Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павильонът на страната ни на Експо 2020 в Дубай.
Павильонът на страната ни на Експо 2020 в Дубай.

Над 4 млн. лева е получил консорциумът за представяне на България, но “забравя” както виртуалните реалности, така и документи за стоките, продавани на щанда ни

700 страници доказателства и свидетелски показания за скандалното представяне на българската държава на световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай, донесе в Народното събрание в петък вицепремиерът Корнелия Нинова.

Обект на доклада е работата на консорциума, с който България е сключила договор. Данните за нарушения вече били

на бюрото на прокурор.

Според Нинова случаят бил

типичен пример

за “арогантност

на хора, които се

смятат за

недосегаеми,

и продължават да се смятат за такива”.

През 2018 г. Министерският съвет решава страната ни да участва в световното изложение “ЕКСПО 2020” в Дубай, за което държавата отпуска 4,8 млн. лв.

Обществената поръчка е проведена на 5 юни 2019 г., когато министър на икономиката беше Емил Караниколов. Прогнозната ѝ стойност е 6 840 000 лв. с ДДС, което е с 2 023 700 лв. повече от одобреното финансиране в размер на 4 816 300 лв. с ДДС.

Увеличената прогнозна стойност е одобрена от Караниколов на база финансови разчети, че отпуснатите от правителството средства не са достатъчни за участие в изложението. Според сигнала, подаден до прокуратурата, с част от който “24 часа” разполага,

в министерството

на икономиката

обаче няма

одитна следа

за внасяне на предложение до правителството за увеличаване на финансирането.

Щанд на България на ЕКСПО 2020 В Дубай
Щанд на България на ЕКСПО 2020 В Дубай

На 20 август 2019 г. с решение на Караниколов за изпълнител на обществената поръчка е определен консорциумът ДЗЗД “България експо 2020”. Това решение е било обжалвано от участник в процедурата, но след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), потвърдено и от ВАС, е допуснато предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител. Впоследствие все пак КЗК е решила, че решението е правилно.

Изпълнителят е определен въз основа на икономически най-изгодна оферта и на 13 декември 2019 г. е сключен договор с него. Участниците в консорциума са “Проджект мениджмънт адвайзори”, “Арка Л.Т.Д.”, “Д.о.Ф.”, “Сиела Норма” и “Инфинити Травел”.

“Тоест още на старта има съмнение за нарушение и увеличаване без основание на сумите с над 2,2 млн. лв.”, обяви Корнелия Нинова. Слючен е договор с консорциума и се превеждат авансово над 4 млн. лв. - сума, срещу която Нинова казва, че държавата не е получила никаква гаранция, а с днешна дата се оказва, че

30% от

ангажиментите

не са били

изпълнени

или са подменени.

Освен това предоставената гаранция за обезпечаване на авансово дадените средства е в размер на едва 50%.Това създава риск държавата да изгуби останалите пари.

“Имало е изискване за дизайн, лого, транспорт на български експонати, ежедневна програма в павилиона, персонал и т.н. Няма рекламно-информационни материали, посрещане на гости с храни и напитки не са изпълнени. Списъкът с фирми, които е трябвало да бъдат презентирани там, не е спазен и те са подменени с други”, изреди Нинова.

Стоките, въпреки одобрените цени от икономическото министерство, там са продавани по-скъпо с 30%, каза още министърката на икономиката. За доставяните стоки в магазина на павилиона не са подписвани приемно-предавателни протоколи, нито са съставяни квитанции за отчитане на плащанията в брой от продажбите им. Освен това в павилиона са продавани стоки, които не са били предварително одобрени.

Според сигнала липсва и иновативна площадка за деца, превръщаща енергията от игра в светлина, макет на първия български самолет и други неща.

Офисът на консорциума "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020"
Офисът на консорциума "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020"

Почти всички дейности, с които е трябвало да бъде представена страната, не са изпълнени и

са заменени,

без да бъде

уведомен

възложителят

В специалната зона за представяне на българската природа например, в която е трябвало да се осигури виртуална разходка из горски пътеки и интерактивно презентиране на брега на резерват “Ропотамо”, представянето е било без виртуална реалност. Исторически български сгради също са били прожектирани върху бели стени без интерактивното съдържание. На щанда за българска музика пък не работели слушалките.

