Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маршът, организиран от “Правосъдие за всеки”, стигна от президенството до парламента. Премиерът и министрите скандираха с множеството “Победа” и “Мафията вън”.

СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ и ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
 ДИМИТЪР МАРТИНОВ
Маршът, организиран от “Правосъдие за всеки”, стигна от президенството до парламента. Премиерът и министрите скандираха с множеството “Победа” и “Мафията вън”. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ и ГЕОРГИ КЮРПАНОВ ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Призивите за агресия са от фалшиви профили. Проверки в цялата страна, но големият сблъсък на агитки ще е днес на жълтите павета

Кирил Петков наредил на Лена да вдига протест: Искам деца и кръв за драматичност.

С тази фалшива новина от сайт на журналиста Владимир Зарков се нахъсват за демонстрацията днес активисти, които се обявяват за свалянето на кабинета. А МВР започна проверка за провокатори.

Самата дописка е от 16 юни и визира демонстрацията миналия четвъртък, когато млади хора спонтанно се стекоха пред парламента, за да подкрепят току-що сваления негов председател Никола Минчев. Тя е

публикувана в сайта demokrat.bg,

издаван от Зарков. В публикацията се твърди, че на протеста в защита на бившия шеф на Народното събрание имало само 400 души, 2/3 от тях - администрация от министерства.

Те получили нареждане да отидат с децата, твърди авторът на фалшивата новина. “Премиерът е заявил, че не трябва да се притесняват, ако има ексцесии, защото това ще направи още по-мащабно активното мероприятие”, е цитатът, който сега се използва за агитация на участници в свикания за днес митинг.

Докато във вторник депутатите дебатират по вота на недоверие към кабинета “Петков”, отвън ще има два протеста - на хората зад кабинета и контра, като във фейсбук за първия се споделят съобщения и от БСП, а за втория - и от хора на ГЕРБ.

Още в петък от “Възраждане” се заканиха да си “върнат” за замерянето със стотинки и обидните подвиквания от събралите се в защитна на Минчев, а лидерът Костадин Костадинов нарече протестиращите “фашистка сган” и “платени соросоиди” от парламентарната трибуна, заради което получи освирквания от залата.

Ментето как премиерът искал кръв се разпространява в различни фейсбук групи, повечето тайни. Част от тях са на поддръжници на “Възраждане”, други - просто против правителството.

Някои от хората отправят призивите си за агресия в коментарите и така текстът не би могъл да бъде открит при търсене за ключова дума.

Други дори слагат звездички.

“Ако трябва, ще има и кр*в”,

е един от коментарите, които МВР проверява.

А трети, като самия Зарков, хитруват - в профила си той пише, че властта “в тъмни улички малтретира опозиционни депутати” и ще пазарува народни представители. А след това многозначително добавя: “Само дайте знак!”.

Вътрешното министерство започна проверката след многобройни сигнали за призиви за провокации във фейсбук. Тя ще обхване цялата страна, целта е бързото установяване на всички, които призовават към противоправни действия, обявиха от ведомството. Основният проблем, на който се натъкнали обаче, е, че почти всички призиви били отправени от фалшиви профили.

“Оказа се, че всички агресори са я Георги Георгиев, я Петър Петров”, казаха за “24 часа” участващи в проверката. Друго общо било, че липсва профилна снимка на човек, вместо това има различни картинки.

Въпреки това от МВР лесно установяват хората по айпи адресите,

от които се управляват профилите.

“МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения”, коментираха акцията от вътрешното ведомство.

Демонстрация и вчера имаха поддръжниците на кабинета. Всяка вечер да сме на улицата, призоваха министри, депутати от все още управляващата коалиция и техни поддръжници още миналия четвъртък при свалянето на Минчев. Самият доскорошен председател на НС говори снощи пред президентството - появи се на “Марш за европейска България”, организиран от “Правосъдие за всеки”, и бе бурно аплодиран. Наследилият го на поста зам.-шеф на НС Мирослав Иванов също взе микрофона и си спомни как активно протестирал срещу главния прокурор.

“Тук съм, за да изкажа подкрепа към колегите, ала всичко ми е толкова познато... Иска ми се всеки от нас да осъзнае колко са важни неговият глас и неговата позиция, независимо на коя страна е”, каза пък здравната министърка Асена Сербезова.

Когато шествието стигна пред НС, думата взе и премиерът Кирил Петков. “Мафията вън”, скандираха той и множеството. Сред говорителите бе и отцепилият се от ИТН спортен министър Радостин Василев.

“Присъствието тук на всеки един вдига цената за съвестта на депутатите, които ще дадат гласа си да свалят правителстото”, заяви вицепремиерът Даниел Лорер.

И президентът попадна под атаките на протестиращите.
И президентът попадна под атаките на протестиращите.

За 21 и 22 юни в общината са получени

11 уведомления за провеждане на протести на пл. “Народно събрание”,

сред тях от ДБ, “Възраждане”, ВМРО, а другите - от физически лица. Те са: в подкрепа на правителството, против кабинета, “за европейска България без мафия”, срещу цените на горивата, за “защита на българския национален интерес в Македония”.

Столичната община и СДВР предприемат нужните мерки за физическото разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани, съобщиха оттам. Основната грижа е как да се отцепи митингът на “Възраждане”, заявен за пространството между НС и “Св. Ал. Невски”. В сряда пък ще “Шествие за промяната” в подкрепа на кабинета.