Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев ще участва на срещата на министрите на отбраната на НАТО на 16 и 17 февруари.
Стефан Янев ще участва на срещата на министрите на отбраната на НАТО на 16 и 17 февруари.

У нас вече е дошло предложение на НАТО за разполагане на военни части, съобщават източници на "168 часа".

На 16 и 17 февруари предстои среща на военните министри на страните от НАТО, където ще се вземе решение в коя страна какви сили да бъдат разположени. Там ще участва и Стефан Янев. Преди това обаче Министерският съвет трябва да избистри нашето становище.

Много е вероятно в полученото предложение да става дума и за приемане на съюзнически войски. Премиерът Кирил Петков заяви, че ще подготвим батальон за бързо реагиране и той ще е под българско командване и с български военни, но дефицитите ще бъдат попълвани от НАТО. Това означава, че ако имаме недостиг на бойна техника, тук ще дойдат и офицерите и войниците, които оперират с нея, разясниха запознати.

"Дефицитите включват остаряла техника, ниска степен на оперативна съвместимост,

висока степен

на зависимост

от Русия,

недостатъчно комплекти и военнослужещи – обясни експертът Велизар Шаламанов пред "168 часа". – Наличието на плътен батальон по изискванията на НАТО е важно. Това е смисълът на предното разполагане.

Целта на батальон за усилване е да се демонстрира солидарност с големите страни от НАТО, внедряване на нови технологии и подходи за повишаване на подготовката на оперативната съвместимост и многонационалност. Ако е с рамкова нация България, домакинстваща нация България, няма как да се изпълнят основните цели на батальонните бойни групи за предно разполагане."

Освен това пактът не може да предложи усилване на българската армия. Може да излезе само с идея за дислоциране на съюзнически войски, коментираха запознати. Това кореспондира с плановете на US главнокомандващия за Европа ген. Тод Уолтърс в Румъния и

България да се разположат до 1500 войници от НАТО

"168 часа" зададе въпроси до Министерството на отбраната пристигнало ли е предложение от НАТО, което ще се обсъжда на срещата на министрите на отбраната на 16 и 17 февруари, и какво включва то за България, но до редакционното приключване на броя не получихме отговор.

Най-вероятно българският батальон ще е механизиран, съставен от сухопътни части и оборудван с танкове и/или БТР-и. Практически не би могло да е от специални сили, тъй като цялото им командване е с тази численост, обясняват експерти. Ако са зенитчици за работа с ракетно-зенитни установки, ще дойдат директно с техниката. Батальонът може да бъде разположен на едно място в страната, но може и да е разпръснат на различни локации.

Според правилата на пакта

финансирането се поема от страната, която предлага,

тоест в случая с батальона за бързо реагиране разходите ще бъдат за сметка на българския бюджет за 2022 г., който вече е готов, но предстои да бъде приет от Народното събрание. Ако се разположи контингент от съюзнически части, ще плаща щаб-квартирата в Брюксел или конкретната държава, която го изпраща, ако инициативата е нейна. Както Испания реши да ни предостави кораби, а Нидерландия – два изтребителя Ф-35, които ще дойдат през април.

Путин ли държи всички карти за решаване на конфликта, четете ТУК.