Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч"
Боряна Димитрова, "Алфа рисърч"

От голямо значение ще е дали идеологическото противопоставяне "червено - синьо" ще вдигне вълна и ще заведе нови избиратели до урните

- Г-жо Димитрова, на каква допълнителна подкрепа може да разчита всеки от двамата кандидати за кмет на София? Къде ще отидат гласовете на ГЕРБ?

- Като правило поне 30 до 40 на сто от хората, чиито фаворити са отпаднали от балотажа, не отиват до урните. Предизвикателство са останалите две трети. Естественият избор на симпатизантите на "Възраждане" е Ваня Григорова. Една четвърт от тях са гласували за нея още на първи тур. На втори тя логично също ще получи подкрепа от тях.

Значителна част от привържениците на Вили Лилков, обратното,

пред алтернативата

"не синя, а червена София"

и въпреки колебанията си към кандидатурата на Терзиев ще изберат неговата бюлетина.

Ключови ще се окажат избирателите на ГЕРБ. Онези от тях, които отидат до урните в неделя, ще могат да гласуват и за районен кмет, където се явяват основно кандидати на ГЕРБ и "Обединени за София".

Дали те ще подкрепят "своя" районен кмет, а общински кмет от противниковия отбор, е твърде спорно. В момента нито Терзиев, нито Григорова имат значима преднина сред тези избиратели, но има още половин седмица.

Ключово за изхода от балотажа ще се окаже дали идеологическото противопоставяне "червено - синьо" ще вдигне вълна и ще заведе до урните нови избиратели, или само преразпределението на избирателите от първия тур ще определи бъдещия кмет на столицата.

- Фактът, че досега не са били политически лица, ли допринесе да се класират на балотажа?

- Не бих казала. Антон Хекимян също не е бил политическо лице. По-значими фактори бяха протестният вот срещу ГЕРБ в столицата, по-ранното влизане в надпреварата, кампаниите, които направиха.

- Ще има ли политическо бъдеще този, който загуби?

- Зависи дали тези

кандидати искат

политическо бъдеще,

т.е. зависи от техните лични стратегии. В някакъв смисъл за Терзиев е по-лесно – той може да се върне към бизнеса си и да продължи да се развива там. Хекимян по-вероятно няма път назад към журналистиката. Т.е. той ще трябва да търси политическо бъдеще, но само времето ще покаже дали ще може да изгради успешна кариера и в това поле.

След раздялата си с "Подкрепа" Ваня Григорова е обречена на политическо бъдеще.

Дали тя ще съумее

обаче да консолидира

едно ново ляво,

или ще остане в поколенческата и идеологическата носталгия на БСП, е въпрос, на който нямам отговор на този етап.

- Балотажът различен ли е от балотажа между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова преди 4 г., когато пак бяха десен срещу ляв кандидат, а и зад Григорова сега стоят същите формации, включително самата Манолова?

- Да, различен е. Първо, тогава доминацията на ГЕРБ беше много по-силна. Второ, макар и не съвсем явно, зад Мая Манолова на втори тур застанаха много симпатизанти на "Демократична България" – те дадоха гласа си за нея, а в замяна значителна част от червените симпатизанти гласуваха за "сини" районни кметове.

Сега ГЕРБ е в конкуренция както с "Обединени за София", така и с БСП, а либералната общност не припознава нито Григорова, нито Хекимян за свой кандидат. Същевременно няма и възможност за упражняване на т.нар. полезен вот – "подкрепям твоя районен срещу моя общински кмет".

Това прави ситуацията

много по-непредвидима

и с потенциал всеки един от двамата кандидати да получи своя златен шанс.

- Може ли да има изненади на балотажа?

- Васил Терзиев влиза в балотажа с преднина от около 40 000 гласа пред Ваня Григорова. Това не е малка, но е преодолима разлика, тъй като сборът от гласовете на основните отпаднали кандидати е около 120 000, т.е. почти три пъти по-голям. В този смисъл, чисто социологически, който и да победи, няма да е изненада. И двамата кандидати имат своите шансове. Политически обаче изненадата би била "червен" кмет на столицата.