Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откъде БСП може да открадне десетина мандата

Като млад репортер имах един шеф, който даваше следното напътствие: “Кажи каквото искаш да кажеш с едно изречение!”. Прост съвет, а като го послушаш - мъка. Трябва да си задраскаш цялата графомания, все едно режеш живо месо.

Същият съвет бих дал на “новото ляво обединение”

от бивши знакови фигури на БСП, които се събраха и се наприказваха миналия петък в НДК под знаменитото пано с лика на Людмила Живкова. Кажете в едно изречение, скъпи другари, какво всъщност искате? Задраскайте лявата графомания и си признайте! И пак напомням - само в едно изречение!

Няма да го направят, защото в главите им е навалица от изречения, които ще се избият да излязат през устата. Затова ще го кажа вместо тях:

“Искаме Корнелия да ни даде избираеми места за следващите избори. Иначе ще

пикаем в чая!”

За това става дума. Всички приказки за единение, за ляв ренесанс, за свобода, равенство и братство според мен са пържен въздух. Тези видни фигури бяха герои на най-десния преход в цяла Източна Европа. Ако човек се порови в Евростат, ще види, че България е излязла на първо място по социално неравенство още през 2008 година, а ГЕРБ просто продължи делото, без да променя нищо в наследения от БСП икономически и политически механизъм.

Видяхме ли някакво ляво разкаяние,

някакво посипване на главата с пепел?

Някой да каже – не бях прав? Не и не, тази тема беше като въжето в дома на обесения.

Сега им е виновна Нинова. Но тя пък се сети, че всичките са напуснали БСП още при Станишев и по-рано, така че чукат на погрешната врата.

Според мен те станаха жертви на седмия смъртен грях – гордостта. Липсва им смирение. Не им отива да говорят за леви идеи, след като бяха начело на БСП при голямото разграбване, Виденовата зима, заменките, плоския данък и така нататък, и така нататък.

В цялата човешка история не е имало такова огромно разминаване между етикета и стоката в буркана. В коя друга държава социалисти са премахвали необлагаемия минимум, за да въведат плосък данък? Както казал Ленин – вот, незаритая собака.

А какви им бяха мотивите за напускане? Кой от тях напусна БСП, когато Луканов докара Ран-Ът? Напротив – някои тогава се присъединиха. Или когато БСП измисли масовата приватизация и ремедетата? Или когато се въведе плоският данък? Сигурно е имало и такива, но не ги видях в президиума на новото ляво обединение. Този президиум впрочем бе по-голям от парламентарната група на БСП.

Не, никой не си тръгна заради левите идеи. Едни си вдигнаха чуковете, защото не попаднаха в листите, други просто защото шило в торба не стои.

Така че да се върнем към истинската тема – колко избираеми места им трябват и колко могат да получат.

В момента БСП има 25 мандата, значи

6 водачи на листи

са останали с

пръст в уста

Но щом са сложени начело на листите, значи са близки на Корнелия и сега ще трябва да бъдат компенсирани с места в по-розови райони. Но пък тези райони си имат титуляри, които също са близки на Корнелия и гарантирано ще се обидят, ако отпаднат. Тогава и те ще напуснат БСП, ще създадат нови партии и после ще направят поредното ново ляво обединение, за да искат мандати по линия на гражданската квота.

Да не забравяме Станишев, който се завръща в София

като Одисей в Итака. Той ще поиска още поне 5 избираеми места за своите хора и ако не ги получи, ще започне да дава изявления по телевизиите. Той и досега ги даваше, но твърде рядко, защото бе зает да ръководи ПЕС. Прибере ли се окончателно, ще се развихри. Корнелия сигурно отсега трепери за европейските избори.

Претенции за мандати ще има и вътрешната опозиция в БСП, която е още по-опасна. Тя ще направи силна група на предстоящия конгрес на БСП, значи нещо трябва да й се подхвърли. За да има мир, Корнелия трябва да раздаде поне 50 мандата от предполагаеми 25, ако се запази статуквото.

За да има мир, Корнелия трябва

да извърши чудо, подобно на Исус Христос,

който нахранил 5000 души с 5 хляба и 2 риби. Но мандатите може да се свият от 25 на 15, защото очакванията са, че на следващите избори "Възраждане" ще си удвои електората. Откъде ще го вземе?

От БСП, разбира се. СДС не успя да довърши столетницата, но Костадин Костадинов спокойно може да го постигне.

БСП лесно би могла да се справи с Костадин Костадинов, но аз няма да им кажа как. Нека сами се сетят. Обиден съм, защото колкото пъти съм им давал съвет, толкова пъти са правели точно обратното. През 2009 г. ги предупредих точно какво ще се случи с тяхната уродлива смесена избирателна система. И точно това се случи.През 2017 г., когато БСП се обяви твърдо против мажоритарния вот, пак ги предупредих. И пак се случи каквото се случи. За машините също ги предупредих, но кой да те чуе? Сега сърбат попарата, която сами си надробиха.

Омръзна ми да се правя на Касандра. Затова

няма да им кажа каква е цаката на “Възраждане”,

само ще добавя, че в този случай не става дума за избирателната система.

Но да знаят, че само с 2-3 лафа могат да откраднат поне 15 мандата от КК. Дали все пак да не ги изтъргувам? Добре, ще им помогна, но само срещу 5 гарантирано избираеми места в листите. От тях 4 ще продам на мераклиите, с предимство за олигарсите социалисти.

За себе си ще запазя само едно жалко депутатско мандатче, колкото да използвам бившата правителствена болница. За гаранция ще се пиша водач на 2 листи, а после ще организирам наддаване между вторите в двете листи.

И пак ще са на кяр - печелят чисти 10 мандата, с които могат да купят Новото ляво обединение. Знаят ми телефона.