Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов троши телевизор с брадва, след като БНТ спира “Хъшове”.
Слави Трифонов троши телевизор с брадва, след като БНТ спира “Хъшове”.

Водещият четири пъти свалян от ефира от 1994 г. насам - два пъти от БНТ, после и от Би Ти Ви

В последното предаване на “Шоуто на Слави” обявих, че с моя екип ще правим телевизионен проект. И тъй като това не е достатъчно, обявих, че ще реализирам и политически проект.

Оттогава до днес чета всякакви неща за себе си и за това какво ще правя. Чух и всевъзможни сценарии за бъдещето си. А това е прекрасно. Защото провокирам свободата на словото.

С този пост във фейсбук от 19 август 2019 г. Слави Трифонов

слага началото

на своите

политически

изяви в

социалната мрежа

Три седмици преди това - на 31 юли, е последното издание на “Шоуто на Слави”, когато той обявява, че ще създаде партия “Няма такава държава”.

Така че, социолози, политолози, всичколози, вие си пишете, говорете, мислете, пък аз ще направя това, което съм казал на 31 юли. Ще направя това, което ми позволяват законът и моралът. Пожелавам успех и на вас, и на себе си, допълва поста си Трифонов и с тези думи предпоставя характерното си днес отношение към политици и анализатори.

Едно не може да се отрече на тв водещия, превърнал се в най-обсъждания в момента партиен лидер - винаги е бил последователен в действията си.

Така на 5 октомври 2019 г. той учредява партията си “Няма такава държава” - име, заимствано от един от албумите на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд”.

И както всеки път, когато посегне към политиката, администрацията намира начин да го удари през ръцете, така и преди 2 години съдът не позволява да съществува партия с това име, използвала в символа си знамето на България.

Нови документи, ново учредително събрание и на 16 февруари 2020 г. се появява същата партия, но с ново име - “Има такъв народ”.

Ако и нея не признаят, ще учредим трета. Ние не бързаме, време до изборите има. Даже ни правят услуга, защото популярността на партията расте, без да е нужна каквато и да е реклама, казва тогава човек от екипа сценаристи на Трифонов.

Още първият опит с “Няма такава държава” се самоопределя като “политически продукт”, възникнал вследствие на референдума през 2016 г. и потъпкването на резултатите от страна на депутатите.

Този референдум обаче има и друго следствие, което е от особено важно значение за политическата кариера на тв водещия. Предстоящ разговор за него в “Шоуто на Слави” е причината Би Ти Ви да свали предаването от екрана за първи път от старта му (преди 16 години и половина).

Кратък преглед на дългата кариера на Слави и в телевизията, и в политиката показва, че подобно силово действие - дали от Би Ти Ви, а преди това и от БНТ, бързо води до партийно сдружаване.

Така Слави сам създава своеобразна традиция - всеки път, когато го спрат от малкия екран, у него се поражда желание да влезе в парламента. И това също е едно от доказателствата за неговата последователност.

Четирите

спирания на Слави

На 27 март 2017 г. - 16 години и половина след старта на “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви, телевизията за първи път спира готов епизод на предаването. Прави го “заради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание”.

Ден по-късно Слави Трифонов разказва на пресконференция какво има в забранения епизод - диктор чете писмото, което тв водещият разпространява преди това до всички медии. В него настоява новоизбраният парламент да започне да работи по референдума, организиран от Трифонов, на който близо 2 милиона и половина души гласуваха за мажоритарен избор. В противен случай тв водещият твърди, че ще потърси гражданските си права пред Народното събрание.

След писмото звучи химнът, изпят от хиляди българи в Лондон на последния концерт на Слави и “Ку-ку бенд” там. Така патриотичната тематика приключва и водещият обявява актьорската вечер.

Какви по-силни предавания сме правили и са били излъчвани, защо спряха това, не знаем, казва тогава човек от екипа на Слави пред “24 часа”.

Минава по-малко от месец и на 18 април епизод от шоуто отново е забранен. Този път заради участието на журналиста Васил Иванов от Нова тв, който изнася подслушани от него разговори между него и част от ръководството на медията, в която работи.

Забраните изненадват екипа на шоуто само с факта, че се случват в частна телевизия. Иначе той е натрупал горчив опит със свалянето от екран още от държавната БНТ.

Първият път е

в студентското

предаване

“Ку-ку” през 1994 г.

То е спряно на 16 октомври от Хачо Бояджиев, тогава генерален директор на БНТ. По това време обаче “Ку-ку” отдавна не е просто телевизионно шоу. Неговите създатели списват вестник със същото име, издават касети, гастролират с концерти из страната, въртят верига магЪзини, пускат дори фирмени вафли и цигари.