По неофициална информация самите организатори на изложението също са били изключително недоволни от нашето представяне и дори имало изпратена невербална протестна нота, че се уронва имиджът на изложението заради недостроени части на павилиона ни, продажба в кеш и други нарушения.

От консорциума многократно са били изисквани отчетни документи и информация за харченето на предоставените средства, но те не са предоставени. Министерството е извършвало няколко проверки на място в Дубай, както и вътрешни проверки.

Отчет така и не бил получен, тъй като кореспонденцията не вървяла, защото е подаден адрес на фирма, която не участва в консорциума и е била на гръцки гражданин, обясни Нинова.

Според документа, с който “24 часа” разполага, фирмата е “Техремонт” ЕООД, а справка в Търговския регистър показва, че неин управител е гъркът Йоаннис Гиофкос.

Едноличен собственик на капитала пък е друг участник в консорциума - “Проджект мениджър адвайзори”, който държи и най-голям дял от 50% в обединението. Собственичката му е Юлиана Щишкова.

Към момента фирмата има претенции да ѝ се изплатят въпросните 2 млн. лв. за “несвършената работа” по думуте на Нинова, отделно от вече платените авансово 4 млн. лв. Министърката обаче е спряла плащанията.

От документа става ясно още, че въпреки че консорциумът е декларирал, че няма да възлага дейности на трети страни, го е направил. В Министерството на икономиката е посочен адрес за кореспонденция, който се оказва, че е на “Техремонт”. В същото време управителят ѝ Гиофкос се занимавал с културната програма на българския павилион.

Корнелия Нинова заяви още, че един от свидетелите по казуса

вече е бил

заплашен

да оттегли показанията си.

“Той получи телефонно обаждане да си оттегли показанията. Искам да ви кажа - няма да стане така, това, което е започнало, ще се случи докрай. Няма да ни спрете. Спряла съм плащанията и една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им гаранцията от 50%, които са внесли, за остатъка от 50% ще се се водят дела", каза още Нинова пред депутатите.

Галина Райчева, директор на консорциума:

Държавата не ни съдейства, нямаше кой да вдигне трибагреника

Директорката на консорциума Галина Райчева призна, че проблем в комуникацията с Министерството на икономиката наистина има, но тя не била в изпълнителя.

“Писали сме многократно писма без отговор по повод събития, на които не са присъствали официални държавни делегации. За деня на България, който ни беше определен на 9 февруари, не дойде никой представител на държавата, нямаше кой да вдигне българския флаг”, каза Райчева.

Тя е назначена за директор на консорциума на 6 октомври м. г. което съвпада с откриването на изложението. По думите ѝ оттогава регулярно са предавани отчети, а в деня, в който Нинова прати сигнала до прокуратурата, изпълнителят е предал и голям отчет, придружен с доказателства и снимки за извършените дейности.

Съдействие “България Експо 2020” не получавали и от директора на българския павилион Димитър Димитров, който е и ръководител на българската служба по търговско-икономическите въпроси в Дубай. Неговото обяснение е, че не може да слага подписа си, без да има разрешение от икономическото министерство.

Освен това Димитров бил единственият човек, който има достъп до банковата сметка на павилиона ни в Дубай. От нея се плаща и на компаниите, изпратили стоката си на консигнация, което обаче не се случвало. За това също е писано до министерството, но без отговор. Затова се наложило да се вземат средства назаем от компаниите, участнички в консорциума. Именно “Техремонт” била една от фирмите, помогнали за разплащанията. Райчева призна, че фирмата е изпълнявала технически дейности на изложението ни, но не знаеше по какъв начин е било уредено участието на компанията, случило се, преди Райчева да встъпи в длъжност.

Офисът на “България Експо 2020” пък се намирал в същата сграда, където се помещава и “Техремонт”, затова този адрес е подаден към Министерството на икономиката.