Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
  • Спортният журналист се превърна в герой на социалните мрежи, който дарява надежда на всички, като помага финансово и морално на десетки в трудно положение
  • Започва с лични средства, но последователите му настояват да се включат в каузата му и той да бъде посланикът на благородните хора

На кръстовището на ул. "Княз Александър Батенберг" и ул. "Съборна" седи възрастна жена, облечена скромно и загърната с лек черен шал, която дискретно изтрива сълзите си с кърпичка, а в краката ѝ се търкалят шепа монети.

"Защо сте разстроена?" - пита я висок и тъмнокос мъж с футболна топка в ръце. Тя споделя, че има болен син, за когото се грижи и се бори от 10 години да оцелее, а отделно работи, като чисти входове и апартаменти. Той казва на жената, че иска да ѝ направи подарък. Изчезва и след малко се връща с нова дамска блуза и палто, красиво цвете, защото е 8 март, и 200 лева, с които да си помогне за нейния син. Тя е толкова трогната, че изважда от джоба си едно камъче и го подарява на непознатия си благодетел, за да го пази и да му носи късмет. И в този момент неговите очи се насълзяват, макар той винаги да удържа емоциите си в такива моменти.

Над милион гледания, хиляди харесвания, стотици коментари и още много сълзи в социалните мрежи провокира това видео на Владислав Радославов - поредното, което не оставя никого безразличен.

Спортният репортер и водещ на Bulgaria ON AIR в последните няколко месеца се превърна в супергероя на социалните мрежи. Той е рицарят с футболната топка, който обръща фокуса към куп невидими съдби и нелеки житейски истории на десетки в трудно положение. Сред тях има професори, бивши преподаватели, хора на изкуството, трудещи се и борещи се с повратностите на живота личности. Предлага им разбиране, морална подкрепа, финансова помощ и заразява както тях, така и своите последователи с надежда, че доброто съществува и спасение дебне отвсякъде.

Това е жената, която също подари нещо за късмет на Влади и успя да го разплаче пред камерата.
Това е жената, която също подари нещо за късмет на Влади и успя да го разплаче пред камерата.

Първоначално Влади сам подпомага с лични средства и внимание нуждаещите се, но през последните месеци с онлайн рубриката си "Точно с Влади" развълнува толкова много хора, че те настояват да го подкрепят финансово във вдъхновяващото му дело. Така той се превръща и в пратеник на благородните хора (както винаги подчертава във видеата си) по улиците. И никой не подлага под съмнение безкористните му намерения, защото се вижда колко щедро и искрено той изпълнява мисията си, а счетоводството се води буквално пред очите на всички в мрежата.

А дотук Влади стига, следвайки сърцето си... и топката.

"Топката се е превърнала в пазител на моите тайни, винаги е навсякъде с мен по целия ми път до момента - разказва пред "24 часа-168 истории" Радославов, който от дете се отдава на спорта. - Футболът ми даде адски много. Осигурил ми е най-важните неща след възпитанието на моите родители.

Много често гледам на живота именно през призмата на спорта. Волята, дисциплината, изграждането на характер - това са незаменими ценности."

Налага се Влади да прекрати футболната си кариера, тъй като, когато е на проби за един отбор и трябва да подпише договор, след обстойни прегледи се оказва, че има сърдечен проблем.

"Няма никаква опасност за нормалния ми начин на живот, но не трябва да съм професионален спортист, защото натоварването е много по-голямо и има риск - обяснява спортният журналист. - Доста лекари ме посъветваха, че е по-добре да си водя активен начин на живот, да си спортувам, но да избера друга кариера. А най-важното нещо е здравето. Така се насочих към медийната среда".

Любопитното е, че в телевизията Радославов стартира като оператор, но изявата зад камерата не му е достатъчна.

Спортният журналист винаги намира точните думи, за да предизвика усмивките на хората.
Спортният журналист винаги намира точните думи, за да предизвика усмивките на хората.

"Когато завърших училище и разбрах, че спирам с футбола, исках да правя нещо динамично, което да усетя като нещо мое - разказва Влади. - Винаги ме е водело сърцето във всичко, което правя. И смятам, че всичко трябва да се прави от сърце. Тогава имах и все още имам много познати оператори и около тях се загледах в професията. Виждах как се създава атмосфера и започнах да се интересувам все повече и повече. Стана ми интересно. След това завърших "Кино и телевизия" в Нов български университет и първоначално започнах да снимам най-различни спортни събития. След това започнах работа в Bulgaria ON AIR първо като ефирен оператор, а след това и като външен оператор. Продължих в тази посока доста дълго време, сега дори продължавам като частен оператор и отделно съм спортен журналист в телевизията. Това стана, когато в един прекрасен момент се освободи позиция. Казах на колегата Александър Рангелов, с когото работя, че бих се пробвал, да ме тестват. Ако ставам - ставам. Всичко мина добре, харесаха ме много и така започнах да навлизам в професията и в работата пред камерата. С помощта на Рангелов много бързо надградих, за мен той е един от спортните топжурналисти у нас. На мнение съм, че повечето занаяти се крадат и аз това направих. Беше ми много интересно, защото се чувствах в свои води. Всичко се случи естествено."

