Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин запазва мълчание, като в същото време продължава да работи с пълен график.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Руският президент Владимир Путин запазва мълчание, като в същото време продължава да работи с пълен график. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пренастройването на отбранителните системи при една нова война ще струва на Русия и на Пакта милиони, ако не и милиарди долари

Повече от месец Владимир Путин запази мълчание за конфликта между Русия, НАТО и Украйна, докато всички останали международни лидери вече изказаха позициите си, а според източници на "168 часа" у нас вече е дошло предложение на НАТО за разполагане на военни части. Вместо руския президент говори неговият външен министър Сергей Лавров. Думите му се схващат като предпоследни и

всички очакваха отговора на лидера,

тъй като той може да даде окончателен отговор ще има ли война в Украйна. На 1 февруари Путин обвини САЩ, че се опитват да тласнат Русия към въоръжен конфликт за украйна, който Русия не желае и че Западът не е удовлетворил исканията на Русия за сферите на влияние в Източна Европа, но се надява, че диалогът ще продължи.

По Нова тв се изказа и посланикът на Москва в София. Докато в България няма натовски войски и бази, тя не е застрашена от страна на Русия, но подобно действие ще се смята за враждебно, заяви Елеонора Митрофанова.

Очевидно мълчанието на

Путин бе тактика,

той не беше в отпуск, коментира Си Ен Ен. И допълва, че през последните дни графикът му е бил пълен – участвал е в честванията за вдигане на обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, председателствал е Съвета по сигурност за обсъждане на нов документ за външната политика. Показва готовност и за двата варианта - сблъсък или дипломатическо решение.

Русия няма интерес от пряк военен конфликт, най-малкото защото икономически не може да издържи да го поддържа дълго време. Освен това ако до границите й се разположат значителни военни сили на НАТО, на Кремъл ще са му необходими милиони, дори може би милиарди долари, за да пренастрои отбранителната си система, пресмятат финансисти. При американски установки до Украйна

ракетите ще могат

да стигнат до Москва за минути,

а подготовката за отговор ще изисква нова техника и предислоциране на руските сили.

Колко вероятно е да се стигне до въоръжен конфликт?

Експертите не са категорични по въпроса.

"След отговора на САЩ и НАТО до Москва с план за деескалация чрез разговори и решения по ключови въпроси, контрол над въоръженията и прозрачност на ученията, от една страна, и от друга постоянно укрепващата боеспособност на Украйна и единност на НАТО, опасността от пряк въоръжен сблъсък намалява – заяви Велизар Шаламанов пред "168 часа". – Целта за възпрепятстване на пътя на Украйна към Европа и НАТО е много важна за Кремъл и е възможно да прибегне до други методи за дестабилизация."

На въпрос какви са те, експертът добави, че не е изключено, ако преговорите не доведат до разбирателство за връщане към основополагащия акт от 1997 г., вниманието на

Москва да се насочи към други райони – Сирия,

Босна и Херцеговина, Грузия или Молдова. Там, където има руски войски или много тесни отношения в сферата на отбраната в съседни страни като Сърбия. Това по думите на Шаламанов са потенциални точки на напрежение.

Според Елена Поптодорова опасността от въоръжен конфликт не е отпаднала, а признаците за такава готовност от страна на Владимир Путин са налице. "Русия прехвърля части и оръжие. На 10 февруари започва съвместното учение в Беларус, което не е оповестявано, нито планирано предварително. Показателно е, че ще свърши на 20 февруари заедно с олимпиадата в Пекин – смята Поптодорова. – Подготовката напомня пълна бойна готовност за мисия. Ще участват наземни, военноморски и военновъздушни сили. Човек не може да не се запита дали не е репетиция. Военни експерти твърдят, че

така частите се подготвят преди същински бойни действия.”

Защо точно този район на Украйна е проблем?

Донбас е най-богатата й част. Придобил е значение заради природните си ресурси. Разполага с богат въглищен басейн от 60 хиляди кв.км. 50 хиляди от тях са в границите на страната, а в съседната руска Ростовска област са разположени доста по-малко – едва 10 хиляди кв.км. Общите запаси се намират до дълбочина от 1800 метра и са около 55 милиарда тона.

В Източна Украйна има и 211 находища на нефт и природен газ срещу общо 157 в Западна и Южна. Добивът е малък – 4 млрд. тона годишно и 18 млрд. куб.м. Затова пък природният газ в Донецкия район е 8,5 трлн. куб.м, но е на голяма дълбочина – 4,5 км.

