Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забрана за вноса са редица продукти от Украйна ще разглежда правителството днес.
Забрана за вноса са редица продукти от Украйна ще разглежда правителството днес.

Само от непродадения слънчоглед загубите за българските фермери били 400 млн. евро

Министерствата на земеделиeто и на икономиката внасят в сряда в правителството предложение за спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Това каза пред “24 часа” Илия Проданов - председател Националната асоциация на зърнопроизводителите след среща със земеделския министър Явор Гечев. Сред продуктите са зърно, маслодайни семена, слънчогледово масло, пилешко, агнешко, телешко месо, мед и други.

Според Проданов това би било най-разумното решение за България след подобни забрани на Полша, Унгария и Словакия. Той посочи, че по складовете има 1,5 млн. тона слънчоглед два месеца преди жътвата, от която се чакат още 2 млн. тона. 3,5 млн. тона била непродадената пшеница, а обикновено преходният остатък е към 800 000 тона. Новата реколта нямало да може да бъде поета от складовете.

Само от слънчогледа загубите за българските фермери били 400 млн. евро.

По-късно министърът на земеделието Явор Гечев потвърди новината по bTV. "Ние сме солидарни с Украйна, но едното не може да е за сметка на другото – какво, да изберем кой да фалира ли? Три държави вече са с декларации за спиране на вноса. Ако ние не спрем вноса, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България. Ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери", заяви земеделският министър.

Проданов поясни, че досега зърнени култури от Украйна не е влизало в Европа без мита и квоти, а в момента са пуснати свободно, заради което пазарът в определени страни се пренасища - основно в източната част на Европа. Ако страните от Западна Европа искали зърното, нямало проблем да го получат, защото не прекъсваме транзита.

Във вторник пък парламентарната група на „БСП за България” внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за забрана за период от 6 месеца на вноса на селскостопанска продукция: пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти.

Временна забрана за вноса на украинско зърно поиска и управляващата в Румъния Социалдемократическа партия. А Полша, Унгария и Словакия вече взеха такова решение.

На този фон Киев се бори да деблокира износа през Източна Европа и да спаси сделката за доставка на зърно от Черно море. Втори ден продължават преговорите между Украйна и Полша за възобновяване на зърнената търговия.

В сряда се очаква и среща между земеделските министри на Украйна и Румъния. Букурещ е ключов съюзник на Киев. Черноморското пристанище Констанца е обработило около 12 млн. тона украинско зърно от началото на войната.

Междувременно ЕК обяви, че подготвя втори пакет помощи за земеделските производители и разкритикува едноличните решения на Полша и Унгария за забрана на вноса на пшеница и други селскостопански продукти от Украйна. Говорител на Еврокомисията каза, че подобни едностранни мерки са неприемливи, тъй като те са в разрез с търговската политика, която е в компетенциите на ЕС. Първият помощен пакет беше на стойност от 56 млн. евро, като от тях 16 бяха насочени към България.