От само себе си Влади овладява и силата на социалните мрежи, които може да са терен както за големи поражения, така и за големи подвизи.

"На мнение съм, че социалните мрежи са място, на което може да изразяваме себе си, а аз съм много честен човек и държа много на искреността и на истинското.

В моите социални мрежи винаги съм публикувал това, което съм. А аз винаги съм обичал да помагам. Това ме е карало да се чувствам добре. Като дете не съм го осъзнавал, но съм изпитвал прекрасна емоция, когато подавам ръка на приятели. С времето, когато започнах да си изкарвам сам прехраната, започнах да помагам с лични средства на нуждаещи се. Също така обичам да съм сред хора, да се интересувам от историите им, аз да им разказвам истории. Всички тези неща се обединиха и се получи "Точно с Влади"."

Радославов обича да е сред хората и да се интересува от историите им.
Радославов обича да е сред хората и да се интересува от историите им.

Отначало Радославов предизвиква различни минувачи с професионални трикове с топката, но постепенно фокусът му се измества към благотворителните жестове.

"Този преход беше напълно спонтанен. Когато си подавах топката с хората за игра, като след това им давах награди, основната ми идея беше да ги поощря, да има забавен елемент, но по-важно ми беше разговорът с тях. Заедно да се усмихнем, да си споделим кой каквото иска. Винаги беше сантиментален момент, когато срещна някой, който обаче има нужда не само от разговор, а от друг вид подкрепа. И се насочвах точно към този човек. Това ставаше все по-често. Започнах да помагам сам финансово на тези хора. С всяко следващо видео получавах все повече съобщения от последователи, че виждат, че правя всичко с много чиста душа, и с радост биха се включили в инициативата финансово. Първоначално ми беше неудобно да съобщя, че всеки, който желае да помогне, може да го направи, но хората не спираха да ми пишат с такива намерения.

Това ме мотивира и си казах, че ще пусна такова съобщение и линкове, чрез които всеки би могъл с каквото може и иска да се включи. И днес много благородни хора участват с мен заедно в тази благотворителна кауза, а така заедно помагаме на далеч повече хора. Доста често дори ме питат къде са героите от моите видеа и как могат да бъдат намерени, за да им се помогне допълнително и да им се осигури необходимото - покрив, работа или друго."

Радославов досега няма нито един подозрителен критик, който да се усъмни в чистите му намерения, защото той щедро раздава лични средства далеч преди и други да пожелаят да го прави от тяхно име.

"Не се притеснявам от критики, защото по никакъв начин не бих злоупотребил с доверието на никого. За мен това, което се случва, е адски голямо, щастлив съм и в същото време усещам отговорността и тежестта върху плещите си. Хората разчитат на мен, че чрез мен те ще помогнат на други, и не бих ги подвел."

Самият той има усет към фалшивите истории на улицата и винаги знае дали някой му казва истината. Освен всичко Влади уважава личното пространство на своите герои и ако някой от тях не желае да се споделя съответното видео, той винаги се съобразява с това. Винаги се старае да не обиди някого и да не накърни нечие достойнство, защото особено възрастните хора са много чувствителни. Всички човешки истории го докосват и остават в него, но той се събира и се старае никога да не му личи вълнението пред хората, докато екипът му въобще не може да сдържи сълзите си.

"Внимавам да не се натъжа, колкото и да ме заболи, защото искам да им дам по-скоро сила, отколкото състрадание. Не искам допълнително да ги потисна и да засегна достойнството им. После много често след това си пускам видеата вкъщи и си поплаквам, но сам. Често дори сънувам тези хора след това. Но това остава само за мен. Не бива да забравяме, че никой не е застрахован в този живот, всички сме равни и на всеки може да се случи да изпадне в беда."

Радославов въобще не очаква популярността, с която се сдобива. Никога не е преследвал такава цел. Влади е добрият пример, че социалните мрежи с всичките им плюсове и минуси могат да имат много положителен ефект върху обществото.

"Няма защо да сме изкуствени, да носим маски и да крием истинските си същности. Социалните мрежи дават възможността за обединение - ръка за ръка и с всичките си различия да сме по-силни заедно и да правим добро."