След скандала с телевизията обаче всичко това не им е достатъчно и те залагат на изборите. На 7 ноември 1994 г. - съвсем умишлено избрана дата, Народно движение “Ку-ку” е регистрирано по Закона за политическите партии и подава документи в ЦИК. Негови лица стават експродуцентът Петър Курумбашев, идейният бос Любен Дилов-син и бившият новинар Камен Воденичаров. Досущ като партийните централи и “Ку-ку” реди листи, а в тях са Слави Трифонов - първи в листата за Плевен, и Зуека.

Според Дилов по онова време е почти сигурно, че двамата влизат в парламента.

Зуека и Слави на концерт на "Хъшове"
Зуека и Слави на концерт на "Хъшове"

Те (Слави и Зуека - б.р.) първо ще оправят точно тия две неща, които засягат нашия бизнес: данъчни облекчения за фирмите, подпомагащи националната култура, и премахване на данъка добавена стойност върху българската книга, медиите и рекламите в тях. След което Зуека и Слави просто трябва да се дръпнат, ама веднага и да пуснат след себе си някакви смислени хора, които да не одрискат тия места, които сме заели. Хора, които могат да го правят, разбират го - икономисти разни, банкери, казва Дилов в интервю в началото на ноември преди регистрацията на движението.

Впрочем същата стратегия за “дръпване” от парламента е приложена и сега с тази разлика, че Трифонов изобщо не се кандидатира за 46-ото народно събрание, след като 2 месеца беше депутат в 45-ото.

Преди 17 години обаче всички тези идеи угасват като недостижим блян, тъй като НД “Ку-ку” изобщо не е допуснато до изборите. Дали нарочно, или случайно, публикуването на регистрацията му в “Държавен вестник” се забавя, крайният срок за приемане на документи в ЦИК е изтърван и Върховният съд отхвърля движението от участието му в изборите.

То дори е “изчегъртано” от регистрите на политическите партии няколко месеца след това - през май 1995 г., с решение на Върховния съд. Делото е по искане на главния прокурор Иван Татарчев, според когото движението било регистрирано с процесуални нарушения. Съдиите приемат изводите му, че “Ку-ку” няма характерните черти на политическите партии, макар че признават, че още липсва легална дефиниция на понятието “партия”.

А защо “Ку-ку”

е свалено от

малкия екран?

Слави разговаря с Хачо Бояджиев.
Слави разговаря с Хачо Бояджиев.

Ето какво си спомня след време покойният днес Хачо Бояджиев: На 14 октомври 1994 г. като генерален директор спрях “Ку-ку”. След това ги извиках да им кажа защо. Казах им: “Това ви е най-доброто предаване, но имате две основни грешки, които са недопустими. Понеже аз съм генерален директор, не мога да допусна това.” Те играеха ролята на правнуци на “Мултигруп” и на “Трон” и предаването се казваше “Мултитрон”.

Жоро Торнев режисира и както си разговарят Камен и Слави, изведнъж на екрана виждаме кадър от “Панорама” с Илия Павлов, а в ръцете му чрез фокус (монтаж) поставили пистолет. После дадоха Краси Стойчев, пак в кадър от “Панорама”, в ръцете му сложили банкноти. Това е абсолютно забранено, когато се прави сатира. Казах: “Ето, за това ви спирам. А сега мислете и направете проект за ново предаване”.

След два месеца дойдоха с проект на “Каналето” от “ТриВоДи” - Трифонов, Воденичаров, Дилов (продуцентската компания на тримата - б.р.). Казах: “Това ви е договорът. Пускам ви на праймтайм. Вижте неустойката.” Тя беше един долар. Когато ми писнат, им давам един долар и те си отиват. Дадох им 7 минути рекламно време по 7200 долара. От които 60% взимаше телевизията, независимо дали те намират рекламата, или маркетингът е на БНТ. Тогава

тръгнаха

големите

им концерти

из страната и те

станаха богати

Единствено съвестността изчезна в “Шоуто на Слави”.

Когато тръгна “Каналето”, Слави Трифонов вече играеше ролята на Жорж Ганчев и на Жан Виденов. Актьорските игри бяха съвсем друго като сатира. Защото при истинските образи героите, които са показани на екран, могат да осъдят телевизията за безумни пари. Това беше причината да спра Слави. Бяха момченца, но разбраха.

Така през есента на 1994 година предаването “Ку-ку” е спряно едностранно от БНТ, като договорът му с продуцента КИД ЕООД е прекъснат. Дотогава често са падали отделни предавания, но за пръв път частното предаване е с прекъснат договор. Поводът е точно това подготвено, но неизлъчено издание на “Ку-ку”, което представя България като разделена между две суперфирми - “Мултигруп” и “Трон”. В него обект на сатирична интерпретация са шефовете на фирмите - Илия Павлов и Красимир Стойчев, и техните връзки с политиката. Според екипа на предаването по онова време спирането на шоуто от страна на БНТ няма никакво правно основание и попада в раздела политически натиск върху медиите.

