Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Грозев Снимка: Twitter/@christogrozev
Христо Грозев Снимка: Twitter/@christogrozev

Един съвременен Шерлок Холмс, който с лаптоп обработва метаданни, за да покаже лицата на отровители и връзката им с Кремъл

Добре, достигнах връх, признава Грозев след скандалната афера

“Ето как изглежда съвременният Шерлок Холмс — пише в Инстаграм руският опозиционен лидер Алексей Навални под кадър, на който позира с директора на разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев и съпругата си. – Вляво е Грозев, главният автор на разследването за секретната банда от отровители от руските тайни служби ФСБ.

Този пич

направи

всичко пред

очите ни

Просто използвайки телефон, лаптоп и интернет."

Обявеният за издирване от Кремъл Христо Грозев е всъщност скритата звезда в документалния филм на Нетфликс Navalny.

Защото точно той създава ефективната нишка в разследването — как точно бе отровен Навални, и

провокира агентите

на службите да признаят участието си в операцията.

"Точно когато стигнахме до задънена улица, а аз бях отчаян, защото не знаех как да продължим, Христо влезе и шепнешком каза: "Мисля, че имам следа за това кой се е опитал да го отрови." Това разказа в едно от редките си интервюта режисьорът на филма Даниел Роуер.

Какво всъщност се случва? На 20 август 2020 г. Алексей Навални изпада в кома по време на полет от сибирския град Томск до Москва.

Налага се аварийно кацане и хоспитализация по спешност в град Омск. Медиците, както и специалистите, изпратени от Москва, публично заявяват, че не откриват признаци на отравяне.

Два дни по-късно Навални е транспортиран до немската болница "Шарите", където му е поставена диагноза — тежко отравяне. Германска

военна

лаборатория,

две независими европейски лаборатории и Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) идентифицират токсина като нервнопаралитичен агент, принадлежащ към групата Novichok.

Кремъл обяви за издирване Христо Грозев. Снимка: Уикипедия
Кремъл обяви за издирване Христо Грозев. Снимка: Уикипедия

Това установява и международното разследване, което е съвместна инициатива на журналисти от Bellingcat, The Insider, Der Spiegel и CNN. Благодарение на усилията им са открити следи, които водят към Федералнатаа служба за безопасност (ФСБ).

Русия отхвърля обвинението, че е отговорна за

фаталното отравяне

с аргумента, че на руска територия, в организма на Навални не е открито подобно вещество.

Случаят започва да се разплита, след като бивш офицер от КГБ, живеещ в САЩ, споделя неофициално с екипа коя е лабораторията, създала отровата.

Както и че тя е толкова секретна, че там са се крили хардлайнерите, организирали пуча срещу Горбачов.

Започвайки проучването си от адреса, журналистите идентифицират 12 агенти на ФСБ, които по необясним начин през годините са се навъртали около Навални. Анализ на метаданни за телефонните им разговори сочи категорично, че те работят там, а журналистите установяват, че хора от

секретния отряд

на ФСБ

са пътували 37 пъти по едни и същи маршрути с Навални между 2017, когато той се кандидатира за президент, и 2020 г.

Когато се натрупват прекалено много подобни съвпадения, показващи, че спецагенти са били около руския опозиционен лидер непосредствено преди отравянето му, на Грозев му хрумва как да изобличи отровителите. Затова отива при Навални и му казва, че има идея кои са хората, опитали да го убият.

Благодарение на доброто познаване на контактите, осъществявани между агентите на ФСБ, Грозев изгражда правдив сценарий как Навални да проведе разговор и

да принуди отровителите

да си признаят

за пъкленото начинание. При обаждането до един от отровителите – Константин Кудрявцев, Навални се представя като Максим Устинов, помощник на Николай Патрушев – секретар на руския Съвет за сигурност. През цялото време до Навални е Грозев, който внимателно следи разговора и дава дискретни насоки как да продължи "разпита" до окончателното изобличаване на престъплението. Въпросите са майсторски подредени и служителят на ФСБ, давайки частична информация по случая, провокира нови, още по-конкретни и неудобни въпроси. Така постепенно

разкрива всички

подробности около

отравянето

на опозиционера, изразявайки съжаление, че е оцелял по две причини.

Първата е, че на Навални му става лошо и се налага извънредно кацане след 40-ина минути. Ако полетът е продължил 3 часа, както е било планирано, опозиционерът едва ли би оцелял. Втората е, че на летището чака линейка и веднага е проведена процедура за детоксикация.

Агентът се извинява, че в професията

винаги има нюанси,

които могат да объркат

дадена операция,

и постепенно разказва как в бельото на Навални е поставена отровата, след което следите старателно са заличени.

По този повод Грозев по-късно ще възкликне: "Боже мой, този човек ни дава много повече данни, отколкото имахме преди началото на телефонния разговор. Някъде по средата започнах да го съжалявам. Мислех си какво направихме с този убиец или с един от убийците? И тогава към края вече бях някак изтощен и си мислех: „Добре, достигнах връх. Никога няма да видя нещо толкова добро в живота си. И така, какво друго има да правя до края на живота си?"

А ето и най-важното от самите телефонни разговори, изобличаващи агентите от ФСБ.