Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Терзиев СНИМКА: Николай Литов
Васил Терзиев СНИМКА: Николай Литов

Моделът е познат - Бойко Борисов, Стефан Софиянски, Тодор Живков

Работи със 150 експерти от всички области, за да изготви управленска програма

Постът кмет на София може да е само стъпало към по-висока позиция в кариерата за Васил Терзиев, след като спечели оспорвания балотаж в неделя срещу синдикалистката Ваня Григорова. Ако в следващите 4 години успее да убеди софиянци, че е добър управленец, премиерското място би било естествена цел за досегашния бизнесмен.

Моделът първо да администрира столицата, а впоследствие и изпълнителната власт, е добре познат навсякъде по света, включително и у нас. Бойко Борисов стана градоначалник на София през 2005 г., издигнат от инициативен комитет, без да има партия зад себе си. Основа я година по-късно и през 2009 г. вече резултатите на ГЕРБ на националните парламентарни избори бяха близко до мнозинството. Те позволиха на лидера й да заеме премиерското място общо за три мандата. С малко прекъсване, докато управляваше Пламен Орешарски.

Подобен казус имаше и през 1997 г., когато Стефан Софиянски за малко напусна кметския кабинет на "Московска" 33, за да оглави служебното правителство след краха на Жан Виденов. Макар че в този случай той бе посочен от новоизбрания президент Петър Стоянов, а не се яви на редовни избори като Борисов. Но така или иначе имаше достатъчно висок рейтинг, за да поеме централната власт. След вота усмихнатият градоначалник се върна в кметството, където прекара общо 10 години. Напусна го, за да стане депутат.

Кметът преди Софиянски - Александър Янчулев, вече е достатъчно възрастен, пък и не е оценяван високо от софиянци.

Всъщност назад във времето

сме имали още един подобен

пример - от кмет към премиер

Той обаче е по-различен от познатия на Запад класически модел, тъй като е от времето, когато в България има еднопартийна система. Тодор Живков за кратко - от 27 май 1949 г. до 1 ноември същата година, е бил кмет на София. Макар че тогава длъжността се води председател на Столичния градски народен съвет. Няколко месеца преди да стане градоначалник, той е избран за член на Централния комитет на БКП и председател на Градския комитет на Отечествения фронт.

Така кариерата му тръгва нагоре. Става генерален секретар на ЦК на БКП и министър-председател (от 1962 до 1971 г.). Всъщност тогавашната позиция на премиер е била незначителна на фона на партийната, така че съвместяването им е логично за соца.

Що се отнася до по-пресните примери -

граничеща с нулата е

вероятността довчерашният

кмет на столицата Йорданка

Фандъкова да стане премиер

Родословието на човека, който ще я смени - Васил Терзиев, което е здраво свързано с бившата Държавна сигурност (ДС), не го провали на изборите. Даже получи по-висок резултат от листата за общински съветници, която е показателна за подкрепата за партиите. Известно е, че тях ги подкрепят антикомунисти хардлайнери. В София все още има хора, които никога няма да пуснат бюлетина за кандидат, свързан с репресивните структури.

Но въпреки този твърд електорат, който вероятно в голямата си част е гласувал на първия тур за дългогодишния десен политик Вили Лилков, Васил Терзиев спечели 32% от излезлите до урните софиянци на 29 октомври и 48% - на балотажа.

В същото време скандалът, който се развихри малко повече от 24 часа преди вота - справката от Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС), заради която ЦИК отмени машинното гласуване на първия тур, също не успя да провали бизнесмена. Просто в София вече има достатъчно млади поколения, за които Държавна сигурност нищо не значи и които са фенове на дигиталния бизнес, от който идва Терзиев.

Неговата програма залага на 4 приоритета - здраве, възможности, ред и ефективна община. В последните 4 месеца е работил със 150 експерти в различни области, за да направи план за управление.

Най-общо казано, това е подобряване на качеството на въздуха, по-широка зона с ограничение за движение с 30 км в час, повече озеленяване, справяне на проблема с боклука, рециклиране. София да стане град на иновациите и предприемачеството, да се въведат дигитални услуги за бизнеса и намаляване на административната тежест, както и изготвяне на цялостни подробни устройствени планове, дигитално моделиране за всички ключови градски системи. Планира да се спре разпродажбата на общинско имущество.

Сега Терзиев трябва да преодолее предизвикателството да работи, без да има мнозинство в общинския съвет. Но според него хубавите и трайни постижения изискват много усилия и болка.