Вторият път,

когато

цензура удря

Слави Трифонов,

е след края на “Каналето” и раздялата на Камен Воденичаров и Слави Трифонов и появата на новото предаване “Хъшове”.

Премиерата на “Каналето” е на 1 април 1995 г. - това е новият проект, който екипът на “Ку-ку” представя на Хачо Бояджиев. Продуцент на предаването е “Камен Во” ЕООД - собственост на Камен Воденичаров, който е част от основното ядро в екипа. В него влизат още Любен Дилов-син и Слави Трифонов. Сценаристите са Ивайло Вълчев, Иван Ангелов, Тошко Йорданов, Николай Русакиев (впоследствие се оттегля и става част от продуцентската компания “Телеман” (“Горещо” по Нова тв, днес прави “Ничия земя” - б.а.).

По-късно към сценаристите се присъединява и Росен Петров. Вече го познават като автор, защото пише сценария на “Мултитрон”-изданието на “Ку-ку”. При раздялата на екипа на студентското предаване той остава с Петър Курумбашев, после следва етап, в който завежда “Връзки с обществеността” на Нова телевизия. Тръгва си окончателно от екипа на Слави Трифонов през 2008 г., след като години наред двамата работят в безупречен тандем в “Шоуто на Слави”.

Трифонов и Росен Петров с черни очила и черни кожени якета по времето, когато сценаристът беше част от екипа на тв водещия
Трифонов и Росен Петров с черни очила и черни кожени якета по времето, когато сценаристът беше част от екипа на тв водещия

Петров напуска и сдружението с нестопанска цел “Мила Родино”, на което е председател. То е създадено година преди това, за да осъществи идеята за голям паметник на хан Аспарух в София и да се занимава с благотворителна дейност. Сценаристът го основава заедно със Слави Трифонов, Евгени Димитров – Маестрото, хаджи Тошко Йорданов и Ася Йорданова.

Росен Петров става част от екипа на Евтим Милошев и Любо Нейков в “Дрийм тийм” и е водещ на “Нека говорят” по Би Ти Ви. Напуска и това предаване с публичен скандал в ефира, след което става депутат в 43-ото НС. За 44-о народно събрание изобщо не е кандидатствал.

Преди да се стигне до “Хъшове”, има

още едно знаково

тв предаване -

“Пътнико виден,

пътнико оff”,

излъчено на 17 ноември 1996 г. по БНТ.

Няколко месеца преди това - през лятото, е създаден и албумът “Хъшове”, чиито песни звучат като революционни химни през януарските събития следващата година. Например “Тайсън” (“Седем, осем и ще си паднала”), замислена като пародия на кючек, внезапно започва да звучи бунтарски, когато за пръв път е изпята от ромски митинг пред сградата на БСП в Лом. По-късно тази песен се прехвърля и в Сърбия, където преведена я пеят на митингите срещу Милошевич в Белград.

Слави на концерт - свири и пее.
Слави на концерт - свири и пее.

За да се стигне до предаването на 17 ноември, след като “Каналето” е било спряно за няколко месеца, Слави Трифонов дава почти непрекъснато обещания към всевъзможни крила в БСП и така издейства връщането на екрана, разказват хора от екипа. Затова пък искат да произведат толкова ярко шоу, че евентуалното му спиране след това да бъде възприето от обществото като недвусмислена цензура.

След предаването на 17 ноември месец по-късно - на 18 декември, в Пловдив е първата ярка антиправителствена публична проява - факелно шествие срещу управлението на Жан Виденов!

Кабинетът пада

през януари,

година по-късно

пада и “Хъшове”

На 8 февруари 1998 г. след излъчването на пилотното предаване “Хъшове” по БНТ националната медия сваля шоуто от екран. Когато го подготвяли, Слави и екипът му били наясно, че една остра политическа сатира ще бъде посрещната на нож от новото ръководство на БНТ и от новото правителство на Иван Костов. Въпреки това решават продуцентът “ТриВоДи” ООД (фирмата на Дилов и Трифонов) да приеме за рекламодател “Овергаз”. Правителството вече е разпознало фирмата за яростен свой противник поради отказа ѝ да се поддаде на политическия натиск и да продаде на безценица дела си в смесеното българо-руско дружество “Топенерджи”, което е един от най-големите доставчици на природен газ за производствени нужди в България. Този период е известен и като “Газовата война”, която е подхваната от тогавашния министър-председател Иван Костов срещу “Газпром” и “Мултигруп”.

Единственото издание на “Хъшове” е повече от скандално. Излъчен е монтаж, в който премиерът Костов краде часовника на Хелмут Кол, и видеоскеч, в който Надежда Михайлова “танцува с кол”. Един от членовете на СЕМ - Димитър Коруджиев, дори определя Слави Трифонов като “сатана”.

