандум за управление. 

Трябва да се погледне как стои един такъв документ правно, отговаря ли на конституцията, на правилника на НС. Ние не сме получили никакъв меморандум. Не съм го чел, защото го нямам, обясни лидерът на ГЕРБ. 

Не знам каква е тази незряла политическа практика. Затова подобен подход е незрял, каза Борисов и обясни, че използва най-дипломатичните думи. Напомни, че подобни документи се изработват от съвместни работни  комисии. И напомни, как им отнело 1 месец преди години с Реформаторския блок.

Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко реда, спрях я, защото нататък не ме интересува. Постът външен министър е единственият. Единственото министерство, за което ГЕРБ навремето се е преборило, направило компромис, за да има с втория мандат правителство и Денков да е премиер. Всички останали министри са техни, коментира Борисов. И бе категоричен, че ГЕРБ няма да отстъпи от Външно министерство. 

Интересно е, че вие ми говорите за някакъв документ, изпратен някъде, във време, в което те усилено сменят регулатори. Този подход вече не е незрял, този подход е арогантен и неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било, ядоса се Борисов.

И попита кой съгласува смяната в най-важната агенция в държавата - Агенцията за държавен финансов контрол с Вили, да угодиме на Вили, попитахте ли партньорите си и тя в кой меморандум е записано, попита лидерът на ГЕРБ. В кой меморандум е записано ДНСК, БАБХ, смяната на митниците е направена, разбрахме вчера. От една и съща партия, еднолично, в разрез на всичко, което вие цитирате в този меморандум, допълни той.

Подялба на регулаторите? Коя правова държава парцелира? Разбирам, това е много щедро предложение към ГЕРБ, с Кирил Петков да си разделим държавата на две - съдебна власт и регулатори, допълни Борисов и обясни, че не вежда абсолютно никаква принципното.

Защо девет месеца те сменяха поголовно всичко, без изобщо да се сетя за подобен меморандум, попита лидерът на ГЕРБ. 

Хората в София са в шок, като гледат Терзиев на Мюнхенската конференция, а 4 месец няма кметство, няма нищо. Хората в София са в шок от това, което си избраха, коментира още Борисов. 

Този меморандум е всичко друго, но не принцип. Да поделим с Кирил Петков държавата на две. Да загърбим парламентаризма, опозицията, да си разделим 50:50 всичко. В същото време правителството е тяхно с 2/3 зам.-министри и областните управители, ядоса се Борисов. И обясни, че обсъждането на подобен документ се прави предварително, в разговори.

Досега единственото официално нещо, което сме се разбрали, е Денков и Габриел да направят преглед на министрите и да предложат как да се действа, обясни Борисов. Видях ги сутринта по телевизиите, те говорят от името на Мария, от мое име.

Когато Ники се напътува и седне в МС с Мария и ни предложат каквото и да било... защото сега Мария ще си прочете меморандума, който има, и предполагам, че ще направи своето изявление. Аз, от името на ГЕРБ, мога да кажа - това не само, че не е приемливо, а е незряло. Цял ден сме заедно, можеше да го оставят на секретарката, да го разгледаме и да кажем каквото и да било, коментира Борисов.

Запитан какво ще направи ГЕРБ с мандата - дали ще го върне или ще предложи правителство, Борисов отговори: До 8 март има много време.