Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски

Текстът е публикуван във в. "168 часа" преди 15 години, когато Сакскобургготски бе премиер

Царят лично се е заел да опази колосалните залежи от нефт и природен газ в Либия в полетата, взети от България на концесия.

По неофициална информация на източник от кабинета това било причината за изненадващата среща на Симеон с шейха-милиардер от Саудитска Арабия Хасан Шакер. На 13 октомври 2004 г. лайнерът на Шакер акостира във Варна.

Тогава царят отказа да каже какво са си говорили. Уточни само, че двамата били съученици от "Виктория колидж". След срещата правителственият говорител Димитър Цонев каза, че целта първата трансформация

на капитала на международната инвестиционна банка "Джей Пи Морган". Участва в банки и мегакомпании. Темата била изключително актуална, след като проучвания на западни компании установиха, че залежите ни в Либия се оказват много по-големи от предвидените. Оценката им варира между 4 и 6 млрд. долара. Освен нефт са открити и колосални залежи от природен газ, става ясно от оферти на западни компании до българското правителство. Всичко това страната може да го загуби. Правата върху концесиите ни там изтичат през март догодина.

В Лондон принц Кирил също опитвал да създаде нещо като инвестиционен консорциум от западни нефтени гиганти и международни банки с добри позиции пред Кадафи. В британската столица учи синът на либийския лидер. Целта е участниците в консорциума съвместно да инвестират в начинанието, да обезщетят българската държава и да експлоатират залежите. При този вариант България ще получи по-малка част от полагаемото Златните залежи

"Добивът на газ може да достигне до 275 милиона кубични метра на ден", пише в писмо до кабинета канадската компания "Сентурион енерджи интернешънъл". Акциите Потреблението на България годишно е около 3,5 млрд. кубически метра газ, сочи последният отчет на "Булгаргаз". Ако 3,5 млрд. се разделят на 275 млн. излиза, че за има-няма две седмици добив в Либия можем да си осигури годишното потребление на газ. Големи са и залежите на нефт. Пак въз основа на собствени проучвания канадската компания предлага на кабинета съвместен добив от 3000 барела на ден още през март 2005 г. През 2007 г. той може да достигне до 10 хил. барела дневно, а след това по 30 хиляди. Цената на един барел сорт брент, какъвто е либийският, е между 52-55 долара.

Претендентите

Неотдавна Министерството на икономиката събра големите нефтени компании - кандидати за концесията, и ги помоли за писмени предложения. Министерството ги е анализирало в специален документ с конкретни препоръки до правителството. От министерството отказаха коментар. "Анализът на офертите и препоръките са строго конфиденциални", твърди правителствен източник. Според него оттук нататък "всичко е в ръцете на кабинета". Секретният анализ все още не е разглеждан на правителствено заседание. "Аз не съм присъствал", каза пред "168 часа" Николай Василев. Същото бе мнението и на колегата му Славчо Богоев. За анализа се знае само, че е при премиера. Не случайно царят се бави с решението си. Според участници в надпреварата за концесията проблемът няма решение. "Дори и България да продаде концесията на голяма нефтена компания, не е ясно дали Либия ще признае това", обясни представител на компания-кандидат. Необходимо е "одобрението на либийските власти", пише и канадската компания.

Паника

15 са нефтените компании - претенденти за концесията, съобщи публично тези дни зам.-министърът на икономиката Валентин Първанов. Повечето фирми настояват българското правителство да реши какво ще прави със залежите си в Либия до 30 октомври. Представителите им ежедневно звънят в Министерския съвет и когато не получат отговор, започват да се обаждат в президентството. Нефтените гиганти допълнително се притесняват и от факта, че кабинетът не е обявил прозрачен и публичен търг за концесията. Не е ясно по какви критерии кабинетът ще определи победителя.

"Всичко е конфиденциално, защото се водят

дискретни разговори

с либийската страна", твърди източник от "Дондуков" 1. Според участник в совалките правителството ни е с вързани ръце заради проблема с медиците. Либийците чудесно се възползвали от това. "Искат по-голям пай от сделката. Намекват, че ако не отстъпим, ще мотаят преговорите, докато изтече концесията. Тогава Кадафи сам ще си продава залежите", довери запознат с хода на преговорите.