Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шотландецът загуби пет финала в Мелбърн, но сега изглежда пределно мотивиран и подготвен да се пребори с прокобата.

До миналата година дойдеше ли време за турнир от Големия шлем, феновете на тениса моментално прегряваха от посещения личните интернет страници на Роджър Федерер, Новак Джокович и, разбира се, Рафа Надал.

Тримата великани по традиция събираха най-големия интерес върху себе си, тъй като от тях се очакваше да направят и най-зрелищните мачове по пътя към финала.

Е, сега светата троица с неохота трябва да се съобразява със сър Анди Мъри. Благородническата титла беше присъдена на шотландския тенисист в края на миналата година, след като той направо отвя конкуренцията в световния тенис и свали от трона Новак Джокович. Мъри спечели рекордните девет титли, включително три от сериите "Мастърс", триумфира за втори път на "Уимбълдън" и взе трофея на финалите на АТП в Лондон. Мъри също така стана за втори път поред олимпийски шампион Рио де Жанейро. Нямаше как да не му боднат едно сър пред името, въпреки че той призова всички фенове: "Наричайте ме просто Анди."

Ето че още на прага на новата 2017 г. сър Анди е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата, а драматичната му битка с древно проклятие го изстреля във фокуса на медиите за сметка на Джокович, Надал и маестро Федерер. По-голямата част от специалистите са убедени, че Мъри има най-голям шанс за титлата на "Аустрелиън оупън", тъй като е най-добре подготвен физически и тактически в сравнение с останалите тенисисти от топ 10. Остава само шотландецът да се изправи срещу проклятието в Мелбърн, което му прати загуби в пет изиграни финала! Може ли средностатистическият фен да си представи какво е усещането да загубиш пет финала на един и същи турнир?

Джокович влезе в ролята на черна котка в четири от решителните срещи, а през 2010 г. Мъри беше спрян от Федерер. И ето че сега сър Анди идва в Мелбърн от позицията на номер 1 в ранглистата и с реномето на абсолютна машина за победи, в каквато се беше превърнал в края на 2016 г.

В същото време тенис легендата Матс Виландер пожела да акцентира и върху завръщането в турнира на Роджър Федерер, който не беше играл в официални мачове от юли 2016 г.

"Завръщането на Роджър със сигурност ще донесе много емоции на хилядите по трибуните в Мелбърн и милионите пред екрана. Швейцарецът би трябвало да е вдъхновение за всеки един от по-младите си колеги. На тази възраст той играе повече от любов към тениса, отколкото в преследване на нови титли и по-предно класиране в ранглистата", категоричен бе бившият номер 1 в света. Матс Виландер не пропусна да похвали и представянето на Григор Димитров, въпреки че не го сложи сред фаворитите за спечелването на "Аустрелиън оупън". Там обаче е Милош Раонич. Най-големият враг на канадеца ще бъде огромното напрежение.

“Той сякаш има нарисувана мишена на гърба си и всеки се цели в него, за да го свали от престижното място, на което е в момента”, категоричен е коментаторът на “Евроспорт” Йордан Божинов.

За специалистите интерес представлява и представянето на Ник Кириос. Лошото момче на световния тенис със сигурност ще бъде изкушено да покаже част от богатия си арсенал с гаменски изцепки пред родна публика. На старта поставеният под номер 14 беше абсолютно категоричен срещу непретенциозен съперник, но тепърва го очакват по-трудни препятствия.

Точно на този турнир обаче сметките често се правят без кръчмаря. Наричат го “Веселия шлем” заради традицията точно на него да се случват големите изненади. Причината за тях е, че се провежда в самото начало на годината и топтенисистите все още не са навлезли в ритъм, а и европейците трудно превключват от тежка зима на палещата жега, която вече ги приветства в Мелбърн.

Доказателство беше сензационната загуба на новак Джокович още във втория кръг на турнира, въпреки че сърбинът се готвеше да стигне до финала и дори да вземе турнира.