Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и кметът Здравко Димитров на новата пречиствателна станция в Пловдив. Снимки: Радко Паунов
Бойко Борисов и кметът Здравко Димитров на новата пречиствателна станция в Пловдив. Снимки: Радко Паунов

Няма по-можещ за премиер от мен, но не искам да си го причинявам, допълни лидерът на ГЕРБ

Още по-голям оптимист съм за съставянето на кабинет. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в Пловдив, на което той поздрави гражданите за придобивката на пречиствателната станция. Съпроводен от кмета Здравко Димитров и почти целият актив на партията, Борисов застана до един от утайниците и въпреки миризмата отговори на зададените въпроси.

"Можем да подкрепим всичко в името на хората. После обаче не мога да обясня защо пак подкрепям виновниците за кризата. Трябва предварително да подпишат какво имат право да правят по време на това правителство. Тогава ще ги подкрепим в името на хората", каза Борисов.

На въпроса дали той ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер отговори: "Какво да ви кажа, в друга държава това нямаше да се обсъжда, нито има по-опитен, нито по-можещ, защото миграционната криза, щях да я спра веднага. Няма повече да си го причиня нито на себе си, нито на семейството си, нито на партията. В една демократична държава излиза министър-председателят и казва: "Аз арестувах моя опонент." И това за вас не е скандал. Той се хвали пред децата и семейството с бременно дете", изригна лидерът на ГЕРБ.
После допълни, че е възможно да подкрепят и втория и третия мандат за съставяне на правителство, ако първият е неуспешен.

"Всеки ден правим коалиции с огромни мнозинства. Без нерви, без его. Няма значение на кой мандат е. Срещите на политическите партии са огромен напредък. Може да се подпише документ с кратък мандат - докато мине зимата и се решат проблемите. После е ясно, че ще се отиде на избори. Подобен вариант не ощетява никого и дава решение по основните теми", очерта той.

Борисов припомни, че Асен Всилев е направил много бюджети. Когато зам.-шефката на "Подкрепа" поставила въпроса за МЗР и доходите, Василев им отказал.

"Ние не само подкрепихме кабинета Петков, но и предложихме подкрепа за бизнеса. За 1 месец кое се промени, че бюджетът, който Василев лично внесе, та да се говори, че идва катастрофа. Трябва ли финансов министър, на когото бюджета му не издържа, пак да е финансов министър? Искат да си купят предизборно гласове. Това преди щеше да бъде заклеймено като предизборно пазаруване", отсече Борисов.

Той добави, че вчерашната среща с БСП е минала много добре и са били представени разумни предложения.

"Днес хората протестират, защото доходите им не бяха защитени от "Промяната". Основателни са им исканията. Трябва да бъдат увеличени заплатите."

"Затопляне между мен и президента Радев няма, но той постъпва много мъдро като забавя връчването на първия мандат за съставяне на правителство. България се люшка, тъй като премиерът е най-овластения. Сега пък президентът е свръх овластен чрез процедурата служебно правителство", добави лидерът на ГЕРБ.

"Имаме важна работа да помислим за държавата. Днес не искам да се вкарвам в темата за кмет на ГЕРБ в Пловдив", обясни Борисов, след като беше попитан кой ще следващият кандидат на партията за градоначалник във втория град.