Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малдивите са най-голямата "коралова" държава.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Малдивите са най-голямата "коралова" държава. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Микрорастенията се адаптират към по-високите температури, осигуряват храна и запазват цветовете на колониите

Въпреки прогнозитe, че до края на века промените в климата ще унищожат коралите в океаните, а смъртта им ще промени климата в целия свят, някои изследвания напоследък показват, че има шанс разноцветните структури да бъдат съхранени. В бъдеще рифовете може да не са толкова красиви и пъстри, но ще продължат да осигуряват подслон на множество морски видове, смятат експертите.

Ключът към оцеляването им се крие във видовете водорасли, които живеят в тях и без които е невъзможно да съществуват. Част от микрорастенията се адаптират и помагат на причудливите морски създания да понесат добре горещините, а други не притежават това свойство. „Нашите изводи опровергават общото схващане, че изграждащите рифове корали, в които се намират толерантни към висока температура водорасли, растат зле", заявява Тод Лажонес, професор по биология от Пенсилванския държавен университет.

Екипът му установява, че има шанс приспособимите нисши растения да започнат да доминират в структурите на красивите колонии и даже да предизвикат по-бърз растеж. Водораслите Durusdinium glynnii не са загинали по време на експеримент с по-топла вода с корали тип еленови рога, едни от най-разпространените в източната част на Тихия океан. През зимата нарастват по-бавно, но наваксват през лятото.

За запазването на двойките корали-водорасли роля играят много фактори. Важни са видовете, светлината и температурата на местната среда. Специфичното дуо Alcyonacea (корал еленови рога) и Durusdinium glynnii има милиони години обща история. „Когато сте еволюирали заедно дълго време, вие решавате нещата", коментира Тод Лажонес.

Екипът му наблюдава и обратното. Колониите, които са съдържали различен вид водорасли - Cladocopium latusorum, пък са били унищожени.

Изследванията ще бъдат разширени, така че в дивата природа да се намерят и други топлоустойчиви водорасли, за да ги имплантират. Като например тези в рифовете в Червено море, които непрекъснато са изложени на високи температури. Идеята е да се създадат издръжливи „суперкорали".

Как обаче се обезцветяват неадаптивните колонии и какво живее в красивите колонии, къде е най-голямото струпване на коралови рифове и на какво се дължи това, четете в брой 10/2023 на сп. "Космос".

Колониите от корали в Средиземно море измират заради затоплянето.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ на Хоаким Гарабу от Института по морски науки в Барселона
Колониите от корали в Средиземно море измират заради затоплянето. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ на Хоаким Гарабу от Института по морски науки в Барселона