Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Игуменът на Троянския манастир Сионий показва чудотворната икона в обителта.   СНИМКА:ВАСИЛ ПЕТКОВ
Игуменът на Троянския манастир Сионий показва чудотворната икона в обителта. СНИМКА:ВАСИЛ ПЕТКОВ

Силата им е толкова голяма, че отблъскват военни атаки и пазят градове от чума и болести

Изображенията на малкия Исус и майка му също творят много чудеса. “Да не забравяме, че във всяка чудотворона икона на Света Богородица фигурира и образът на детето Исус - казва пред “168 часа” игуменът на Троянския манастир Величкия епископ дядо Сионий. - Ние разчитаме на нейната молитвена подкрепа и защита, но знаем, че Бог върши чудесата”, казва дядо Сионий.

Според него всепризнатите у нас чудотворни икони, с регистрирани многобройни случаи на изцеление, са няколко - Рилската, Бачковската, Роженската и Троянската.

"Напоследък много свидетелства се натрупаха и за Лопушанската", обяснява дядо Сионий.

За 4 години откакто е открито, изображението на Света Богородица и малкия Исус е помогнало на стотици хора

да се излекуват. Ако не напълно, то поне процесът вече е поел в положителна посока, казват посетителите в манастира.

За чудесата на Роженската икона е писано много пъти и те надлежно са регистрирани в книгата на манастира. Сред тях има спонтанни изцеления на място, включително правилно зарастване на счупени кости, забременяване дори когато медиците смятат, че това е невъзможно, и др.

Чудесата на иконата Троеручица в Троянския манастир са широко известни и в обителта надлежно ги записват.

От 1600 г. насам непрекъснато има свидетелства, че тя изцелява дори нелечимо болни. Има много случаи, когато дори неми започват да говорят, а инвалиди да прохождат.

Интересното е, че по турско робство са регистрирани много случаи, когато дори мюсюлманите свидетелстват за чудесата, сътворени от образа на Божията майка и Исус. След 1837 година славата й се разнесла из цялата страна, тъй като

спасила

населението от тежко земетресение и чумна епидемия.

Иконата на Света Богородица и Исус в Рилския манастир също е известна с многобройните си чудеса. За разлика от останалите около образите им има 32 кутийки с мощи на светци, а самата икона е наречена "Одигитрия". Била дарена на Рилската обител от сестрата на Иван Шишман, която трябвало да се омъжи за султан Мурад I. Едно от най-големите чудеса на иконата е, че спасява населението от

няколко чумни епидемии

Монасите с денонощни молебени посещавали домовете с иконата и така всички оцелели. В книгата на манастира всеки може да прочете многобройните изцеления, станали в обителта.

Подобна е ситуацията и с Бачковската чудотворна икона. В манастира подробно регистрират чудесата, които стават след молби към Света Богородица и малкия Исус. Сред тях са многобройни свидетелства за необяснимо отпадане на тежки диагнози и безброй случаи на забременявания.

Всепризната в цял свят с чудотворството си е иконата, която стои пред гроба на Божията майка в Йерусалим. За последно 71-годишната Ваня Методиева свидетелства пред "168 часа" преди дни. Жената си изрязала иконата от вестник, но толкова я обикнала, че си я поставила в рамка. Тези дни внучето се разболяло и една нощ тя влязла в дълбока молитва пред иконата.

Сторило се, че Божията майка започнала да говори и да я успокоява, че тя ще има грижата за детето. Възрастната жена се разплакала заради силната Божия благодат и заспала спокойна. На другия ден внучето било здраво. Пред същата икона дядо Евсевий измоли и спасяването на българските медици в Либия и малко след това те бяха освободени.

В Русия също има много чудотворни икони. Всепризнатите са Владимировската, Казанската, Тихвинската и "Радост".

За Владимировската икона се смята, че е дело на апостол Лука или поне нейно ранно копие. Апостолът е

единственият, рисувал Божията майка от натура

Вероятно затова Владимировската икона е може би най-голямата светиня в Русия. Смята се, че спасява Русия от нахлуването на монголския вожд Тамерлан. Той сънувал Божията майка и на другия ден казал: "Тя е руски ходатай, майката на християнския Бог. Силата е огромна..."

Регистрираните чудеса пред нея са многобройни - има дори случаи, когато слепи започват да виждат, а хора с психически заболявания се изцеляват.

Казанската икона на Божията майка и Исус е известна с факта, че спасява войниците и населението в обсадения Ленинград. Православните и до днес са убедени, че нацистката атака е отблъсната благодарение на нея.

Сред чудесата има регистрирани случаи на лечение на алкохолизъм, наркомания, слепота и тежки психически заболявания.

Тихвинската Божия майка също е прочута с многобройните регистрирани случаи, когато помага на болни деца да оздравеят. Има свидетелства, които граничат с научната фантастика. Примерно

парализирано момче,

което прохожда още докато се моли. Стотици са случаите, когато жени, отчаяни от лекарите, че няма да имат деца, забременяват. Пред иконата получават изцеление и много възрастни, които страдат от склероза и нарушения в паметта.

Друга руска икона, прочута с чудодейните си изцеления още от древността, е "Радост за всички, които скърбят".

Как сестрата на московския патриарх е изцелена от Божията майка, четете в хартиеното издание. 

Владимировската икона пази Русия от нашествия и епидемии.
Владимировската икона пази Русия от нашествия и епидемии.
Тихвинската икона е украсена със злато и скъпоценни камъни заради многобройните изцеления.
Тихвинската икона е украсена със злато и скъпоценни камъни заради многобройните изцеления.
"Радост за всички скърбящи" е прочута с многобройните си изцеления.
"Радост за всички скърбящи" е прочута с многобройните си изцеления.
Йерусалимската Божия майка твори чудеса до гроба на Света Богородица.
Йерусалимската Божия майка твори чудеса до гроба на Света Богородица.
Иконата на Света Богородица в Роженския манастир изцелява и дарява с деца.
Иконата на Света Богородица в Роженския манастир изцелява и дарява с деца.
Стотици семейства измолват чрез Божията майка , изрисувана на Бачковската чудотворна икона, деца.
Стотици семейства измолват чрез Божията майка , изрисувана на Бачковската чудотворна икона, деца.