Около Донбас е съсредоточена индустрията, която осигурява работни места

и ръст на икономиката. Може би неслучайно точно в този ъгъл се появиха непризнатите от световната общност Донецка и Луганска република, чието управление е лоялно към Кремъл. В интервюто си пред Нова тв посланик Елеонора Митрофанова потвърди, че страната й ги снабдява с оръжие. Наблизо е и анексираният Кримски полуостров.

Всъщност Украйна се явява междинна част между богатата на залежи Русия и бедната в това отношение Европа. Москва не желае по никакъв начин Западът да придобие достъп до важни ресурси, както и е против разполагането на военни части и техника до границите й. Затова е и против влизането на Украйна в НАТО и не иска войски на Пакта в близост до границите си.

В момента НАТО има четири мултинационални батальона в Литва, Латвия и Полша на ротационен принцип. Възможно е 1-ва бронирана дивизия на САЩ, която е била в Германия, да бъде преместена отново в Европа.

През 1971 г. тя е била в Западна Германия, а след 2011 г. е върната във Форт Блис, Тексас. Русия ще възприеме като враждебен акт, ако тя бъде разположена на изток от Германия. Съставена е от 17 000 войници, за разлика от частите около украинската граница на Русия, които са над 100 хиляди.

Белият дом е създал списък с ответни действия на всеки ход на Москва

Могат да изпратят и оръжие извън това, което вече доставиха – хеликоптери, патрулни кораби, радари за противоминохвъргачки. САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на Алианса, допълват от НАТО.

8500 американски военни са в повишена бойна готовност, съобщиха от Пентагона. Те ще бъдат дислоцирани, в случай че трябва да бъдат подсилени и подпомогнати съюзниците от НАТО.

Шест самолета Ф-15 на ВВС на САЩ са пристигнали в Естония тази седмица, предаде "Политико". Сухопътни войски също се предвижда да се придвижат, но за това ще е необходимо време. Водят се преговори за споразумения за базиране в източноевропейски страни. Борис Джонсън изрази готовност страната му да изпрати оръжие в Прибалтийските държави.

От своя страна освен над 100-те хиляди военни по границата с Украйна, Русия е прехвърлила в Беларус зенитно-ракетна дивизия "Панцир-С" за участие в проверката на силите за реагиране на Минск.

Руски военни експерти говорят, че

Москва трябва да изпрати войски на свой ред в Латинска Америка

– Венецуела, Куба, Никарагуа.

"Русия разполага с интелигентни оръжия без ядрени бойни глави. Би било възможно в Куба да се дислоцира за постоянно дизелова подводница. Нейните ракети имат обхват на стрелба от 2,5 хиляди километра", твърди о.р. полк. Виктор Баранец пред сайта "ПолитРусия". Според него те лесно могат да долетят до Флорида. Източници на "Ню Йорк Таймс" съобщават, че Русия е готова да премести ядрено оръжие по-близо до САЩ. Авторите сравняват сценария с Карибската криза през 1962 г.

Информацията за предислоцирането на руски военни бази или техника в Латинска Америка не е потвърдена от официални представители. Но Министерството на външните работи заяви, че Русия може да проведе мероприятия по линията на военноморския флот, ако САЩ я провокират. Такива "мероприятия" включват и

разполагане на военни бази във Венецуела

Политологът Александър Перенджиев заяви пред сайта "Лента.ру", че още през 2015 г., когато руски войски влязоха в Сирия, Путин е заявил, че терористите трябва да се унищожават от далечно разстояние. По отношение на НАТО и американците работи същият принцип, добавя политологът. Би могло според него да се разположат не ракети, а пунктове за осигуряване на военноморския флот или военнокосмическите сили в Куба, Никарагуа и Венецуела. Самолетите може да останат на ремонт и изпълнение на бойни задачи. "И в същото време ще са в непосредствена близост до САЩ", добави Перенджиев.

Най-добрият сценарий е да не се стигне до горещ конфликт, а Русия и НАТО да се договорят за военните учения и за контрола над въоръжаването, смятат специалистите. Непрекъснато се появяват нови видове оръжия, които не са споменати в действащия пакт за ненападение и контрол над въоръжаването. При лошия вариант ще страдат всички страни.