Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Тагарев, много експерти се усъмниха, че цистерна може да направи такива разрушения на моста, възможно ли е да са използвани ракети или други оръжия?

- В западни медии имаше мнения на експерти, че при подобни пропадания взривът не може да е бил отгоре. Но все още не е ясно. Да не забравяме, че това е руската версия. Според тях това е станало заради камион, но все още няма категорични данни. Ракета не бих казал, по-скоро взривове, а дали са били поставени на колони, дали е станало чрез морски подводни или надводни дронове? Все пак трябва да се говори със строителни инженери, за да се изясни при тази конструкция откъде е дошъл ударът.

- Сякаш името на България доста прибързано бе замесено?

- Официалната позиция е важна, защото Путин го обявява за терористичен акт. Казва, че България като страна членка на НАТО има участие, което идеално пасва на тезата, която е за вътрешна употреба в Русия - как те воюват с Алианса и с колективния Запад. Неслучайно Путин и шефът на следствения комитет повториха, че това е терористичен акт срещу критична инфраструктура. Причината е, че с този аргумент могат да използват ядрено оръжие.

- Може ли да са използвани други оръжия?

- Някои специалисти казват, че не става въпрос за цистерна, защото трябва да има огромно количество баласт, което насочва струята надолу, а това противоречи на идеята. На мен също ми се струва невъзможно да има разрушения и на двете места, но и не мога да го изключа.

- Какво се очаква оттук нататък - летят ракети към Киев, събират се военни министри...

- Едно е среща на министрите на страните членки на НАТО, друго е във формата "Рамщайн", където са 40 страни, подпомагащи Украйна. Очаквам, че ще се потвърди позицията подкрепата да продължи и да се ускори с други оръжия. Очевидно е, че Путин действа като злодей - армията му губи на фронта и той унищожава масирано гражданска инфраструктура. Във вътрешен план демонстрира как ще накаже "тези терористи". Не виждам никаква друга промяна в близко бъдеще. Мобилизацията в Русия няма да има ефект на бойното поле. Да, те изстреляха ракети срещу Киев, но много анализи сочат, че 80% от тях вече са използвани. Тоест руснаците могат да ги използват, но това ще е само от време на време. Не и регулярно. Както се вижда, украинците също не се впечатлиха от тях. За съжаление има жертви, но това няма да промени хода на войната.