Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Терзиев
Васил Терзиев

“Липсата на места в детските градини и яслите е един от най-упоритите проблеми на София. Нямаше да е такъв, ако по него с години наред се е работило системно не само с обещания, а и с реални действия и воля. Справянето с проблема с целодневната грижа за децата на София е ключов приоритет в този мандат. Липсата на места за целодневна грижа за децата е перманентен тормоз за цялото семейство. За съжаление, като много други системно нерешени проблеми, няма как да се справим с този с магическа пръчка. Затова и резултатите от първото класиране за яслите и детските градини днес не са такива, каквито ни се иска да бъдат”. Това написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев след първото класиране за ясли и детски градини. Около 9700 деца останаха без места след него. 

Той припомня, че до началото на учебната година ще има близо 3000 деца, които ще бъдат приети на различни класирания. До края на тази година ще осигурят и нови 1400 места в детските градини и яслите. Тоест, половината от тези 9700 деца, за които днес няма места, ще получат системна целодневна грижа, казва той. 

Предстои още много работа, но вече поставихме основите като тази година се ремонтират, изграждат и проектират 51 градини и ясли. От 1 април е в сила увеличението на възнагражденията на работещите в сектора на детското и медицинското здравеопазване с 30%, не само защото всеки заслужава достойно възнаграждение за труда си, а и за да започнем да привличаме нови кадри за новите детски градини и ясли, пише още той. 

 До края на юни ще се предложат промени в Наредбите за компенсиране на разходите за деца, които не са приети в яслени и градински групи. Съвместно с районните кметове идентифицираме проблемите и формулираме решения в полза на родителите, пише още той. 

След края на генералното класиране ще сформираме работна група с участие на заинтересованите страни, която да даде предложения до есента на 2024 г. за подобряване на Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Заедно с тази група ще обсъдим и изготвената от нашия екип пътна карта с идеи и решения. Ще си сътрудничим активно с всички общински съветници за общи действия в полза на децата, обяснява Терзиев. 

Ще работим в сътрудничество с други общини, които са изправени пред проблема с недостиг на места за ранна детска грижа и с Националното сдружение на общините в Република България за признаване на алтернативни форми на целодневна грижа и други мерки на национално ниво, които да подкрепят усилията на общините за гарантиране на ранна детска грижа с високо качество за всяко дете, пише още той.

 До края на 2024 г. ще се внесе в СОС актуална програма за строителство, базирана на модел за прогнозиране на нуждите от ясли и детски градини по райони с цел планиране на строителство на нови и разширение на съществуващи.

За осигуряване на терени за нови детски градини в кварталите, където такива липсват, ще фокусира усилия върху проектиране и одобряване на ПУП по реда на чл. 16 от ЗУТ за част от квартали Манастирски ливади - изток, Кръстова вада, Витоша ВЕЦ Симеоново и Студентски град.

Решенията на този тип системни проблеми на София са такива, които трябва да обединяват усилията на всички – институции, политици, експерти, неправителствени организации. Всички. Наш дълг е да осигурим отглеждането, образованието и развитието на децата ни. В това нямаме право да имаме различни цели, категоричен е той.