Нещо повече, предаването не само е изгонено от БНТ, но никой друг не иска да го приеме. Театър “Сълза и смях” първо се съгласява и подписва договор с продуцента да се прави в залата му, но идва нов шеф - Бойко Богданов, и го спира. Преди това предаването върви от клуб-дискотека “Империал”, но е изпъдено от там. Плевенският театър също не го иска, както и софийският театър “Зад канала”. Отказват го и няколко читалища в столични квартали.

Тогава “Хъшове” е приютено в мазето на хотел “България” и се излъчва по Тв7 по кабел в понеделник. На следващия ден го пускат и други кабеларки.

В. “24 часа”

също подкрепя

предаването и

кани негов

екип да списва

по 2 страници

“Хъшове”,

които се публикуват всяка събота във вестника.

Цяла година обаче има натиск върху всеки рекламодател, осмелил се да пусне реклама в предаването.

След време авторите на шоуто ще опишат част от историята си така: И “Ку-ку”, и “Каналето”, и “Хъшове” не си позволяваха да лъжат. И то не от любов към честността, а поради простата причина, че в шоубизнеса всичко се крепи върху доверието на аудиторията. Веднъж излъгани, зрителите престават да гледат, пада рейтингът, падат рекламите, няма приходи, които да се реинвестират в нов продукт на шоубизнеса. Тази простичка верига на взаимносвързаности в крайна сметка донесе много повече вярност към линията на антиконформизма в “Ку-ку” - “Каналето” - “Хъшове”, отколкото каквито и да е било иделогически постановки или политически възгледи. Успоредно с порастването на българското общество порастваше и неговото присмехулно отражение. Не Робин Худ, а Тил Ойленшпигел. Не революционери, а присмехулници!!!

Няколко месеца

след старта на

Би Ти Ви

- първата частна национална телевизия у нас, през 2000 г. Слави Трифонов започва да прави “Шоуто на Слави” в нейния ефир. На 27 ноември 2000 г. от 22,30 ч е първото издание на първото всекидневно вечерно телевизионно шоу в България.

В телевизията ги кани Светлана Василева - тогава неин изпълнителен директор. Стартът на Би Ти Ви е на 1 юни 2000 г. и малко по-късно Василева обявява на пресконференция част от бъдещата програмна схема на медията. Очевидно вече е имала съгласието на Слави Трифонов, но не го съобщава публично, а тайнствено разказва, че е намерила екип, който всяка вечер ще прави вечерно токшоу. Факт е, че “24 часа” пръв се досеща кой тв екип може да се нагърби с подобна тежка задача и го пише на страниците си, след като получава потвърждение от телевизията.

“Шоуто на Слави” започва да се излъчва всеки делничен ден от зала 12 на НДК, където и днес са студиата на Би Ти Ви. Сред публиката на първото издание са изпълнителните директори Светлана Василева и американецът Албърт Парсънс, представител на тогавашния собственик - медийната компания “Нюз корпорейшън” на Рупърт Мърдок.

Гост в първото шоу е Кеворк Кеворкян. Още със старта си предаването има изключително висок рейтинг, като през първите години го гледат между два и три милиона зрители. Медийни експерти отбелязват, че “Шоуто на Слави” трайно разширява праймтайма на Би Ти Ви до 23,30 часа.

През всичките 19 години, в които шоуто е в голямата частна телевизия, екипът му не спира да се занимава с политика, но само на екрана. През 2009 г. издигат варненска девойка за независим депутат, но неуспешно, две години по-късно подкрепят Меглена Кунева в президентската надпревара, често организират в студиото дебати с лидери на партии по време на предизборни кампании.

Правят го и през 2005 г., когато нито една партия не получава мнозинство и се съставя тройната коалиция. Тогава настроенията са, че именно “Шоуто на Слави” е повлияло на гласуването. Не сме излъчвали някакви политически послания, просто показахме какви хора се опитват да влязат. Вината е на политиците. Аз не съм редил техните листи, нито тези на Доган, който вкарва Цонев и Бисеров, за да нося отговорност. Отговорността си е тяхна. Досега те бяха свикнали да ни пробутват в общия куп когото си искат. Ако нещо сме направили, е, че акцентирахме върху хората, които се опитват да влязат. Ако ние им редяхме листите, нямаше да има такива хора вътре и тогава те нямаше да имат толкова катастрофални резултати, казва тогава Тошко Йорданов в интервю за “24 часа”.

На 4 ноември 2019 г. стартира собствената телевизия на Слави Трифонов - 7/8. Тя тръгва като разширено издание на “Шоуто на Слави”, за да се превърне днес в партийна медия, която отстоява идеите на “Има такъв народ”.