Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Физически лица и цели банки, разследвани за пране на пари от престъпна и терористична дейност, се оказаха сред най-големите кредитори на фалиралата КТБ.
Между тях са тъстът на Евелин Банев-Брендо с над 1,7 милиона лева, кипърска офшорка с неясен собственик, но и една от най-големите финансови институции в Германия. Само преди 5 месеца Комерцбанк бе принудена за изплати обезщетение от 1,5 милиарда долара за липса на контрол при пране на пари. Чуждата банка е първа в списъка с кредитори, които очакват парите си от КТБ. Институцията фигурира с искане за получаване на 12 милиона лева.
Клонът на Комерцбанк в САЩ се е съгласил и да уволни някои от своите служители заради измами, твърди в. "Ню Йорк таймс" в публикация от 12 март тази година. Според автора - Бен Протес, това е удар срещу гигантската банка, обвинена в пране на пари през американската финансова система.
В един от случаите германската банка е обработила стотици милиони долари на ирански фирми от черния списък на САЩ. Те са минали през американската финансова система чрез клона в Ню Йорк.
Прокурорите също обвиниха Комерцбанк, че е позволила на служители от японския производител на медицински изделия и фотоапарати “Олимпус корпорейшън” да правят огромни счетоводни измами.
С банката са се занимавали 8 структури в САЩ, включително и Федералното бюро за разследване, пише "Ню Йорк таймс".
"Финансовите институции трябва да внимават какъв знак е това: банките, които оперират в САЩ, трябва да се съобразяват с нашите закони. Тези, които пренебрегват предупрежденията, ще плащат висока цена", заяви Лесли Колдуел, шеф на криминалното направление в Департамента по правосъдие, който е прокурор по криминалната част на случая в САЩ.
Американските власти и Комерцбанк са се договорили и са подписали споразумение, в което финансовата институция не възразява срещу наказанията. Затова случаят не е отнесен в съда.

Колко пари чака тъстът на Брендо и кои други интересни хора и фирми са на опашката, четете в новия брой на в. "168 часа".