Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Митрофанова се отзова на поканата за изслушване във външното ни министерство. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Митрофанова се отзова на поканата за изслушване във външното ни министерство. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ
  • Все още не е ясно какво точно е обвинението срещу Христо Грозев
  • Отношенията между София и Москва - епизодични и по конкретни въпроси

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова се отзова на поканата за изслушване във външното ни министерство и влезе във ведомството десет минути преди 15 часа. 

На срещата бяха обсъдени твърденията, че има забрана за изучаване на български език в окупираните от Москва райони на Украйна, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Все още не е ясно какво точно е обвинението срещу Христо Грозев. От вчера посланичката не е успяла да се запознае с информацията и очаква повече такава да има през комуникацията между нашето външно министерство и тяхното. Той обаче не е обявен за издирване по целия свят, според нея. Той си живее, където е живял и досега. Toва означавало само да не ходи в Русия. Митрофанова уточни, че обичайно на сайта на вътрешното министерство на Русия не се публикуват обяснения за причините. Подобно искане за федерално издирване може да направи всеки следовател, това не е централизирана информация, обясни тя.

След половин часовата среща Митрофанова определи срещата като конструктивна. Било е обсъдено преподаването на български език и сложната ситуация в Запорожка област. "Искам да подчертая едно, ние сме многонационална страна, в училищата ни се изучават 79 езика, един от тях е българският. Дори и в Крим, от 1 до 10 клас, макар там диаспората да не е толкова голяма", подчерта посланичката.

За съжаление в училищата във военните зони няма учители по български. "Разбирате, че много народ си замина заради военните действия и непредсказуемата ситуация", добави Митрофанова. На информациите за свалянето на български портрети тя реагира възмутено: "Глупаци има навсякъде". Държавната политика обаче не подкрепя такива действия, а Русия стимулира поддържането на националния език. Аз отговарям като посланик за държавната политика, а не за действията на някакъв идиот, който е направил това, подчерта посланичката

С тежка въздишка реагира Митрофанова на въпрос за отношенията между България и Русия. "Печален въпрос ми задавате. От втората половина на 2019 г. за съжаление тя деградираха до неприятно положение", заяви тя. Контактите с правителството били "епизодични по конкретни въпроси".